Două echipe de pompieri români se află în Turcia unde participă la misiunile de salvare. Echipele de salvatori români sunt formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD și sunt însoțiți de echipe canine.
România a fost printre primele țări care a răspuns apelului de sprijin venit din partea Turciei, zeci de pompieri români fiind în misiune în zonele afectate de cutremur.
De la începutul misiunii internaționale de sprijin și până în prezent, pompierii români au reușit să identifice și să salveze 5 persoane de sub dărâmături.
La nivel național, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru gestionarea a 3.581 de evenimente, dintre care 2.108 circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.473 circumscrise situațiilor de urgență.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 711 posibile infracțiuni, peste 19% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 79 de persoane.
Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 135 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 137 de fapte penale.
De asemenea, echipajele de poliție au depistat 14 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
În urma acțiunilor desfășurate pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, polițiștii au reținut 645 de permise de conducere (dintre care 54 pentru consum de alcool și 11 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise) și au retras 299 de certificate de înmatriculare.
Polițiștii și jandarmii au constatat 8.933 de abateri de natură contravențională, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 2,9 milioane de lei.
În același interval de timp, pompierii au desfășurat 188 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 51 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 771 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 600.500 lei.
Pe parcursul intervențiilor, pompierii au salvat 18 persoane și au acordat asistență medicală de urgență pentru 1.182 de persoane.
Personalul Inspectoratului General de Aviație a executat 10 misiuni aero-medicale, fiind salvate 10 persoane aflate în situații de urgență.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.399 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 114.655 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 342 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 31,8%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 18.895 de mijloace de transport și 60.769 de persoane, dintre care 7.302 cetățeni ucraineni.