Declarație de presă

Astăzi, 11 noiembrie, la sediul MAI, a avut loc o declarație de presă susținută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, având ca temă misiunile structurilor ministerului pentru buna desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din 10 noiembrie 2019.

Redăm, în continuare, declarația purtătorului de cuvânt al MAI:

”Pe parcursul zilei de ieri, angajații MAI au asigurat climatul de ordine și liniște publică la nivel național, paza și protecția localurilor de vot și au verificat cu celeritate toate sesizările privind incidentele electorale.

În total, în cursul zilei de ieri, au fost la datorie peste 37.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și angajați de la alte structuri operative ale MAI.

Conform centralizării realizate la nivelul Centrului Național de Conducere Integrată al MAI, de la deschiderea secțiilor de votare și până la finalizarea operațiunilor de vot, au fost înregistrate 210 sesizări de posibile incidente electorale, cu aproape 30% mai puține față de primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014.  Din totalul sesizărilor înregistrate ieri, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit deja că 102 evenimente nu se confirmă.

Cele mai multe posibile incidente au fost sesizate în București și în județul Dolj, respectiv câte 22.

Vă prezint, în continuare câteva exemple de sesizări:

În județul Argeș, un observator a sesizat Inspectoratul Județean de Poliție cu privire la faptul că într-o localitate oamenii sunt transportați la secțiile de votare cu un microbuz. Din primele cercetări a rezultat că Primăria din localitate a încheiat un contract cu o societate, în vederea punerii la dispoziție a două curse de transport special, destinate cetăţenilor care doresc să-și exercite dreptul de vot și locuiesc la o distanță de circa 4 km de locul în care este amplasată secția de votare. În cauza s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegatorilor, iar cercetările continuă în vederea stabilirii situației de fapt.

În județul Brăila, polițiștii au fost sesizați prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal cu privire la faptul că o persoană care nu avea dreptul să voteze s-a prezentat la o secție din oraș pentru a își exprima opțiunea electorală. A fost întocmit dosar penal pentru infracțiunea de tentativă de fraudă la vot.

În județul Constanța, lucrătorii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție s-au sesizat din oficiu după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora o persoană ar fi oferit bani președintelui unei secții de votare. Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Tot în Constanța, polițiștii au fost sesizați prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal că o persoană, aflată într-o secție de votare, încearcă să își exprime opțiunea electorală pentru a doua oară.

Polițiștii au constatat că respectiva persoană deținea două cărți de identitate și a folosit prima carte la o secție de votare după care a încercat să voteze cu cea de-a doua la o altă secție. S-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

În județul Dolj, un reprezentant al unui partid a depus o sesizare la un post de poliție cu privire la faptul că președintele și locțiitorul unei secții de votare au permis mai multor persoane să intre în cabina de vot, violând în acest fel secretul votului.

Au fost efectuate verificări și a rezultat faptul că niciun membru al comisiei de votare nu a intrat în interiorul cabinelor cu alegatorii, iar cei care au solicitat sa fie însoțiți, din diferite motive în interiorul cabinelor de vot, au fost însoțiți de alți alegători pe care i-au ales personal fără sa le fie indicată vreo persoană anume.

În județul Vaslui o persoană încarcerată în Penitenciarul din localitate a votat prin intermediul urnei mobile, fără a avea acest drept.  S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de fraudă la vot.

Din totalul sesizărilor de fapte contravenționale, cele mai multe au făcut referire la:

  • sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, respectiv 14 sesizări;
  • comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secțiilor de votare – 13 sesizări;
  • nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot – 9 sesizări;
  • continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia – 8 sesizări;
  • refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi – 4 sesizări;

Până la acest moment, polițiștii au aplicat 14 avertismente scrise și 16 amenzi în valoare de 17.200 lei, cu 30% mai puține sancțiuni contravenționale față de 2014.

Polițiștii efectuează verificări cu privire la 42 de posibile infracțiuni: 

  • 12 cazuri în care alegătorii au votat fără a avea acest drept în Galați, Giurgiu, Caraș – Severin, Maramureș, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Vaslui
  • 9 infracțiuni de corupere a alegătorilor în Argeș, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Ialomița, Prahova
  • 4 infracțiuni de vot multiplu în Argeș, Constanța, Giurgiu și Olt
  • 1 infracțiune de fraudă la votul electronic în Brașov ;
  • 6 infracțiuni de violare a confidențialității votului în Bacău, Constanța, Dolj și Galați
  • 1 infracțiune de împiedicare a liberului exercițiu al dreptului de a alege în Sibiu
  • 1 infracțiune referitoare la nerespectarea regimului urnei de vot în Vaslui
  • 1 infracțiune de falsificare a documentelor în Giurgiu
  • Alte posibile 7 infracțiuni circumscrise contextului electoral sunt în cercetare în București, Brăila Botoșani, Brașov, Ialomița

Numărul de posibile infracțiuni, înregistrat ieri este cu aproximativ 40% mai mic față de primul tur al alegerilor din 2014.

Dincolo de implicarea și profesionalismul structurilor MAI, această scădere semnificativă se datorează și prezentării obiective și permanente de către mass-media a tuturor misiunilor și intervențiilor efectivelor MAI, prezentare care în mod evident a descurajat persoanele care ar fi fost tentate să încalce legea.

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, asigură cetățenii că, inclusiv pe data de 24 noiembrie, când va avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, structurile MAI vor fi la datorie și vor trata cu aceeași seriozitate și intransigență orice incident electoral.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut