În ultimele 24 de ore, în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice s-au înregistrat efecte în 177 de localități din 22 județe (AB, AG, BC, BR, BV, BZ, CL, CS, CT, CV, DJ, GL, GR, IL, MH, NT, PH, TR, TL, VL, VS și VN) și în municipiul București, unde s-a intervenit pentru deblocarea a 666 autovehicule înzăpezite, degajarea a 543 copaci și 3 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 12 imobile și 58 autovehicule, cât și pentru evacuarea apei din 13 curți și un subsol.
Din cauza vântului puternic au fost închise toate porturile din județul Constanța, cât și în Bara Sulina din județul Tulcea și suspendate manevrele ferry-boat-urilor din Călărași/CL, Bechet/DJ și Zimnicea/TR către Bulgaria.
Traficul rutier este închis din cauza zăpezii pe autostrada A2 București-Constanța tronson kilometric 35-144, între localitățile Fundulea și Fetești, cât și tronsonul kilometric 160-212, autostrada A4 Ovidiu-Agigea tronsonul kilometric 12-22, pe sensul de mers către Agigea, precum și între kilometrii 16 și 0, pe sensul de mers către autostrada A2 București-Constanța și toate drumurile naționale și județene în județele BR, CL, CT, GL și TL și pe 46 de tronsoane de drumuri naționale din 10 județe (BC, BR, BZ, CL, CT, GL, IL, TL, VS și VN).
Traficul feroviar este temporar blocat pe mai multe magistrale, circulația a 53 trenuri fiind suspendată, iar între stațiile Lacu Sărat și Traian Sat din județul Brăila un tren este blocat ca urmare a unei defecțiuni la locomotivă.
Cu privire la alimentarea cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în 279 de localități din 11 județe (AG, BC, BR, BZ, CL, CT, GL, IL, TR, TL și VN), însumând un număr de aproximativ 188.000 consumatori finali nealimentați. La Aeroportul Mihail Kogălniceanu/CT este întreruptă alimentarea cu energie electrică, aceasta se realizează prin generatoare.
Pentru gestionare gestionarea efectelor fenomenelor prognozate, la nivel național, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat aproximativ 13.000 de polițiști, jandarmi și pompieri cu aproape 6.000 de mijloace.
Pentru eficientizarea intervențiilor, în sprijinul județelor unde au fost înregistrate fenomene meteo periculoase, au fost trimise efective ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele limitrofe.
Structurile MAI rămân mobilizate în toate județele unde au fost înregistrate fenomene meteo severe pentru a ajuta cetățenii. La acest moment, nu au fost semnalate situații grave, la care să nu se poată interveni.
***
În cursul zilei de ieri, structurile MAI au intervenit în cazul a 4.690 de evenimente, 2.882 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.808 fiind situații de urgență.
Echipajele de ordine publică au prins în flagrant 138 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 145 de fapte penale.
Totodată, au fost depistate 15 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
Aproape 24% din cele 736 de posibile infracțiuni semnalate la nivelul structurilor de poliție au fost sesizări din oficiu.
Echipajele de poliție rutieră au retras 255 de certificate de înmatriculare și au reținut 600 de permise de conducere, dintre care 61 pentru consum de alcool și 8 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.
Polițiștii și jandarmii au constatat 7.524 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de aproape 3,3 milioane de lei. La rândul lor, pompierii au efectuat 41 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 2 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 151 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 117.500 de lei.
Dintre misiunile pompierilor, 1.056 au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 82 pentru stingerea de incendii și 3 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor a fost salvate 355 de persoane.
La rândul lor, polițiștii au salvat o persoană aflată în situație critică (rătăcită/dispărută în mediu ostil vieții).
În ultimele 24 de ore, la nivel național, piloții Inspectoratului General de Aviație au efectuat 5 misiuni aero-medicale, fiind salvate 4 persoane.
Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.453 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 148.636 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 8 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 39 %.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 18.715 mijloace de transport și 75.976 de persoane, dintre care 6.526 cetățeni ucraineni.