Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia găzduirii la București a primei echipe de comandă FRONTEX

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Dragi colegi, doamnelor și domnilor, ca semn de politețe, voi începe în limba engleză, dar pentru a nu uita că suntem totuși în România, voi încheia în limba română.

În primul rând, sunt foarte onorat și mândru să mă aflu aici, alături de voi, cu ocazia lansării acestui proiect-pilot al Frontex și al României. Faptul că lansăm acest proiect-pilot al Frontex, aici, la București, în România, are multiple semnificații. În primul rând, este o dovadă, așa cum s-a menționat deja, a capacității și expertizei Poliției de Frontieră Române. Este, de asemenea, un semn al angajamentului României, prin Ministerul Afacerilor Interne și Poliția de Frontieră Română, de a proteja granițele Europei și de a consolida instituțiile europene.

România, prin Ministerul Afacerilor Interne și, respectiv, Poliția de Frontieră Română, este a doua țară ca forță în cadrul Frontex atât în ceea ce privește trupele care contribuie la activitățile operaționale, cât și în planificarea și coordonarea la sediul central al Frontex. Dacă luăm în considerare cifrele referitoare la trupele Frontex, aproximativ 2.200, și numărul trupelor cu care am contribuit, aproximativ 237 pentru activități operaționale, dar și cei 115 pentru planificare la sediul central al Frontex, suntem a doua țară prezentă în cadrul Frontex.

Nu este vorba doar despre numere, ci și despre muncă, o muncă intensă, depusă de colegii noștri alături de voi. Suntem activi în aproximativ 13 operațiuni Frontex în prezent: Terra 2024, Minerva, Indalo, Poseidon, Centrul de Situații Frontex pentru Supraveghere Aeriană, Focal Points Aero, dar și în Albania, Croația, Muntenegru, Bulgaria, Italia, Macedonia de Nord și multe altele.

Așadar, suntem aici nu doar pentru a fi prezenți, ci pentru a munci, pentru a sprijini progresul Frontex, iar acest lucru mă aduce la cel de-al doilea sens important al acestui eveniment de astăzi: acest proiect-pilot face parte dintr-o reformă mai amplă, proiectată de Comisia Europeană, de instituțiile europene, iar aceasta începe, aici, în România.

Mâine, Frontex ar trebui să devină o agenție din ce în ce mai puternică a Europei, cu sprijinul țărilor membre, în beneficiul țărilor membre, pentru securitatea noastră, pentru efortul nostru de a ne proteja modul de viață, de a ne proteja cetățenii în fața numeroaselor amenințări pe care le vedem astăzi, începând cu migrația ilegală, dar și tot felul de activități criminale internaționale, tot felul de vulnerabilități care afectează status quo-ul european și proiectele de viitor pentru cetățenii noștri.

Ați fost selectați, sunteți lideri, veți continua să fiți lideri în acest sistem, iar eu și noi, împreună cu colegii noștri, cetățenii noștri, ne așteptăm de la voi să acționați în consecință și să ridicați standardele de leadership la niveluri din ce în ce mai înalte. Nu este doar un loc de muncă ceea ce faceți aici, nu este doar un proiect-pilot, este o misiune de a proteja Europa, de a proteja granițele noastre, este o misiune de a întări această agenție.

Trebuie să fiți mândri și sunt sigur că sunteți mândri de aceasta, sunt sigur că priviți această misiune ca pe una nobilă, nu doar ca pe un simplu serviciu. De aceea, singurul lucru care-mi rămâne de spus este că, în calitate oficială, împreună cu colegii mei, vom continua să vă sprijinim atât aici, cât și în afara țării, și suntem siguri că operațiunile voastre vor avea un succes deplin, în beneficiul cetățenilor noștri.

Și acum, dacă îmi permiteți, mă voi adresa puțin exclusiv colegilor mei români pentru anumite chestiuni aparent locale, dar nu numai. Nu este nimic secret, veți primi traducerea.

Sunt extrem de mulțumit de activitatea Poliției de Frontieră. În lunile precedente a fost îmbunătățită activitatea de combatere a migrației ilegale, este principalul nostru argument în continuarea proiectului de accedere în Spațiul Schengen.

Lunile care urmează vor fi critice pentru noi pentru că este important să menținem această performanță la nivelul pe care l-ați atins și nu o putem face altfel decât continuând pe aceeași cale de profesionalism, de integritate, de exigență față de propria activitate și față de activitatea colegilor.

Păstrați același ritm, manifestați aceeași intransigență față de orice este în afara nu numai a literei legii, dar și a spiritului ei, păstrați integritatea instituției și rezultatele vor veni așa cum au venit și după aceste luni de muncă asiduă.

Nicio activitate umană, nicio instituție nu este perfectă și de multe ori vedem, din păcate, unul care greșește șterge munca tuturor, dar asta nu trebuie decât să ne facă mai concentrați, mai aplicați pe ceea ce facem, mai exigenți și cu noi și cu cei din jurul nostru.

Eu sper ca la finalul acestor trei-patru luni care urmează să ne reîntâlnim să constatăm că ne-am atins obiectivul. Dumneavoastră să țineți cifrele privind migrația ilegală jos acolo unde le-ați dus prin muncă asiduă în colaborare cu celelalte arme aici prezente și mă bucur că sunt prezente pentru că lucrăm integrat, lucrăm ca o echipă.

Iar noi, cu toții în ansamblu ca minister, alături de alte instituții care concură la acest efort privind accederea în Schengen, să constatăm că ne-am atins obiectivul.

Vă mulțumesc pentru sprijinul pe care ni-l acordați, îl așteptăm în continuare în toate întâlnirile pe care le veți avea. Sperăm să menționați faptul că România este o țară sigură din punct de vedere al combaterii migrației ilegale, că frontierele românești sunt sigure, că frontierele Europei sunt sigure în mâinile Poliției de Frontieră Română și că, DA, locul României este în Schengen.

Mulțumesc! Mult succes!

INFO BACKGROUND

 

În data de 4 septembrie 2024, în prezența domnului Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, a avut loc semnarea Memorandumului de Înțelegere (Memorandum of Understanding) în vederea găzduirii la București a primei echipe de comandă a Contingentului Agenției Europene pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă (Frontex).

Semnatarii memorandumului sunt inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliţie Cornel-Laurian STOICA, şi domnul Lars GERDES, directorul executiv adjunct pentru Operațiuni și Returnări al Agenției Frontex, iar scopul acestuia este de a pune la dispoziție un spațiu în vederea desfășurării activității echipei de comandă a contigentului care va asigura coordonarea detașărilor de resurse Frontex în zonele operaționale din România, R. Moldova, Bulgaria și Georgia și care este formată din 35 de experți.

Spațiul este alocat în clădirea Unității Naționale ETIAS din cadrul Poliției de Frontieră Române, sediu finanțat prin proiectul ROFSIB2020OS2A13P05 – „Operaționalizarea Unității Naționale ETIAS” atât din fonduri externe nerambursabile aferente Fondului de Securitate Internă, cât şi din fonduri de la bugetul de stat. Acesta asigură echipei acces facil la conexiuni de zbor către zonele operaționale și oferă facilități administrative adecvate.

Inaugurarea de astăzi are ca punct de plecare un proiect- pilot care a fost inițiat în cursul anului 2023 de Agenția Frontex în colaborare cu Poliția de Frontieră Română privind implementarea Lanțului de Comandă Frontex, prin detașarea în România, a unui contingent format din peste 100 de polițiști, de-a lungul frontierelor terestre cu Ucraina și Republica Moldova.

Prin acest proiect-pilot operațional, denumit CENTURION 2023, s-a urmărit testarea modalității de descentralizare a comenzii și definirea unei structuri clare a conceptului de contingent.

Întrucât CENTURION 2023 s-a dovedit a fi un succes, Agenția Frontex a decis extinderea acestuia, prin detașarea în România a unui contingent de comandă care va coordona detașările de resurse în zonele operaționale din România, R. Moldova, Bulgaria și Georgia. Astfel, la nivelul PFR a fost identificat un spațiu din cadrul patrimoniului PFR care să fie transformat în sediul primei echipe de comandă care va permite o  mai bună coordonare operațională și un contact direct cu aceștia pentru rezolvarea în timp real a oricăror provocări operaționale ce pot apărea, iar prezența primei echipe de comandă ar putea conduce la creșterea amprentei operaționale a Agenției pe teritoriul României.

România se numără printre Statele Membre cu cel mai mare număr de membri ai Corpului Permanent Frontex găzduiți pe cele trei domenii operaționale integrate în prezent sub comanda C1: terestru, maritim și aerian.

Astfel, în cadrul tuturor operațiunilor comune organizate de Agenția Frontex, România contribuie cu personal și echipamente tehnice, fiind implicată în prezent în 13 operațiuni comune derulate în Balcanii de Vest, zona Mării Mediterane și alte state membre, pentru fiecare tip de frontieră – aeriană, terestră, maritimă: operațiunile comune Terra 2024, Focal Points Air 2024, Albania 2024, Serbia 2024, Montenegro 2024, North Macedonia 2024, Frontex Situational Centre Aerial Surveillance 2024, Minerva 2024, Moldova 2024, Italy2024, Indalo 2024, Poseidon 2024, Bulgaria 2024.

În perioada 1ianuarie – 31 august 2024, Romania a contribuit în operațiuni comune Frontex cu un total de 202 de polițiști (67 polițiști cu diferite profiluri profesionale, 135 membri de echipaj) prin detașări de scurtă durată (Categoria 3 de personal).

De asemenea, în aceeași perioadă, în cadrul operațiunii comune JO ROMANIA 2024, au fost găzduiți pe teritoriul național un număr total de 763 de experți Frontex (categoriile 1, 2 și 3), de diferite naționalități. Aceștia au sprijinit activitățile de supraveghere și control a frontierelor externe ale României (secțiunile ROU-UKR, ROU-MLD, ROU-SRB).

La această dată, PFR are detașați la sediul Agenției Frontex din Varșovia, în calitate de experți naționali detașați (END/SNE) 36 de polițiști de frontieră.

 

 

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut