Comunicat de presă

În data de 09.03.2023, a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne- secțiunea afaceri interne- organizată de Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

România a fost reprezentată la reuniune de către ministrul afacerilor interne, domnul Lucian BODE.

Pe agendă au figurat următoarele subiecte: starea generală a spațiului Schengen, operaționalizarea Sistemului de Informații Schengen, implementarea interoperabilității, azilul și migrația.

În cadrul prânzului de lucru ministerial a fost abordat subiectul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei din perspectiva dialogului privind securitatea internă și a cooperării dintre segmentul justiție și afaceri interne și politica de securitate și apărare comună.

În contextul discuției despre funcționarea spațiului Schengen, ministrul afacerilor interne a solicitat finalizarea procesului de aderare a României la spațiul Schengen în cursul acestui an, reconfirmând totodată sprijinul României pentru întărirea măsurilor necesare consolidării securității UE. Totodată, a solicitat ca discuțiile privind extinderea spațiului Schengen să nu fie perturbate de aspectele generate de cele privind migrația ilegală. Chiar dacă nu se află pe rutele de migrație, Romania va rămâne implicată în găsirea unor soluții care să sprijine eforturile statelor membre afectate de a gestiona migrația ilegală.

În ceea ce privește implementarea interoperabilității, reprezentantul României a evidențiat resursele importante care sunt alocate, la nivel național, pentru implementarea sistemelor de informații și a exprimat necesitatea ca operaționalizarea sistemelor europene de informații să se realizeze în calendarul agreat.

Referitor la subiectul abordat în cadrul prânzului de lucru, ministrul Lucian Bode a salutat lansarea unui dialog structurat cu autoritățile ucrainene privind securitatea internă și a exprimat susținere față de o posibilă misiune civilă a UE în Republica Moldova.

Cu privire la subiectul azil și migrație, demnitarul român a punctat disponibilitatea României de a se implica activ în eforturile regionale de reducere a fluxurilor de migrație, un exemplu relevant în acest sens fiind proiectul pilot în curs de lansare propus de Comisia Europeană care va constitui un model de bune practici în plan european. De asemenea, a subliniat cooperarea strânsă cu Comisia Europeană și agențiile europene pentru a identifica propuneri concrete de sprijin a statelor afectate se migrația ilegală.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultate înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Misiunile salvatorilor din ultimele 24 de ore. Detalii aici

Misiunile pompierilor din acest sfârșit de săptămână. Detalii aici

Bunuri de peste 300.000 de euro, descoperite de polițiști și procurori. Citește mai mult

Angajații MAI au gestionat peste 4.500 de intervenții de ordine publică și situații de urgență. Detalii aici

Cooperare polițienească internațională pentru combaterea criminalității. Citește mai mult

Acțiuni ale Poliției Române, în unitățile de învățământ și în zona acestora. Detalii aici

Sari la conținut