Polițiștii desfășoară, astăzi, 30 iunie a.c., 11 acțiuni operative și 111 percheziții în dosare penale care vizează combaterea faptelor ilegale din domeniile: investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, investigații criminale și combaterea criminalității organizate.
Polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București, cu sprijinul celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne, pun în aplicare 90 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri.
Într-una dintre cauze, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare, au sesizat în luna mai 2022 lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei. În urma probatorului administrat a reieșit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare (726 de acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, fapte ce au fost reținute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajați din cadrul unei unității bancare și mai multe persoane juridice.
O altă acțiune operativă se desfășoară pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în obținerea ilegală de fonduri nerambursabile, garantate de bugetul de stat, printr-un program de finanțare. În urma cercetărilor, a rezultat faptul că suspecții ar fi obținut pe nedrept, prin intermediul mai multor societăți comerciale, fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.571.687 de lei, în perioada anilor 2019-2020.
În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru prevenirea și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță rutieră, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și pentru gestionarea situațiilor de urgență și au intervenit la 5.055 de evenimente, 3.469 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.586 circumscrise situațiilor de urgență.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 854 de posibile infracțiuni, peste 19% dintre acestea fiind din oficiu.
În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, miercuri, s-au dispus măsuri preventive pentru 67 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 32 de autori în 24 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.
Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 124 de autori de infracțiuni care au săvârșit 127 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 25 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
În urma acțiunilor desfășurate pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 494 de permise de conducere și au retras 257 de certificate de înmatriculare.
Pe parcursul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii și jandarmii au constatat 7.305 abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,5 milioane de lei. Totodată, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 140 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 591 de sancțiuni contravenționale în valoare de 351.500 de lei.
Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.286) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 128 pentru stingerea de incendii şi 8 pentru descarcerare. Au fost emise 23 de mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.
Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 19 persoane.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 13 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 12 persoane aflate în situații de urgență.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.358 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 43.874 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 293 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 37,3%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 24.136 de mijloace de transport și 98.667 de persoane, dintre care 11.749 de cetățeni ucraineni.