Declarație de presă privind rezultatele misiunilor structurilor MAI pe timpul minivacanței prilejuite de sărbătorirea Zilei de 1 Mai și a Paștelui Ortodox

Astăzi, 7 mai 2024, la sediul MAI, a avut loc o declarație de presă privind rezultatele din perioada 30 aprilie – 6 mai și măsurile dispuse la nivel național pentru asigurarea ordinii și siguranței publice. Regăsiți, mai jos, principalele măsuri și rezultate:

„Sunt comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne și, împreună cu reprezentanții principalelor structuri MAI, vă voi prezenta rezultatele misiunilor desfășurate în perioada 30 aprilie – 6 mai, când majoritatea românilor s-au bucurat de minivacanța prilejuită de ziua de 1 mai și Sărbătorile Pascale.

Permiteți-mi să încep prin a transmite mulțumiri celor aproximativ 26.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne care au fost mobilizați zilnic, în această perioadă, dovedind profesionalism și implicare în gestionarea tuturor situațiilor. Mulțumim de asemenea cetățenilor care au sprijinit demersurile noastre și au manifestat responsabilitate și prudență în acele zile.

Datele centralizate la nivel național arată că pe timpul minivacanței, nu au fost înregistrate incidente deosebit de grave și a fost menținut un nivel optim de siguranță publică, principalii indicatori prezentând un trend descendent.

Astfel, infracțiunile de tâlhărie sunt în scădere cu 37,5% față de anul trecut.

Numărul de accidente rutiere grave a scăzut cu 42,8% față de anul precedent, numărul persoanelor rănite grav este în scădere cu 47,8%, iar al persoanelor decedate în accidente cu 13,3%.

Siguranța pe drumurile publice a fost de altfel una dintre principalele priorități ale efectivelor MAI.

Echipajele rutiere și-au concentrat eforturile pe prevenirea accidentelor de circulație prin identificarea și scoaterea din trafic a șoferilor care reprezentau un pericol pe drumurile publice.

Au rămas fără permis 4.543 de șoferi care au pus în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, dintre care aproximativ 600 au fost depistați după ce au consumat alcool, iar 87 după ce au consumat droguri sau alte substanțe interzise.

În această perioadă, la nivelul întregii țări, au fost înregistrate valori crescute de trafic, mai ales la începutul și la finalul minivacanței când cetățenii care au petrecut aceste zile departe de domiciliu, au revenit acasă. Pentru fluidizarea traficului și prevenirea incidentelor, a fost nevoie de o intervenție suplimentară a efectivelor rutiere, cu precădere la orele de vârf și pe tronsoanele de drum extrem de solicitate, precum căile de acces în Capitală.

Au fost înregistrate creșteri și în ceea ce privește tranzitul frontierei de stat: polițiștii de frontieră au efectuat controlul pentru peste 1,4 milioane de persoane. Reamintesc că pasagerii care au efectuat curse aeriene sau maritime spre sau dinspre state Schengen nu au mai făcut controlul de frontieră. În această perioadă au fost aproximativ 2.000 de curse Schengen.

În intervalul 30 aprilie – 6 mai, structurile de ordine publică au efectuat, în fiecare zi, în medie, aproximativ 3.000 de intervenții, iar echipajele pentru situații de urgență au desfășurat peste 1.540 de intervenții, din care aproximativ 1.300  pentru acordarea asistenței medicale de urgență și peste 60 pentru stingerea de incendii.

Efectivele de ordine publică au avut o prezență vizibilă și activă în  teren pentru a putea interveni rapid în cazul producerii unor evenimente nedorite și pentru a descuraja comiterea unor fapte ilegale.

Structurile MAI au fost sesizate cu privire la producerea a 6.300 de infracțiuni și au aplicat aproximativ 60.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 24,8 milioane de lei.

În aplicația eDAC, au fost efectuate 164.655 de verificări, fiind returnate 182 de alerte, dintre care 14 referitoare la persoane care erau date în urmărire, 18 la persoane dispărute, 29 la persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 27 referitoare la obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

O prioritate a acestor zile a fost desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentelor publice cu prezență semnificativă de persoane. Manifestările religioase la care au participat peste două milioane de credincioși s-au desfășurat fără incidente, precum și cele peste 200 de festivaluri, târguri, concerte și alte evenimente cultural-artistice care au fost loc la nivel național.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân în continuare mobilizate pentru a putea interveni rapid în sprijinul cetățenilor și pentru a gestiona corespunzător misiunile ce revin MAI cu ocazia evenimentelor publice prilejuite de Ziua Europei, Ziua Independenței, sărbătorirea încheierii celui de-al doilea război mondial.

De asemenea, angajații MAI vor avea în atenție manifestările religioase din această perioadă, precum cele prilejuite de Izvorul Tămăduirii, dar și evenimentele sportive cu prezență numeroasă precum semi-maratonul din București de la sfârșitul acestei săptămâni.

Menționăm că, pe data de 10 mai începe Campania electorală aferentă alegerilor europarlamentare și locale din 9 iunie, context în care efectivele MAI se vor mobiliza pentru luarea tuturor măsurilor necesare prevenirii incidentelor electorale.”


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percheziții la persoane cercetate pentru trafic de droguri de risc și mare risc. Detalii aici 

33.409 verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

467 de conducători auto au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol. Detalii aici 

Peste 150 de autori de infracțiuni prinși în flagrant de efectivele MAI. Detalii aici 

Sari la conținut