În ședința de Guvern de astăzi, 23 februarie a.c., a fost adoptată ordonanța de urgență pentru modificarea Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale.
Textul ordonanței de urgență stabilește prelungirea termenului de operaționalizare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică cel mai târziu la data de 1 octombrie 2022. De asemenea, perioada de monitorizarea electronică în sistem pilot va fi începând cu 1 octombrie 2022 până, cel mai târziu, 31 decembrie 2025, cu ocazia aplicării ordinului de protecție provizoriu, a ordinului de protecție, a ordinului european de protecție, în cazul în care România este stat emitent.
Legea nr. 146/ 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului informatic de monitorizare electronică, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere și modul de acțiune în situația generării unor alerte, precum și măsuri de protecție a datelor introduse în acest sistem care vizează persoanele ce vor fi monitorizate în cazul emiterii ordinelor de protecție sau de protecție provizorie. Scopul acestui act normativ este de a contribui la contracararea fenomenului de violență domestică și de a împiedica eventuale contacte fizice dintre agresori și victime.
Pentru elaborarea și emiterea acestei legi au fost desfășurate activități de documentare realizate atât la nivel național, cât și state membre ale Uniunii Europene, pentru preluarea unor exemple de bune practici sustenabile din punct de vedere legislativ și al infrastructurii specifice țării noastre.
Responsabilitățile în ceea ce privește punerea în aplicare a prevederilor legale revin Poliției Române, Administrației Naționale a Penitenciarelor și Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Prelungirea termenului de la care acest sistem informatic va deveni funcțional, în primă fază în sistem pilot, ce are caracter de noutate la nivelul țării noastre, are la bază justificări obiective precum complexitatea măsurilor ce trebuie puse în aplicare de autorități, aspecte de natură tehnică, implicațiile logistice, umane și financiare necesare pentru funcționarea eficientă.
Reamintim faptul că la începutul acestui an a fost adoptată Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică” procedura de achiziție prin dialog competitiv aflându-se în desfășurare. De asemenea, sumele necesare operaționalizării SIME sunt cuprinse în Bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2022, la Titlul XIII „Active nefinanciare”.