Urgențele nu pot fi semnalate prin acest site sau adrese de e-mail. Dacă situația dumneavoastră reprezintă o urgență, vă rugăm apelați 112.

În această secțiune ne puteți trimite solicitările sau sesizările dumneavoastră. Pentru noi, fiecare situație contează!

Întrebări frecvente

Răspunsul poate fi deja aici:

Consider că activitățile de cercetare penală efectuate de polițiști într-un dosar penal nu se desfășoară în mod corespunzător. Cui mă adresez?

În acest caz vă veți adresa procurorului din cadrul unității de parchet unde este înregistrat dosarul penal.

Șefii ierarhici ai polițiștilor nu pot să dea îndrumări sau dispoziții privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens.

Cum pot începe o carieră în cadrul Ministerului Afacerilor Interne?

Sunt două variante prin care poți începe o carieră în MAI:

1. Poți urma cursurile unei instituții de învățământ a MAI (Academia de Poliție sau cele șase școli postliceale ale MAI).

Pentru a afla condițiile și perioadele de înscriere consultă secțiunea Carieră – instituții de învățământ din site-ul MAI sau urmărește secțiune Admitere de pe site-ul oficial al instituției de învățământ a MAI pe care vrei sa o urmezi.

2. Poți participa la concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante, prin încadrare directă. Această variantă se adresează persoanelor care îndeplinesc criteriile de încadrare și promovează toate etapele specifice de selecție (examinarea dosarului de candidat, proba sportivă, examen medical, testare psihologică și test de verificare a cunoștințelor de specialitate). Alege structura MAI unde ești interesat să te încadrezi (Poliție, Jandarmerie, IGSU, Poliție de Frontieră, Imigrări etc.) și urmărește site-ul oficial al acesteia pentru a fi informat când se scot la concurs aceste posturi. Pentru aceste încadrări există publicitate pentru concursuri, inclusiv în mass-media.

Cum pot să contest o amendă primită?

Singura cale de a contesta o amendă primită este depunerea unei plângeri la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul. Termenul este de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. După împlinirea acestui termen, procesul-verbal neatacat devine titlu executoriu.

Nimeni altcineva, inclusiv superiorii ierarhici ai agentului constatator care v-a aplicat amenda, nu o poate anula.

Cum pot să mă înscriu în audiență la o persoană din conducerea MAI?

Vă puteți înscrie în audiență completând formularul „trimite o cerere de primire în audiență” sau ne puteți transmite solicitarea prin poștă, la adresa: București, Piața Revoluției, nr. 1A, sector 1. Pentru operativitate noi vă recomandăm utilizarea formularului on-line de solicitare a audienței.

Conform normelor interne, la o solicitare de primire în audiență conducătorul instituției poate decide realizarea audienței sau verificarea situației sesizate și transmiterea către dumneavoastră a unui răspuns scris, prin intermediul structurii competente. De aceea, vă recomandăm ca, la completarea formularului pentru solicitarea audienței, să prezentați situația care face obiectul audienței.

Unde pot să sesizez o neregulă legată de un angajat al MAI?

Fiecare instituție din MAI are propriile structuri de control pentru verificarea posibilelor abuzuri ale angajaților. Așadar, în funcție de calitatea angajatului MAI – polițist, jandarm, polițist de frontieră etc., vă rugăm să adresați sesizarea dumneavoastră conducătorului instituției căreia aparține respectivul angajat.

 

Puteți accesa formularele on-line de depunere a petițiilor către toate aceste instituții aici: Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul General de Aviație.

 

În cazul în care angajatul pe care intenționați să-l reclamați deține o funcție de conducere a unei instituții MAI utilizați formularul on-line de trimitere a petițiilor pentru Aparatul Central al MAI.

 

Selectați structura căreia doriți să vă adresați în funcție de competențele acesteia

Structuri

Aparat Central MAI

Această structură răspunde la solicitările privind:

  • Politica de resurse umane
  • Decizii/inițiative legislative ale MAI
  • Drepturile și obligațiile angajaților MAI
  • Activitatea profesională sau conduita personalului care ocupă funcţii de conducere în MAI ori a prefecţilor și subprefecţilor
  • Nemulțumiri privind rezultatul verificărilor efectuate ca urmare a petiţiilor soluţionate de către unităţile subordonate MAI;

Trimite o petiție

Trimite o cerere de înscriere în audiență

Politie

Această structură răspunde la solicitările privind:

  • Ordinea și siguranța publică
  • Aspecte privind siguranța personală
  • Circulația rutieră
  • Deținerea, portul și folosirea armelor și munițiilor
  • Contravenții și infracțiuni din domeniul silvic și piscicol
  • Orice altă solicitare privind acțiunile polițiștilor sau misiuni ale Poliției Române

Trimite o petiție

Răspunsul la solicitarea dvs. poate fi deja aici:

Cum poate fi obținut istoricul sancțiunilor rutiere?

Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice poate fi obținut online, accesând portalul https://hub.mai.gov.ro/ sau  printr-o cerere adresată către poliția rutieră pe raza căreia titularul permisului de conducere își are domiciliul sau reședința. Pentru posesorii de permise de conducere străine, această evidență se ține de către autoritățile competente din statul emitent.

Cum pot obține online certificatul de cazier judiciar?

Cetățenii au la dispoziție două mecanisme de acces pentru obținerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul https://hub.mai.gov.ro/ sau prin accesarea www.ghiseul.ro, cele două platforme fiind interconectate.

Portalul permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetățenie română, care nu sunt înscrise în evidențele Sistemului Național de Evidență a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS.

 

Cum procedez în situația în care sunt victima unei infracțiuni, dacă am asistat sau am cunoștință despre săvârșirea unei fapte antisociale?

Adresați-vă de îndată celei mai apropiate unități de poliție. Timpul și informațiile utile ne sunt cel mai bun sprijin în lupta contra infracționalității.

Conform legislației în vigoare organul de urmărire penală poate fi sesizat prin plângere sau denunț, prin actele încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege ori se sesizează din oficiu, conform art. 288 și următoarele din Codul de procedură penală.

Unde pot sesiza un abuz asupra animalelor?

În situația în care dumneavoastră aveți cunoștință despre un abuz împotriva unui animal, iar acesta se află într-o situație de pericol, vă recomandăm să sesizați serviciul de urgență 112, în vederea intervenției imediate a organelor de poliție. Poliția Animalelor, prin structurile de intervenție constituite la nivel județean vor interveni în ajutorul animalelor în astfel de cazuri. Totodată, dacă aveți cunoștință despre încălcări ale legislației privind protecția animalelor, care nu necesită intervenția imediată a Poliției, aveți posibilitatea de a informa Direcția pentru Protecția Animalelor prin trimiterea unei petiții prin e-mail, accesând site-ul Poliției Române www.politiaromana.ro, secțiunea Petiții online sau al inspectoratelor județene în competența cărora se află accesând același site www.politiaromana.ro, secțiunile Unități teritoriale - Petiții online.

Unde pot susține testul pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce?

În baza unei cereri scrise adresate șefului poliției rutiere a județului sau a municipiului București, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se poate susține la orice serviciu al poliției rutiere, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.  

Jandarmerie

Această structură răspunde la solicitările privind:

  • Ordinea publică în cazul întrunirilor și manifestațiilor  publice
  • Paza obiectivelor de importanță deosebită și a transporturilor de bunuri și valori sau cele cu caracter special
  • Ordinea publică în staţiuni montane şi pe trasee turistice din zona acestora
  • Orice altă solicitare privind acțiunile jandarmilor sau misiuni ale Jandarmeriei Române

Trimite o petiție

Frontieră

Această structură răspunde la solicitările privind:

  • Controlul la trecerea frontierei de stat a României
  • Documente necesare intrării / ieșirii din țară
  • Condiții de călătorie pentru minori
  • Migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră
  • Orice altă solicitare privind acțiunile polițiștilor de frontieră sau misiuni ale Poliției de Frontieră Române

Trimite o petiție

Răspunsul la solicitarea dvs. poate fi deja aici:

Care sunt condițiile de intrare în România pentru cetățenii străini alții decât cetățenii UE / EEA / CH și membrii lor de familie?

Aceste persoane trebuie să  îndeplinească următoarele condiții:
  • posedă un document valabil de trecere a frontierei de stat, care este acceptat de statul român;
  • posedă viză sau permis de ședere acordate în condițiile prevederilor O.U.G. 194/2002 sau, după caz, poseda orice autorizație care conferă titularului drept de tranzit ori de ședere pe teritoriul României în baza actelor normative ale Uniunii Europene, obligatorii și aplicabile pentru România, dacă prin înțelegeri internaționale nu s-a stabilit altfel;
  • prezintă, în condițiile O.U.G. 194/2002, documente care justifică scopul și condițiile șederii lor și care fac dovada existenței unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreținere pe perioada șederii, cât și pentru întoarcerea în țara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranța ca li se va permite intrarea;
  • prezinta garanții ca li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinație sau că vor părăsi teritoriul României, în cazul străinilor aflați în tranzit;
  • nu sunt incluși în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interzicerii intrării in România sau care au fost declarați indezirabili;
  • pe numele lor nu au fost introduse semnalări în Sistemul de Informații Schengen în scopul nepermiterii intrării;
  • nu prezintă un pericol pentru apărarea și siguranța națională, ordinea, sănătatea ori morala publică.

Ce mențiuni trebuie să cuprindă, după caz, declarația părintelui / părinților, sau a reprezentantului său legal, la ieșirea din țară a unui cetățean român minor?

Declarația părinților trebuie să cuprindă următoarele:
  • acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate de către minor,
  • datele de identitate ale însoțitorului respectiv,
  • indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinație, caz în care trebuie menționată persoana căreia urmează a-i fi încredințat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoțitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
Modelul declarației este postat în format pdf, pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române: https://www.politiadefrontiera.ro

În ce condiții o persoană fizică poate ieși/intra din/în România conducând un autovehicul înmatriculat pe numele altei persoane fizice sau juridice?

La trecerea frontierei de stat a României, conducătorul unui autovehicul trebuie să prezinte la control permisul de conducere valabil și certificatul de înmatriculare al autoturismului. Precizăm faptul că personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire, etc.). Circulația unui mijloc de transport în traficul internațional este reglementată de Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, ratificată de România prin Decretul 318/1980. În ceea ce privește conținutul normelor legale naționale aplicabile în statele pe care doriți să le tranzitați, referitoare la modul în care este reglementat dreptul de a conduce un autovehicul care nu este înmatriculat pe numele conducătorului auto, apreciem oportun a vă adresa reprezentanțelor diplomatice ale acestor state, pentru a obține informații.

În ce condiții se poate permite ieșirea din țară a unui cetățean român minor, în situația în care există neînțelegeri între părinți cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinți se află în imposibilitatea de a-și exprima voința?

În acest caz ieșirea din țară a unui cetățean român minor se permite numai după soluționarea neînțelegerilor de către instanța de judecată, în condițiile legii.

Interdicția de intrare în România aplicată de Poliția de Frontieră poate fi ridicată de aceeași instituție?

Măsura interzicerii intrării in România poate fi contestată, în termen de 10 zile de la comunicarea acesteia, la Curtea de Apel București. Poliția de Frontieră Română nu este competentă să analizeze cererile de anulare a interdicției de intrare în România.

Pompieri

Această structură răspunde la solicitările privind:

  • Prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență
  • Avize și autorizații de securitate la incendiu și de protecție civilă
  • Orice altă solicitare privind acțiunile pompierilor sau misiuni ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență

Trimite o petiție

Răspunsul la solicitarea dvs. poate fi deja aici:

Când trebuie informat inspectoratul pentru situaţii de urgenţă județean/București-Ilfov referitor la efectuarea transporturilor de deşeuri periculoase?

Începând cu cel de-al doilea transport de deşeuri periculoase prevăzut la alin. (3) din H.G.R. nr. 1061/2008, expeditorul este obligat să informeze inspectoratul județean pentru situaţii de urgenţă cu 48 de ore înaintea efectuării fiecărui transport de deşeuri periculoase, prin fax, notă telefonică sau e-mail. În informarea transmisă inspectoratului județean pentru situaţii de urgenţă se precizează cantitatea de deşeuri periculoase care se transportă, numărul formularului de aprobare a transportului deşeurilor periculoase în baza căruia se realizează acesta şi date pentru identificarea transportatorului, aşa cum sunt prevăzute în formularul de expediţie/transport deşeuri periculoase.

Care sunt categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării din punct de vedere al securităţii la incendiu?

Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării din punct de vedere al securităţii la incendiu sunt reglementate prin dispoziţiile H.G.R. nr. 571/2016, cu modificările și completările ulterioare. Este necesar ca solicitanţii să contacteze inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean/Bucureşti-Ilfov, în a cărui zonă de competenţă este amplasată construcţia şi să prezinte acestora documente relevante cum ar fi: certificatul de urbanism, documentaţia tehnică, după caz. (link către https://www.igsu.ro/InformatiiGenerale/UnitatiSubordonate)

Ce trebuie să cunosc despre verificarea şi întreţinerea coşului de fum aferent instalaţiei de încălzire?

Normele generale de apărare împotriva incendiilor aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 prevăd la art. 85 alin. (3), că “verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii”, iar la art. 96 lit. a), că, între măsurile de prevenire care se iau înainte de începerea sezonului rece, este şi cea care se referă la controlul instalaţiilor şi al sistemelor de încălzire existente la operatorii economici, instituţiile publice, locuinţele şi gospodăriile populaţiei, cum sunt surse de căldură, conducte, corpuri şi elemente de încălzire, sobe, coşuri şi canale de fum, şi înlăturarea defecţiunilor constatate, asigurându-se funcţionarea la parametrii normaţi.

Standardul SR EN 15287-1 Coşuri de fum. Proiectare, instalare şi punere în funcţiune a coşurilor de fum Partea 1: Coşuri de fum pentru aparate de încălzire neetanşe - recomandă verificarea coșurilor de fum, cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată. În contextul prevederilor în domeniu, legislaţia vizează şi pârghia sancţionatorie pentru neîndeplinirea obligaţiilor pe acest segment de activitate.

Astfel, art. 1 pct. 2 lit. i) din Hotărârea Guvernului nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor prevede sancţionarea cu amendă de la 500 la 1000 lei a neexecutării verificării, reparării şi curăţării periodice, cel puţin o dată pe an, a coşurilor pentru evacuarea fumului, precum şi nerealizarea elementelor de izolare termică a acestora.

Unde se poate sesiza o problemă sau o neregulă din domeniul apărării împotriva incendiilor?

Problemele sau neregulile din domeniul apărării împotriva incendiilor pot fi sesizate instituţiei primarului competentă pentru teritoriul unde se semnalează aspectul respectiv (temei legal art. 14 lit. p) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor republicată, cu modificările și completările ulterioare) sau inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă competente (temei legal art. 11 lit. v) din H.G. nr. 1492/2004 privind principiile de organizare, funcţionarea şi atribuţiile serviciilor de urgenţă profesioniste).

Imigrări

Această structură răspunde la solicitările privind:

  • Permise de ședere
  • Dreptul de ședere şi dreptul de muncă în România
  • Solicitări de azil
  • Regimul străinilor în România
  • Orice altă solicitare privind imigrarea în România

Trimite o petiție

Răspunsul la solicitarea dvs. poate fi deja aici:

Cum pot să obțin o viză de lungă ședere pentru studii dacă sunt cetățeanul unui stat din afara Uniunii Europene și a Spațiului Economic European?

Pentru început, trebuie să vă înscrieți la instituția de învățământ la care doriți să studiați și să fiți acceptat de aceasta. Următorul pas este obținerea vizei și ulterior intrării în România, obținerii permisului de ședere. Pentru obținerea acestora veți depune o serie de documente, acestea le puteți găsi accesând link-ul în limba română https://igi.mai.gov.ro/studii/ sau link-ul în limba engleză  https://igi.mai.gov.ro/en/studies/.

Cum pot să obțin un drept de ședere pe teritoriul României dacă sunt soț/soție/părinte/copil al unui străin cu un drept de ședere în România?

Puteți obține reîntregirea familiei ca cetățean al unui stat din afara Uniunii Europene și a Spațiului Economic European doar dacă sunteți posesorul unui permis de ședere temporară valabil un an, al unei Cărți albastre a UE, al unui permis ICT, al unui permis „mobile ICT”, al unui permis de ședere pe termen lung sau sunteți beneficiar al statutului de refugiat ori al protecției subsidiare. Condițiile privind obținerea avizului Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și documentele necesare obținerii vizei de intrare pe teritoriul României cât și a permisului de ședere ce reglementează dreptul de ședere pe teritoriul României puteți obține accesând link-ul în limba română https://igi.mai.gov.ro/reintregirea-familiei/ sau link-ul în limba engleză  https://igi.mai.gov.ro/en/family-reunification-3/.

Cum pot să obțin un drept de ședere pe teritoriul României dacă sunt soț/soție/partener/părinte/copil al unui cetățean român

  • Membrii de familie ai cetățenilor români vor solicita direct misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României din statul în care au reședința, viza de lungă ședere pentru reîntregirea familiei. Pot solicita viza pentru reîntregirea familiei următoarele categorii de persoane: – străinii căsătoriți cu cetățeni români; – străinii necăsătoriți care conviețuiesc cu cetățeni români necăsătoriți, dacă au cel puțin un copil împreună, denumiți în continuare parteneri; – copiii cetățeanului român, ai soțului/soției sau ai partenerului, inclusiv cei adoptați, care: nu au împlinit vârsta de 21 de ani, se află în continuarea studiilor și nu au depășit vârsta de 26 ani; deși sunt adulți, aceștia nu se pot întreține singuri din motive medicale; – rudele de gradul I în linie ascendentă ale cetățeanului român sau ale soțului/soției acestuia; – străinul părinte al cetățeanului român minor, dacă face dovada faptului că minorul se află în întreținerea sa sau că există obligația plății pensiei de întreținere, obligație pe care străinul şi-o îndeplinește cu regularitate; – străinii, membrii de familie ai cetățenilor români, care fac dovada că sunt înregistraţi cu drept de rezidență în alt stat membru în această calitate. Solicitarea de viză pentru membrii de familie ai cetățenilor români, va fi însoțită de certificatul de căsătorie eliberat de autoritățile române sau transcris în condițiile legii, ori după caz, de dovada existenței legăturii de rudenie sau a calității de partener. Solicitanţii de viză pentru străinii membrii de familie ai cetățenilor români, care fac dovada că sunt înregistraţi cu drept de rezidență în alt stat membru în această calitate, va fi însoțită de documente care să ateste că sunt înregistrați cu drept de rezidență în alt stat membru, în calitate de membru de familie al cetățeanului român. Acordarea vizei de lungă ședere pentru reîntregirea familiei poate fi refuzată atunci când solicitarea se întemeiază pe o căsătorie de conveniență constatată anterior, în condițiile prezentei ordonanțe de urgentă, sau când se constată existența unei stări de bigamie sau poligamie. Documentele necesare obținerii permisului de ședere ce reglementează dreptul de ședere pe teritoriul României puteți obține accesând link-ul în limba română https://igi.mai.gov.ro/permis-de-sedere/ sau link-ul în limba engleză  https://igi.mai.gov.ro/en/residence-permit/ .

Cum se obține o viză de scurtă ședere în scop de vizită, afaceri sau turism?

Pentru informații cu privire la documentele necesare obținerii vizei de intrare pe teritoriul României, vă rugăm sa accesați link-ul în limba română  https://igi.mai.gov.ro/category/diverse/migratie/ sau link-ul în limba engleză   https://igi.mai.gov.ro/en/category/diverseen/free-movement/ . Viza de scurtă ședere vă permite să solicitați intrarea pe teritoriul României, pentru alte motive decât imigrarea, în vederea unei șederi neîntrerupte sau a mai multor șederi a căror durată să nu depășească 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de ședere pe teritoriul României. Acest tip de viză poate fi eliberat cu una sau mai multe intrări. Dintre statele ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru a intra în România există unele pentru ai căror cetățeni este necesară obținerea unei invitații aprobată de Inspectoratul General pentru Imigrări. Invitația poate fi făcută de o persoană fizică sau juridică, cetățean român sau străin cu reședința în România. Dreptul de ședere pe teritoriul României, ce vă este conferit prin viza de scurtă ședere, nu poate fi prelungit. Totuși, în cazul în care, din motive obiective, nu puteți părăsi teritoriul României în termenul acordat de viză, puteți obține o decizie de returnare de la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.

Sunt cetățean al unui stat din afara Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Confederației Elvețiene. Cum pot să muncesc pe teritoriul României la un angajator român?

Trebuie să găsiți un angajator și să susțineți probele impuse de acesta. Dacă se decide să vă angajeze, acesta va obține aviz de angajare. Puteți fi angajat în România la un singur angajator, persoană fizică sau juridică.

Condițiile privind obținerea avizului de muncă, precum și documentele necesare obținerii vizei de intrare pe teritoriul României cât și a permisului de ședere ce reglementează dreptul dumneavoastră de ședere pe teritoriul României puteți obține accesând link-ul în limba română https://igi.mai.gov.ro/munca/ sau link-ul în limba engleză  https://igi.mai.gov.ro/en/work/ .

Aviație MAI

Această structură răspunde la solicitările privind:

  • Misiuni de zbor operaționale pentru sprijinul aerian al structurilor MAI
  • Orice altă solicitare privind personalul și activitatea Inspectoratului General de Aviație al MAI

Trimite o petiție

Dacă nu știți care este structura competentă pentru rezolvarea problemei dumneavoastră, selectați unul dintre domeniile de mai jos

Domenii

Ordine și siguranță publică

Răspunsul poate fi deja aici:

Cum poate fi obținut istoricul sancțiunilor rutiere?

Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice poate fi obținut online, accesând portalul https://hub.mai.gov.ro/ sau  printr-o cerere adresată către poliția rutieră pe raza căreia titularul permisului de conducere își are domiciliul sau reședința. Pentru posesorii de permise de conducere străine, această evidență se ține de către autoritățile competente din statul emitent.

Cum pot obține online certificatul de cazier judiciar?

Cetățenii au la dispoziție două mecanisme de acces pentru obținerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul https://hub.mai.gov.ro/ sau prin accesarea www.ghiseul.ro, cele două platforme fiind interconectate.

Portalul permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetățenie română, care nu sunt înscrise în evidențele Sistemului Național de Evidență a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS.

 

Cum procedez în situația în care sunt victima unei infracțiuni, dacă am asistat sau am cunoștință despre săvârșirea unei fapte antisociale?

Adresați-vă de îndată celei mai apropiate unități de poliție. Timpul și informațiile utile ne sunt cel mai bun sprijin în lupta contra infracționalității.

Conform legislației în vigoare organul de urmărire penală poate fi sesizat prin plângere sau denunț, prin actele încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege ori se sesizează din oficiu, conform art. 288 și următoarele din Codul de procedură penală.

Unde pot sesiza un abuz asupra animalelor?

În situația în care dumneavoastră aveți cunoștință despre un abuz împotriva unui animal, iar acesta se află într-o situație de pericol, vă recomandăm să sesizați serviciul de urgență 112, în vederea intervenției imediate a organelor de poliție. Poliția Animalelor, prin structurile de intervenție constituite la nivel județean vor interveni în ajutorul animalelor în astfel de cazuri. Totodată, dacă aveți cunoștință despre încălcări ale legislației privind protecția animalelor, care nu necesită intervenția imediată a Poliției, aveți posibilitatea de a informa Direcția pentru Protecția Animalelor prin trimiterea unei petiții prin e-mail, accesând site-ul Poliției Române www.politiaromana.ro, secțiunea Petiții online sau al inspectoratelor județene în competența cărora se află accesând același site www.politiaromana.ro, secțiunile Unități teritoriale - Petiții online.

Unde pot susține testul pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce?

În baza unei cereri scrise adresate șefului poliției rutiere a județului sau a municipiului București, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se poate susține la orice serviciu al poliției rutiere, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.  

Trimite o petiție din acest domeniu

Intrare ieșire din tară

Documente necesare la trecerea frontierei / Condiții de călătorie

Răspunsul la solicitarea dvs. poate fi deja aici:

Care sunt condițiile de intrare în România pentru cetățenii străini alții decât cetățenii UE / EEA / CH și membrii lor de familie?

Aceste persoane trebuie să  îndeplinească următoarele condiții:
  • posedă un document valabil de trecere a frontierei de stat, care este acceptat de statul român;
  • posedă viză sau permis de ședere acordate în condițiile prevederilor O.U.G. 194/2002 sau, după caz, poseda orice autorizație care conferă titularului drept de tranzit ori de ședere pe teritoriul României în baza actelor normative ale Uniunii Europene, obligatorii și aplicabile pentru România, dacă prin înțelegeri internaționale nu s-a stabilit altfel;
  • prezintă, în condițiile O.U.G. 194/2002, documente care justifică scopul și condițiile șederii lor și care fac dovada existenței unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreținere pe perioada șederii, cât și pentru întoarcerea în țara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranța ca li se va permite intrarea;
  • prezinta garanții ca li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinație sau că vor părăsi teritoriul României, în cazul străinilor aflați în tranzit;
  • nu sunt incluși în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interzicerii intrării in România sau care au fost declarați indezirabili;
  • pe numele lor nu au fost introduse semnalări în Sistemul de Informații Schengen în scopul nepermiterii intrării;
  • nu prezintă un pericol pentru apărarea și siguranța națională, ordinea, sănătatea ori morala publică.

Ce mențiuni trebuie să cuprindă, după caz, declarația părintelui / părinților, sau a reprezentantului său legal, la ieșirea din țară a unui cetățean român minor?

Declarația părinților trebuie să cuprindă următoarele:
  • acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate de către minor,
  • datele de identitate ale însoțitorului respectiv,
  • indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinație, caz în care trebuie menționată persoana căreia urmează a-i fi încredințat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoțitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
Modelul declarației este postat în format pdf, pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române: https://www.politiadefrontiera.ro

În ce condiții o persoană fizică poate ieși/intra din/în România conducând un autovehicul înmatriculat pe numele altei persoane fizice sau juridice?

La trecerea frontierei de stat a României, conducătorul unui autovehicul trebuie să prezinte la control permisul de conducere valabil și certificatul de înmatriculare al autoturismului. Precizăm faptul că personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire, etc.). Circulația unui mijloc de transport în traficul internațional este reglementată de Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, ratificată de România prin Decretul 318/1980. În ceea ce privește conținutul normelor legale naționale aplicabile în statele pe care doriți să le tranzitați, referitoare la modul în care este reglementat dreptul de a conduce un autovehicul care nu este înmatriculat pe numele conducătorului auto, apreciem oportun a vă adresa reprezentanțelor diplomatice ale acestor state, pentru a obține informații.

În ce condiții se poate permite ieșirea din țară a unui cetățean român minor, în situația în care există neînțelegeri între părinți cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinți se află în imposibilitatea de a-și exprima voința?

În acest caz ieșirea din țară a unui cetățean român minor se permite numai după soluționarea neînțelegerilor de către instanța de judecată, în condițiile legii.

Interdicția de intrare în România aplicată de Poliția de Frontieră poate fi ridicată de aceeași instituție?

Măsura interzicerii intrării in România poate fi contestată, în termen de 10 zile de la comunicarea acesteia, la Curtea de Apel București. Poliția de Frontieră Română nu este competentă să analizeze cererile de anulare a interdicției de intrare în România.
Trimite o petiție din acest domeniu

Dreptul de ședere / azil / imigrare

Răspunsul la solicitarea dvs. poate fi deja aici:

Cum pot să obțin o viză de lungă ședere pentru studii dacă sunt cetățeanul unui stat din afara Uniunii Europene și a Spațiului Economic European?

Pentru început, trebuie să vă înscrieți la instituția de învățământ la care doriți să studiați și să fiți acceptat de aceasta. Următorul pas este obținerea vizei și ulterior intrării în România, obținerii permisului de ședere. Pentru obținerea acestora veți depune o serie de documente, acestea le puteți găsi accesând link-ul în limba română https://igi.mai.gov.ro/studii/ sau link-ul în limba engleză  https://igi.mai.gov.ro/en/studies/.

Cum pot să obțin un drept de ședere pe teritoriul României dacă sunt soț/soție/părinte/copil al unui străin cu un drept de ședere în România?

Puteți obține reîntregirea familiei ca cetățean al unui stat din afara Uniunii Europene și a Spațiului Economic European doar dacă sunteți posesorul unui permis de ședere temporară valabil un an, al unei Cărți albastre a UE, al unui permis ICT, al unui permis „mobile ICT”, al unui permis de ședere pe termen lung sau sunteți beneficiar al statutului de refugiat ori al protecției subsidiare. Condițiile privind obținerea avizului Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și documentele necesare obținerii vizei de intrare pe teritoriul României cât și a permisului de ședere ce reglementează dreptul de ședere pe teritoriul României puteți obține accesând link-ul în limba română https://igi.mai.gov.ro/reintregirea-familiei/ sau link-ul în limba engleză  https://igi.mai.gov.ro/en/family-reunification-3/.

Cum pot să obțin un drept de ședere pe teritoriul României dacă sunt soț/soție/partener/părinte/copil al unui cetățean român

  • Membrii de familie ai cetățenilor români vor solicita direct misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României din statul în care au reședința, viza de lungă ședere pentru reîntregirea familiei. Pot solicita viza pentru reîntregirea familiei următoarele categorii de persoane: – străinii căsătoriți cu cetățeni români; – străinii necăsătoriți care conviețuiesc cu cetățeni români necăsătoriți, dacă au cel puțin un copil împreună, denumiți în continuare parteneri; – copiii cetățeanului român, ai soțului/soției sau ai partenerului, inclusiv cei adoptați, care: nu au împlinit vârsta de 21 de ani, se află în continuarea studiilor și nu au depășit vârsta de 26 ani; deși sunt adulți, aceștia nu se pot întreține singuri din motive medicale; – rudele de gradul I în linie ascendentă ale cetățeanului român sau ale soțului/soției acestuia; – străinul părinte al cetățeanului român minor, dacă face dovada faptului că minorul se află în întreținerea sa sau că există obligația plății pensiei de întreținere, obligație pe care străinul şi-o îndeplinește cu regularitate; – străinii, membrii de familie ai cetățenilor români, care fac dovada că sunt înregistraţi cu drept de rezidență în alt stat membru în această calitate. Solicitarea de viză pentru membrii de familie ai cetățenilor români, va fi însoțită de certificatul de căsătorie eliberat de autoritățile române sau transcris în condițiile legii, ori după caz, de dovada existenței legăturii de rudenie sau a calității de partener. Solicitanţii de viză pentru străinii membrii de familie ai cetățenilor români, care fac dovada că sunt înregistraţi cu drept de rezidență în alt stat membru în această calitate, va fi însoțită de documente care să ateste că sunt înregistrați cu drept de rezidență în alt stat membru, în calitate de membru de familie al cetățeanului român. Acordarea vizei de lungă ședere pentru reîntregirea familiei poate fi refuzată atunci când solicitarea se întemeiază pe o căsătorie de conveniență constatată anterior, în condițiile prezentei ordonanțe de urgentă, sau când se constată existența unei stări de bigamie sau poligamie. Documentele necesare obținerii permisului de ședere ce reglementează dreptul de ședere pe teritoriul României puteți obține accesând link-ul în limba română https://igi.mai.gov.ro/permis-de-sedere/ sau link-ul în limba engleză  https://igi.mai.gov.ro/en/residence-permit/ .

Cum se obține o viză de scurtă ședere în scop de vizită, afaceri sau turism?

Pentru informații cu privire la documentele necesare obținerii vizei de intrare pe teritoriul României, vă rugăm sa accesați link-ul în limba română  https://igi.mai.gov.ro/category/diverse/migratie/ sau link-ul în limba engleză   https://igi.mai.gov.ro/en/category/diverseen/free-movement/ . Viza de scurtă ședere vă permite să solicitați intrarea pe teritoriul României, pentru alte motive decât imigrarea, în vederea unei șederi neîntrerupte sau a mai multor șederi a căror durată să nu depășească 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de ședere pe teritoriul României. Acest tip de viză poate fi eliberat cu una sau mai multe intrări. Dintre statele ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru a intra în România există unele pentru ai căror cetățeni este necesară obținerea unei invitații aprobată de Inspectoratul General pentru Imigrări. Invitația poate fi făcută de o persoană fizică sau juridică, cetățean român sau străin cu reședința în România. Dreptul de ședere pe teritoriul României, ce vă este conferit prin viza de scurtă ședere, nu poate fi prelungit. Totuși, în cazul în care, din motive obiective, nu puteți părăsi teritoriul României în termenul acordat de viză, puteți obține o decizie de returnare de la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.

Sunt cetățean al unui stat din afara Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Confederației Elvețiene. Cum pot să muncesc pe teritoriul României la un angajator român?

Trebuie să găsiți un angajator și să susțineți probele impuse de acesta. Dacă se decide să vă angajeze, acesta va obține aviz de angajare. Puteți fi angajat în România la un singur angajator, persoană fizică sau juridică.

Condițiile privind obținerea avizului de muncă, precum și documentele necesare obținerii vizei de intrare pe teritoriul României cât și a permisului de ședere ce reglementează dreptul dumneavoastră de ședere pe teritoriul României puteți obține accesând link-ul în limba română https://igi.mai.gov.ro/munca/ sau link-ul în limba engleză  https://igi.mai.gov.ro/en/work/ .

Trimite o petiție din acest domeniu

Eliberare documente

Pasapoarte

Răspunsul la solicitarea dvs. poate fi deja aici:

Am nevoie de programare pentru a depune cererea de pașaport?

Cererile de pașapoarte simple electronice/pașapoarte simple temporare se depun personal, în țară, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte cât și pe site-urile instituțiilor prefectului, preponderent în baza programărilor on-line efectuate pe platforma hub.mai.gov.ro/epasapoarte. În situația în care nu reușiți să efectuați o programare prealabilă în vederea depunerii cererii de eliberare a pașaportului, precizăm că, atât la nivelul SPCP București, cât și al celorlalte structuri de pașapoarte teritoriale, sunt înregistrate, în măsura disponibilității, și solicitările persoanelor care nu au efectuat în prealabil programare on-line pe platforma hub.mai.gov.ro/epasapoarte.

Cum pot afla dacă pașaportul este disponibil pentru ridicare?

Puteți verifica în timp real statusul cererii de emitere a pașaportului simplu electronic prin accesarea link-ului disponibil pe site-ul oficial al Direcției Generale de Pașapoarte www.pasapoarte.mai.gov.ro, secțiunea Status pașaport, precum și pe hub.mai.gov.ro/epasapoarte având ca și criterii de căutare numărul de cerere sau ultimele 9 caractere din CNP și data depunerii cererii. Documentul de călătorie poate fi ridicat în momentul în care, în urma verificării efectuate, acesta va figura în starea ,,Ghișeu”.

În cât timp se eliberează pașaportul simplu electronic?

În prezent, în cazul persoanelor care optează pentru ridicarea documentului de călătorie din țară, de la oricare serviciu public comunitare de pașapoarte, eliberarea pașaportului simplu electronic se efectuează în termen de 5 zile lucrătoare (acest termen poate varia până la cel mult 10 zile lucrătoare, în funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare).

Nu găsesc niciun interval disponibil în vederea efectuării unei programări pentru eliberarea pașaportului în județul în care locuiesc. Ce pot să fac?

Există posibilitatea de a efectua o programare online la un județ limitrof sau să vă prezentați direct la sediul oricărui serviciu public comunitar de pașapoarte, la ghișeele care preiau cereri în ordinea de prezentare a cetățenilor la ghișeu. Pentru efectuarea unei programări online puteți alege doar din datele și orele afișate în cadrul serviciului public comunitar de pașapoarte selectat, în limita locurilor disponibile în următoarele 90 de zile calendaristice. Platforma hub.mai.gov.ro/epasapoarte operaționalizează în fiecare zi, la orele 00:00,  programările pentru a 90-a zi față de ziua curentă.          

Pașaportul meu personal poate fi ridicat de o altă persoană prin împuternicire?

Da, aveți posibilitatea să împuterniciți o terță persoană în acest sens prin procură specială. (Conform cu prevederile art. 14 alin (4) din Hotărârea Guvernului nr. 94 din 26 ianuarie 2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare). Procura specială trebuie autentificată, în țară, de notarul public iar în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, ori, dacă a fost încheiată la autoritățile străine competente, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: - documentele eliberate de autoritățile statelor semnatare ale Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanța Guvernului nr. 66/1999 aprobată prin Legea nr. 52/2000 cu modificările ulterioare, se apostilează; -  documentele eliberate de autoritățile statelor cu care România a încheiat tratate de asistență judiciară sunt scutite de supralegalizare, apostilare sau de orice altă formalitate, potrivit prevederilor cuprinse în tratatele respective; -  documentele care nu se încadrează în categoriile prevăzute mai sus se supralegalizează în condițiile prevăzute la art. 1.093 din Codul de procedură civilă. Procura specială, încheiată la autoritățile străine competente, trebuie să fie însoțită de o traducere legalizată. În momentul ridicării pașaportului simplu electronic/temporar, persoana împuternicită trebuie să prezinte, în original, procura specială, documentul său de identitate aflat în termen de valabilitate, și după caz, pașaportul anterior al mandantului în situația în care acesta nu a fost anulat la depunerea cererii de eliberare a noului document de călătorie însoțit, după caz, de certificatul de naștere al minorului sub 14 ani, în original sau copie. Documentele prezentate în original se scanează și se restituie, cu excepția procurii speciale.

Trimite o petiție din acest domeniu

Permise de conducere

Răspunsul la solicitarea dvs. poate fi deja aici:

Am vândut autovehiculul iar actualul proprietar nu a solicitat transcrierea pe numele său. Doresc efectuarea de mențiuni în baza de date cu privire la înstrăinarea vehiculului.

La înstrăinarea unui vehicul, instituția noastră nu poate înscrie din oficiu datele noului proprietar în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate. Din acest motiv, persoana care înstrăinează trebuie să se adreseze organului fiscal competent (Direcția de Impozite și Taxe Locale/Direcția Venituri Buget Local), în vederea scoaterii vehiculului din evidențele fiscale, precum și pentru notificarea instituției noastre cu privire la înstrăinarea vehiculului în scopul înscrierii de mențiuni în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate.

Aceste mențiuni sunt vizibile pentru autoritățile statului care au competențe privind aplicarea de sancțiuni contravenționale. După maxim 90 de zile de la transmiterea notificării de către organul fiscal, înmatricularea vehiculului se suspendă

Măsura suspendării înmatriculării nu este echivalentă cu radierea din circulație a vehiculului, însă punerea în circulație a unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată, constituie contravenție și se sancționează potrivit legii. D.G.P.C.I. nu poate înscrie mențiunile de înstrăinare la solicitarea fostului proprietar al vehiculului.

De asemenea, instituția noastră nu poate radia din circulație un vehicul ca urmare a faptului că acesta a fost înstrăinat. Totodată, atunci când vehiculul a fost înstrăinat fără a se întocmi un contract, transferul dreptului de proprietate va putea fi constatat numai de instanța de judecată.

Baza legală: art. 11 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice; art. 1 pct. 10 și 11 ale Legii nr. 241/2019 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice; art. 8, 24 și 25 din O.M.A.I. nr. 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

La schimbarea domiciliului este obligatoriu să solicit preschimbarea permisului de conducere?

În acestă situație, nu este obligatoriu să solicitați preschimbarea permisului de conducere.

Mi-a fost anulat permisul de conducere. Care sunt condițiile pentru a mă prezenta la examenul de redobândire a dreptului de a conduce vehicule?

Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:

  • au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
  • a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
  • a intervenit amnistia;
  • interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

Mi-am schimbat numele de familie si doresc preschimbarea permisului de conducere fără o nouă valabilitate admnistrativă.Ce documente îmi sunt necesare?

Documentele necesare sunt: act de identitate original, dovada plății contravalorii permisului de conducere 89 lei și permisul vechi original. Permisul se va emite cu valabilitatea celui preschimbat

Permisul meu de conducere a fost reținut în străinătate ca urmare a deteriorării ori expirării perioadei de valabilitate. Pot solicita eliberarea unui nou permis de conducere?

Da, cu condiția depunerii următoarelor documente:
  • cererea solicitantului în care veți indica situația dumneavoastră;
  • actul de identitate (în original);
  • fișa medicală;
  • contravaloarea permisului de conducere, în valoare de 89 lei.
Trimite o petiție din acest domeniu

Cărți de indentitate

Răspunsul la solicitarea dvs. poate fi deja aici:

Cum pot beneficia de cartea electronică de identitate?

Acesta este un proiect pilot, prin urmare, în primă instanţă, se vor elibera cărţi de identitate electronice persoanelor cu domiciliul pe raza Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor al mun. Cluj Napoca, cu varsta peste 18 ani și cărora le-a expirat perioada de valabilitate a actului de identitate, urmând ca ulterior, până la sfârșitul anului 2022, toate serviciile de evidență a populației din țară să poată emite aceste documente.

Cum și unde pot depune cererea pentru eliberarea actului de identitate? Care sunt documentele necesare?

  • Pentru cetățenii români cu domiciliul în România, cererea pentru eliberarea actului de identitate se depune personal, la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor de pe raza județului de domiciliu, iar actul de identitate se eliberează titularului.

Lista structurilor județene de evidență a persoanelor o găsiți aici:  http://depabd.mai.gov.ro/contact.html

  • Pentru cetăţenii români care au domiciliul în România şi se află temporar în străinătate, eliberarea cărţii de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe bază de procură specială (disponibilă aici: http://depabd.mai.gov.ro/formulare_de_completat.html), autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din ţara în care se află solicitantul. În cuprinsul procurii trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberată, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/sau ridicarea actului de identitate.
  • Cetăţenii români aflaţi în străinătate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul respectiv.

Găsiți aici lista documentelor necesare pentru eliberarea actului de identitate  http://depabd.mai.gov.ro/documente_necesare.html

Sunt cetățean român cu domiciliul actual în străinătate dar urmează să revin definitiv în România. Care sunt documentele necesare pentru eliberarea actului de identitate la schimbarea domiciliului din străinătate în România?

  • cererea pentru eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România;
  • certificatul de naştere;
  • certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor;
  • certificatul/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz;
  • certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care îşi schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate;
  • extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă; extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
  • paşaportul românesc valabil sau expirat, cu menţionarea statului de domiciliu, în original şi copia filei conţinând date personale, sau certificatul de cetăţenie română;
  • actul de identitate şi/sau paşaportul, eliberat/eliberate de către autorităţile străine;
  • documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.
Lista actualizată a documentelor necesare o găsiți accesând link-ul http://depabd.mai.gov.ro/documente_necesare.html

Sunt cetăţean român cu domiciliul în străinătate dar locuiesc temporar în România. Pot să obțin cartea de identitate provizorie, pentru perioada în care mă voi afla pe teritoriul țării? Care sunt documentele necesare pentru eliberarea acesteia ?

  • cererea pentru eliberarea actului de identitate cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate şi reşedinţa în România;
  • paşaportul, aflat în termen de valabilitate, cu menţionarea ţării de domiciliu şi copia filelor conţinând datele personale şi domiciliul;
  • certificatul de naştere şi/sau de căsătorie, eliberate/ eliberat de oficiile de stare civilă române;
  • certificatul/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz; dacă cetăţeanul nu poate prezenta certificatul/hotărârea judecătorească de divorţ, dovada statutului civil şi, după caz, a numelui se poate face cu certificatul de naştere sau de căsătorie cu menţiuni pe care solicitantul le are la data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate; în cazul modificărilor intervenite în străinătate cu privire la datele de stare civilă, solicitantul actului de identitate prezintă certificatul de naştere sau de căsătorie cu menţiunile aplicate care să dovedească statutul civil şi numele pe care solicitantul le are la data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate;
  • extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de reşedinţă din România; extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
  • două fotografii mărimea ¾ cm, având la bază o bandă albă de 7 mm;
  • documentul cu care se face dovada achitării contravalorii cărţii de identitate provizorii.
  Click aici pentru mai multe detalii

Unde se poate achita contravaloarea cărții de identitate?

Contravaloarea cărţii de identitate şi a cărţii de identitate provizorii, aferente cererilor privind eliberarea actelor de identitate soluţionate de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, se achită în numerar, la sediul D.E.P.A.B.D. (pe bază de chitanţă).

În conformitate cu prevederile O.G. nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor se organizează la nivelul consiliilor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi la nivelul consiliilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti.

Contravaloarea cărţii de identitate şi a cărţii de identitate provizorii, aferente cererilor privind eliberarea actelor de identitate soluţionate de către serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor, se achită fie la sediul serviciului pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reşedinţa, fie la structura de taxe şi impozite din cadrul primăriei localităţii la nivelul căreia funcţionează serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, fie prin altă modalitate stabilită de autoritatea publică locală.

Pentru obţinerea unor informaţii concrete privind modalitatea de achitare a contravalorii actelor de identitate, solicitanţii se pot adresa direct la sediul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, ori pot accesa site-ul propriu al fiecărui serviciu.

Click aici pentru mai multe detalii

Trimite o petiție din acest domeniu

Caziere

Răspunsul la solicitarea dvs. poate fi deja aici:

Care sunt documentele necesare pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar?

Pentru persoanele majore, dar și pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani este nevoie de următoarele documente:
  • cererea pentru eliberare cazier
  • actul de identitate aflat în termen de valabilitate.
Eliberarea cazierului judiciar pentru minori sub 14 ani În cazul în care certificatul de cazier judiciar se solicită pentru un minor de până la 14 ani, acesta se poate obține de către părinte/tutore, sau de către un împuternicit al acestora.
  • cerere eliberare cazier judiciar;
  • actul de identitate al părintelui/tutorelui, în copie și original;
  • certificatul de naștere al minorului, în copie și original.
Acte necesare pentru obținerea cazierului prin împuternicire În cazul în care cererea se depune prin împuternicit, lista cu acte necesare pentru cazier cuprinde atât copia actului de identitate a solicitantului, cât și actul de identitate al împuternicitului. De asemenea, este nevoie de procura autentificată în condiţiile legi.

Certificatul de integritate comportamentală este același lucru cu certificatul de cazier judiciar? Cum se poate obține și cine îl eliberează?

Având în vedere definitivarea activităților vizând operaționalizarea Registrului prin modernizarea Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar Român – ROCRIS, începând cu data de 01.07.2021 la nivelul ghișeelor de cazier judiciar se eliberează certificate de integritate comportamentală, în baza Legii nr. 118/2019 privind Registrul persoane automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Certificatul de integritate comportamentală este documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea.

Conform art. 16 alin. 1 din Legea nr. 118/2019, persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține, potrivit Legii nr. 290/2004, propriul certificat de cazier judiciar.

Astfel, cererea-tip, cu datele cu caracter personal completate și motivată se depune personal la orice unitate sau subunitate de poliție în care funcționează ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar.

Solicitanții vor putea depune cererea-tip completată în prealabil sau vor putea opta pentru tipărirea acesteia din sistemul informatic, de către personalul de la ghișeu, caz în care le va reveni doar obligația semnării documentului.

Certificatul de integritate comportamentală se poate solicita și de către avocatul persoanei fizice, în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51 /1995 sau de către un alt împuternicit, pe baza unei procuri autentificate de către un notar public.

Certificatul de integritate comportamentală se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării.

Cererea pentru obținerea certificatului de integritate comportamentală trebuie să respecte formatul stabilit prin Hotărârea nr. 127/2020 pentru stabilirea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor (anexa 1). Conform art. 2 alin. 2 din hotărârea anterior menționată, formularul prevăzut în anexa nr. 1 se asigură, la solicitarea persoanei fizice, de către instituţia care eliberează documentul solicitat prin acesta.

Modelul de cerere pentru eliberarea certificatului de integritate comportamentală îl găsiți aici:

https://b.politiaromana.ro/ro/utile/cazier-judiciar/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar-de-catre-persoana-fizica/certificat-de-integritate-comportamentala

Cum obțin certificatul de cazier judiciar?

Pentru persoane fizice

Se depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de     poliție în care există ghișeu de cazier judiciar. Cererea trebuie să fie însoțită de actul de identitate.

Copia actului de identitate poate fi trimisă și prin e-mail, la unitatea căreia vă adresați.

Lista cu datele de contact poate fi consultată aici: https://www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-teritoriale

Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

În situația în care nu puteți depune cererea personal, certificatul de cazier judiciar se poate solicita şi printr-o altă persoană împuternicită, conform procedurilor legale.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.

Mai multe detalii, aici:

https://b.politiaromana.ro/ro/utile/cazier-judiciar/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar-de-catre-persoana-fizica/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar

https://www.politiaromana.ro/ro/utile/documente-eliberari-acte/cerere-certificat-cazier-judiciar/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar-persoane-fizice-&page=1

  Pentru persoane juridice

Cererea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar se depune la orice unitate de poliție conectată la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român).

În acest caz, solicitarea de eliberare a cazierului se depune de către persoana juridică prin reprezentantul legal, care trebuie să își dovedească calitatea, la orice unitate ori subunitate de poliție conectată la la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român.

La depunerea cererii tip motivată, reprezentantul legal al persoanei juridice trebuie să mai prezinte și următoarele acte:

  • dovada calității de persoană juridică;
  • dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante (Anexa 38 din HG nr. 345/2010);
  • copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal;

Copia actului de identitate poate fi trimisă și prin e-mail, la unitatea căreia vă adresați.

Lista cu datele de contact poate fi consultată aici

Certificatul de cazier judiciar se eliberează persoanelor juridice în cel mult 3 zile de la data solicitării.

Informații complete pot fi găsite aici

Cum se poate obține certificatul de cazier în situația românilor aflați în străinătate?

Românii aflați în străinătate care au nevoie de certificat de cazier judiciar îl pot cere la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Aceste instituții pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor. Adeverințele respective au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate. În acest caz, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor în termen de 10 zile de la data solicitării.

Trimite o petiție din acest domeniu

Activitate UPU/SMURD/SAJ

Aceasta secțiune este special creată pentru persoanele care doresc să ne trimită solicitări privind activitatea din unitățile de primiri urgențe (UPU) sau SMURD/ servicii județene de ambulanță  care NU necesită intervenție medicală de urgență, salvatoare de viață.

În situația în care aveți o urgență medicală, vă simțiți rău sau vă aflați lângă o persoană care se simte rău, apelați 112 pentru a solicita asistență medicală de urgență!

Am înțeles

Răspunsul la problema dumneavoastră poate fi deja aici:

Am o sesizare referitoare la activitatea din cadrul altor secții din spital, în afară de UPU

Pentru situații care au legătură cu activitatea din cadrul spitalelor, în alte secții decât unitățile de primiri urgențe (UPU/CPU), vă rugăm să vă adresați Ministerului Sănătății; https://www.ms.ro/contact

Vreau să solicit transferul într-un spital din străinătate

Pentru solicitări de transfer în spitale din străinătate, vă rugăm să vă adresați direct medicului curant al pacientului, acesta fiind singurul care poate să decidă necesitatea transferului, urmând ca doar ulterior să vă adresați structurii noastre

Vreau să solicit repatrierea unei persoane internate

Pentru întrebări sau aspecte legate de repatrieri (cazuri medicale), vă rugăm să vă adresați misiunilor diplomatice ale României de pe teritoriul statului unde se află internat pacientul; http://mae.ro

Trimite o solicitare

* Tip persoană:

* Nume:

* Prenume:

* Denumirea organizației:

Președinte/Reprezentant legal:

* E-mail:

* Telefon de contact:

* Adresa de domiciliu/corespondență: * Sediu/Adresă de corespondență:

  * Țară: * Județ: * Localitate: * Stradă: * Număr:

  Bloc: Scară: Apartament:

* Subiect:

* Conținut:


Dacă doriți să atașați un fișier acestei sesizări, încărcați-l aici:

Fișierul trebuie să aibă extensia .pdf, .doc, .docx, .zip, .rar, jpeg, jpg, .png, să nu depășească 2MB și să nu conțină diacritice în denumire.
* Cod de siguranță:
(Vă rugăm să completați acest câmp cu cifrele și literele afișate în imaginea de mai jos)
Vă rugăm să apăsați butonul TRIMITE o singură dată și să așteptați mesajul de răspuns.


 

ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut