Comunicat de presă

În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat la nivel național pentru asigurarea unui nivel normal de siguranță publică și a intervenției rapide în situații de urgență.

Structurile de ordine publică au intervenit la 3.039 de evenimente, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.485 de situații, dintre care 1.251 pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Pe parcursul intervențiilor efectivelor MAI (ordine publică, pompieri, IGAv) au fost salvate 31 de persoane.

Polițiștii rutieri au fost prezenți pe cele mai solicitate drumuri naționale și autostrăzi pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Au fost retrase 267 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 776 de permise de conducere, dintre care 120 pentru consum de alcool. De asemenea, 159 de șoferi au fost testați cu aparatul Drug test, pentru 13 dintre aceștia luându-se măsura reținerii permisului de conducere pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

Având în vedere că foarte mulți cetățeni au ales să petreacă minivacanța de 1 Mai pe litoral, structurile MAI au acordat o atenție suplimentară asigurării ordinii și liniștii publice la nivelul județului Constanța, cu accent pe zonele de desfășurare a evenimentelor publice de amploare.

Măsurile proactive și dispozitivul preventiv integrat de ordine publică din zona festivalurilor au urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror fapte antisociale.

Obiectivul de prevenire a fost atins și nu au fost înregistrate incidente de ordine publică.

Astfel, în cele patru zile de desfășurare ale  Festivalului „Beach, Please!” din Costinești, peste 85.000 de tineri au petrecut, în siguranță,  alături de artiștii favoriți.

Având în vedere că în stațiunile de pe litoral se organizează în continuare evenimente publice de amploare, precum festivalul „Sunwaves 30” din Mamaia care va dura până pe 3 mai, forțele de ordine rămân la datorie pentru a se asigura că sunt respectate condițiile de siguranță pentru participanți.

În ultimele patru zile, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, în colaborare cu reprezentanții I.P.J. Constanța, au realizat o serie de activități cu caracter preventiv în urma cărora persoanele interesate au fost informate cu privire la pericolele la care se supun în situația consumului de substanțe interzise și alcool.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 4 zile, au acționat proactiv concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășoară activități ilegale, inclusiv persoane care consumă sau încercă să vândă substanțe interzise.

Astfel, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța și jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi „TOMIS” Constanța au aplicat 103 amenzi în valoare de 44.580 lei (dintre care 89 de sancțiuni aplicate la regimul rutier, potrivit OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice si 13 sancțiuni potrivit LG. 61/ 1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială) și un avertisment.

De asemenea, polițiștii rutieri au întocmit și documentele necesare pentru tragerea la răspundere a unui număr de 7 persoane care au fost depistate conducând autovehiculul sub influența băuturilor alcoolice.

În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 125 de persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere.

De asemenea, în domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii I.S.U. Constanța au desfășurat controale la operatorii economici pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță, fiind constatate 53 de deficiențe, sancționate cu 11 amenzi în valoare de 80.500 lei și 42 de avertismente.

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor aflate la cele trei posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța și de cel al UPU-SMURD Constanța au acordat sprijin unui număr de 297 de participanți, în următoarele situații:

– 84 traumatisme diverse (escoriații, contuzii, etc.);

– alte 213 cazuri cu afecțiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacții alergice etc.)

În această perioadă, 12 persoane, dintre care 3 minori, au avut nevoie de investigații suplimentare și au fost transportate la spital, majoritatea cu diverse traumatisme.

Mulțumim tuturor participanților care au ales să se bucure de muzică și atmosferă într-un mod responsabil.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut