Conferință de presă având ca temă măsurile dispuse de conducerea MAI pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea infracționalității

Bună ziua!

Vă mulțumesc pentru prezența la această întâlnire, care se dorește a fi un prim pas într-o relație de colaborare mai strânsă și mai transparentă cu dumneavoastră.

Conferința va fi susținută de o echipă extinsă, o echipă care are în componență ofițeri din aparatul central, inspectoratelor generale de Poliție, Frontieră, Jandarmerie.

Prezentarea noastră este structurată pe direcțiile măsurilor dispuse de conducerea MAI și anunțate de ministrul afacerilor interne în conferința din data de 28 august 2023, respectiv măsuri operaționale lansate pentru consolidarea siguranței publice încă din luna iunie și continuate accelerat până în prezent.

De asemenea, vizăm propuneri de consolidare a cadrului legislativ pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și combaterea infracționalității, în special pe prioritățile anunțate de ministru la preluarea mandatului: trafic de droguri, de persoane, arme, siguranță rutieră și migrație ilegală, precum alte subiecte de interes pentru agenda MAI.

Pe parcursul săptămânilor precedente s-a derulat un amplu proces de consultare cu specialiști în domeniu și, totodată, au fost valorificate dezbaterile din spațiul public, dezbateri pe teme actuale, astfel încât, astăzi, vă putem prezenta un pachet de măsuri care abordează integrat prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, aspecte conexe și siguranței rutiere.

Totodată, vizăm aspecte ce țin de integritatea personalului M.A.I.

Prin acest pachet de măsuri, urmărim amendarea mai multor acte normative, care vizează, în linii mari, următoarele domenii:

  • În domeniul combaterii traficului de droguri măsurile vizează:
  • Gestionarea mai eficientă a resurselor și simplificarea procedurilor în ceea ce privește instrumentarea cauzelor penale, astfel că prin această modificare Poliția poate dispune, din oficiu, urmărirea penală în anumite situații, iar DIICOT se va degreva de cauzele cu un grad de complexitate scăzut, polițistul antidrog având un rol activ în investigarea acestor fapte.
  • La inițiativa ministrului Afacerilor Interne vom propune o reglementare privind acordarea de bonificații polițiștilor în raport de criterii de performanță, pentru îndeplinirea unor activități care au condus la capturarea unor cantități semnificative de droguri, substanțe interzise, arme și muniții, indisponibilizarea unor sume mari de bani, precum și denunțarea unor fapte de corupție.
  • Măsura contribuie la dezideratul ”Criminalitatea nu este profitabilă”, prin afectarea puterii financiare a grupurilor criminale.
  • De asemenea, în pachetul de măsuri propunem pedepse adecvate pentru traficanții de droguri.
  • Înăsprirea condițiilor în care un infractor poate beneficia de reducerea pedepselor.

Pot beneficia de reducerea pedepselor doar cei care conduc la capturarea unor cantități mai mari de droguri sau similare cu cele ce fac obiectul faptei sale.

În prezent, legea oferă posibilitatea ca un traficant prins cu 10 kg de droguri să beneficieze de reducerea pedepselor, dacă denunță o persoană ce face trafic de droguri cu 500 de grame.

 Totodată, vizăm eliminarea posibilității condamnării cu suspendare a executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor de trafic de droguri.

  • Incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor. Astăzi, o asemenea faptă este incriminată în Legea nr. 194/2011 privind substanțele psihoactive, propunerea vizând extinderea acestei infracțiuni și în cazul drogurilor reglementate de Legea 143/2000.
  • Instituirea unor noi situații agravante referitoare la deținerea de droguri în spații publice în care au acces tinerii și copiii; Concret, persoana care deține droguri pentru consum, în școală, la festivaluri, este sancționată cu o pedeapsă mai mare, comparativ cu situația în care este depistată singur în mașină, cu droguri.
  • Măsura confiscării obligatorii și folosirea mecanismelor dezvoltate la nivelul ANABI, în vederea valorificării bunurilor, indiferent de valoare, provenite din infracțiuni în domeniul drogurilor
  • Instituirea unor proceduri accelerate pentru dotarea DIICOT și a Poliției Române cu bunuri confiscate de la traficanții care au utilizat aceste bunuri și, prin această măsură, vor fi utilizate de structurile amintite în lupta antidrog.
  • Siguranța rutieră:
  • În domeniul siguranței rutiere reglementarea vizează măsura confiscării vehiculelor folosite ca ,,armă” de către conducătorii auto.

Concret, va face obiectul confiscării de autovehicule, situația în care, în mod repetat, șoferul este depistat sub influența alcoolului și drogurilor sau în situația în care șoferul aflat sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive provoacă un accident rutier, soldat cu decesul unei persoane.

  • Introducerea obligativității aplicării pedepsei complementare și mărirea limitelor acesteia.
  • Valorificarea resurselor tehnice, deținute de:

– administrațiile  locale, după modelul E-Sigur.

– consolidarea parteneriatului cu cetățenii care surprind abateri grave în trafic cu mijloacele proprii de înregistrare.

  • Extinderea obligativității testării antidrog/alcool, în trafic, de către polițist.
  • Eliminarea posibilității aplicării avertismentului pentru contravenții cu o gravitate ridicată. Spre exemplu, nu se va mai putea aplica avertismentul în cazul unui conducător auto depistat sub influența alcoolului, cum legea permite astăzi.
  • Clarificarea situațiilor si procedurii de imobilizare și ridicare a vehiculelor.

Mă refer, aici, la situațiile în care conducătorul auto este depistat în trafic sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive, iar lăsarea la acel moment a vehiculului sub controlul său este de natură a genera o stare de pericol.

  • Recalcularea punctului de amendă la valoarea de astăzi a salariului minim brut pe economie, ceea ce înseamnă, spre exemplu, o creștere a acestuia de la 145 de lei la 165 de lei în contextul noului salariu minim aplicabil de la începutul anului 2024.

 

  • Personalul MAI

Propunere de modificare a Statutului Polițistului și cadrelor militare din MAI (jandarmi), pe următoarele domenii:

  • Instituirea obligativității testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în MAI, precum și anual în timpul carierei
  • Instituirea obligativității polițistului de a se supune testării antidrog/alcool pe timpul serviciului, când sunt indicii comportamentale
  • Instituirea obligativității polițistului de a se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat (poligraf), în cazul în care polițistul nu trece testul de integritate și de fidelitate sau în alte situații strict reglementate
  • Suspendarea din funcție a polițistului pe o perioadă determinată, dacă nu se supune testării sau testarea indică rezultat pozitiv sau dacă nu se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat. Daca continuă exprimarea refuzului sau pe termen lung în organism este detectată prezența drogului se dispune încetarea raportului de serviciu.

***

Propunerile legislative din domeniul de activitate al M.A.I., spre exemplu, cele privind legislația rutieră și modificarea statutului cadrelor MAI, vor fi integrate într-un proiect de ordonanță de urgență, care va urma pașii procedurali și va fi pus în transparență decizională.

Invităm pe toți cei care doresc să sprijine îmbunătățirea cadrului normativ să vină cu propuneri concrete, pe care le vom analiza și, după caz, implementa.

Propunerile de măsuri legislative aflate în competența de inițiativă a Ministerului Justiției vor fi înaintate acestui minister pentru discuții si dezbateri, în conformitate cu principiul cooperării loiale dintre instituții. 

Complementar acestor propuneri legislative, la nivelul conducerii M.A.I., s-au dispus o serie de măsuri în domeniul operațional.

  1. Suplimentarea resursei umane implicate în lupta antidrog

Este clar că structurile Ministerului Afacerilor Interne necesită o adaptare în funcție de tendințele situației infracționale.

Astfel, dacă la începutul anului am suplimentat numărul funcțiilor din structurile de combatere a traficului de persoane și cele de investigații financiare, astăzi este nevoie de o completare a structurilor antidrog.

În acest sens, pentru posturile vacante, conducerea I.G.P.R. a identificat aproximativ 200 de cadre, inclusiv din afara Poliției Române, dar din cadrul M.A.I., care sunt în proces de evaluare, urmând ca cei care îndeplinesc condițiile și au abilitățile necesare să suplimenteze efectivele care desfășoară activități, fie prin ocuparea funcțiilor vacante (astăzi sunt 60), fie prin suplimentarea de posturi.

Acest proces se va derula în cooperare cu DIICOT și va fi adaptat  nevoile identificate la nivelul fiecărui județ, astfel încât să fie asigurată resursă suficientă pentru lupta antidrog.

Acești polițiști vor intra într-un program intensiv de pregătire.

Fac precizarea, pentru o înțelegere exactă a resursei alocate acestui domeniu până în prezent, că pe lângă cei peste 300 de polițiști care încadrează structurile antidrog, alți peste 500 de polițiști de la operațiuni speciale și analiza a informațiilor au desfășurat exclusiv investigații și au documentat activitatea grupărilor infracționale organizate.

Totodată, în sprijinul polițiștilor antidrog au activat, de fiecare dată, colegii de la ordine publică, acțiuni speciale și jandarmi. Avem exemple în acest sens, inclusiv în ultimul week-end (cazul D.G.P.M.B. și cazul ofițerului de la Jandarmerie)

  1. Suplimentarea tehnicii la nivelul Poliției Române

     Ne referim aici la achiziționarea de:

– echipamente de testare și identificare droguri

– sisteme de imobilizare  a  autovehiculelor

– sisteme pentru oprirea forțată a autovehiculelor

– scannere portabile

– echipamente inspecție compartiment ascuns

  1. Dezvoltarea capacității de procesare a laboratoarelor de analiză a drogurilor

Această dezvoltare se face, pe de o parte prin suplimentarea personalului celor 5 laboratoare existente ( București, Cluj, Iași, Timișoara și Constanța), iar pe de altă parte, vor fi înființate două noi laboratoare în Brașov și Craiova. Acestea vor fi dotate și acreditate.

  1. Dezvoltarea conceptului de Poliție Canină

Astfel, am cerut specialiștilor din cadrul Centrului Chinologic Sibiu să crească  numărul echipelor canine specializate în domeniul drogurilor care vor acționa în mod constant în aeroporturi, Portul Constanța și în principalele puncte de trecere a frontierei de stat. Pentru anul 2024 numărul planificat fiind de 50 de echipe canine, iar în anii următori, numărul acestor echipe va fi în creștere, astfel încât să acoperim nevoia națională.

 

  1. Achiziționarea de echipamente suplimentare pentru creșterea capacității de control la frontieră.

     Avem în vedere achiziționarea de:

– echipamente de testare și identificare droguri

– scanere mobile și dispozitive de detecție

– echipamente inspecție compartiment ascuns

– sisteme de supraveghere a PTF

– drone

Fac precizarea că, la ultima întâlnire a conducerii Ministerului Afacerilor Interne cu reprezentanții Poliției de Frontieră, s-au dispus mai multe măsuri pentru întărirea controlului la frontieră și intensificarea colaborării cu celelalte instituții de aplicare a legii din țară, precum și cu partenerii externi.

  1. Regândirea activității Agenției Naționale Antidrog

      Activitatea Agenției Naționale Antidrog va fi regândită, în vederea gestionării eficiente a fenomenului consumului de droguri, atât din perspectiva sănătății publice cât și a siguranței cetățeanului, astfel încât să fie eliminate suprapunerile de competențe cu alte instituții ale statului, iar pe de altă parte să crească eficiența activităților derulate.

Demersul vizează, printre altele, analizarea rolului și locului serviciilor de asistență integrată oferite de medicii și psihologii Agenției Naționale Antidrog.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut