Comunicat de presă

În data de 11 iulie 2022 a avut loc la Praga secțiunea dedicată afacerilor interne a Consiliului Informal Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene. România a fost reprezentată la reuniune de către ministrul afacerilor interne, domnul Lucian BODE și de către doamna secretar de stat Aneta MATEI.

Pe agendă au figurat subiecte precum impactul războiului din Ucraina în domeniul securității,  interoperabilitatea sistemelor europene IT, respectiv consolidarea luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor. În cadrul prânzului de lucru au fost discutat provocările viitoare în domeniul migrației.

În marja lucrărilor Consiliului Informal Justiție și Afaceri Interne de la Praga, ministrul afacerilor interne, domnul Lucian BODE, a avut o întrevedere cu doamna Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne. Subiectul discuțiilor a vizat aderarea României la spațiul Schengen. Cu această ocazie, demnitarul român a adresat mulțumiri doamnei comisar  european Johansson pentru susținerea constantă arătată și i-a solicitat sprijinul pentru urgentarea demersurilor la nivel european în privința aderării României la spațiul Schengen.

„După cum cunoașteți, aderarea la Spațiul Schengen este un obiectiv prioritar pentru România. Facem eforturi pentru a avea o decizie favorabilă cât mai curând. Doamna comisar Ylva Johansson este un prieten al României și i-am solicitat sprijinul pentru urgentarea demersurilor de aderare”, a declarat ministrul afacerilor interne.

Cu privire la impactul războiului din Ucraina în domeniul securității, ministrul afacerilor interne a evidențiat rolul esențial al cooperării dintre statele membre și Moldova, respectiv Ucraina, atât în privința aspectelor umanitare, cât și în privința celor securitare. Ministrul afacerilor interne a mulțumit Comisiei Europene pentru coordonarea acțiunilor UE în acest sens, subliniind progresele semnificative înregistrate până acum și a dat asigurări privind implicarea României în activitățile hub-ului de sprijin dedicat securității și managementului frontierei în Republica Moldova.

În ceea ce privește interoperabilitatea sistemelor IT, a fost reconfirmat angajamentul politic pentru implementarea sistemelor europene de informații în calendarul revizuit propus, România alocând importante resurse naționale pentru implementarea sistemelor de informații ca parte a eforturilor de a participa la instrumentele Schengen.

Cu privire la consolidarea luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor, România susține noua propunere de Regulament lansat de Comisia Europeană  care urmează să impună furnizorilor de servicii online obligații în ceea ce privește detectarea, raportarea, eliminarea și blocarea materialelor care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor, aspect necesar prevenirii săvârșirii unor fapte de exploatare sexuală a minorilor în mediul online.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut