Comunicat de presă

În data de 26.01.2023 a avut loc la Stockholm secțiunea afaceri interne a Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene. România a fost reprezentată la reuniune de către ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Bode.

Pe agendă au figurat următoarele subiecte: reducerea presiunii migrației ilegale către UE, printr-o cooperare eficientă cu statele terțe, pe palierul returnării; modalitatea de asigurare a unei abordări integrate, la nivel guvernamental, pentru a face față provocărilor migratorii; lupta împotriva crimei organizate în era digitală.

Ministrul român al Afacerilor Interne a subliniat necesitatea intensificării cooperării cu statele terțe, în special cele cu potențial migrator, precum și a eficientizării procesului de luare a deciziilor în cadrul mecanismului de recompensare sau sancționare a statelor terțe în funcție de nivelul de cooperare, în domeniul returnării.

Demnitarul român a evidențiat importanța cooperării dintre cele două secțiuni, respectiv Justiție, Afaceri Interne și Afaceri Externe, pentru obținerea de progrese în ceea ce privește gestionarea migrației, apreciind că abordarea acestui fenomen trebuie să se bazeze pe o combinație complexă de politici și acțiuni interne și externe, dialogul politic fiind un aspect cheie.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne a avut o serie de întrevederi bilaterale cu omologii din Suedia, Bulgaria și Croația.

Cu ocazia întâlnirii cu omologul suedez, domnul Gunnar Strömmer, au fost abordate subiecte referitoare la prioritățile președinției suedeze pentru primul semestru al anului 2023, în special aderarea României la spațiul Schengen. Ministrul român a arătat susținere pentru prioritățile PRES SE și dorința de a obține rezultate concrete mai ales în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, combaterea criminalității organizate, a terorismului și a extremismului violent, combaterea  migrației ilegale, protecția frontierelor externe și războiul din Ucraina.

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, domnul Lucian Bode a evidențiat nevoia  unui plan concret cu privire la modul în care dosarul Schengen poate avansa în perioada următoare și a evidențiat determinarea autorităților române de a ajunge la o soluție în acest dosar cât mai curând posibil. Totodată, a subliniat legitimitatea așteptărilor României și necesitatea stabilirii unor repere concrete de finalizare a acestui proces. În acest sens, ministrul suedez a reconfirmat sprijinul Suediei pentru aderarea României la spațiul Schengen și determinarea Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene de a se implica activ în identificarea unor soluții pentru obținerea unei decizii de aderare.

Cu ocazia întâlnirii cu domnul Ivan Demerdzhiev, viceprim-ministru interimar pentru ordine publică și securitate și ministru de interne al Republicii Bulgaria, cele două părți au reiterat determinarea de a continua buna coordonare de până acum, în special pe subiectul Schengen. Cei doi miniștri au subliniat necesitatea identificării, împreună cu Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene și partenerii europeni, a soluțiilor optime pentru deblocarea acestui dosar cât mai curând posibil.

În discuția cu omologul croat, domnul viceprim-ministru și ministru de interne Davor Bozinovic,  au fost analizate provocările legate de migrația ilegală și securizarea frontierei externe a UE și s-a stabilit continuarea cooperării extrem de bune dintre România și Croația, ministrul croat dând asigurări cu privire la dorința Croației de a se implica activ în sprijinul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Totodată, domnul Davor Bozinovic i-a adresat omologului român invitația de a efectua o vizită oficială în Croația în perioada următoare.

De asemenea, în discuțiile cu omologii europeni, ministrul român a abordat cu prioritate subiectul aderării la spațiul Schengen și a reiterat hotărârea României de a finaliza acest dosar în perioada următoare. A exprimat mulțumiri pentru sprijinul constant arătat pentru îndeplinirea acestui obiectiv și a evidențiat deschiderea părții române pentru a continua cooperarea constructivă de până în prezent.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut