Ce trebuie să cunosc despre verificarea şi întreţinerea coşului de fum aferent instalaţiei de încălzire?

Normele generale de apărare împotriva incendiilor aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 prevăd la art. 85 alin. (3), că “verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii”, iar la art. 96 lit. a), că, între măsurile de prevenire care se iau înainte de începerea sezonului rece, este şi cea care se referă la controlul instalaţiilor şi al sistemelor de încălzire existente la operatorii economici, instituţiile publice, locuinţele şi gospodăriile populaţiei, cum sunt surse de căldură, conducte, corpuri şi elemente de încălzire, sobe, coşuri şi canale de fum, şi înlăturarea defecţiunilor constatate, asigurându-se funcţionarea la parametrii normaţi.

Standardul SR EN 15287-1 Coşuri de fum. Proiectare, instalare şi punere în funcţiune a coşurilor de fum Partea 1: Coşuri de fum pentru aparate de încălzire neetanşe – recomandă verificarea coșurilor de fum, cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată. În contextul prevederilor în domeniu, legislaţia vizează şi pârghia sancţionatorie pentru neîndeplinirea obligaţiilor pe acest segment de activitate.

Astfel, art. 1 pct. 2 lit. i) din Hotărârea Guvernului nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor prevede sancţionarea cu amendă de la 500 la 1000 lei a neexecutării verificării, reparării şi curăţării periodice, cel puţin o dată pe an, a coşurilor pentru evacuarea fumului, precum şi nerealizarea elementelor de izolare termică a acestora.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

1.495 misiuni de asistență medicală, în ultimele 24 de ore. Citiți aici

23 persoane salvate de angajații MAI. Citiți aici

Aproape 600 de șoferi au fost scoși din trafic, în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Trafic intens la graniţa cu Bulgaria. Detalii aici

Percheziții domiciliare, într-un dosar de criptomonede transferate ilegal, cu un prejudiciu de milioane de dolari

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Bilanțul misiunilor pompierilor desfășurate de salvatori în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Peste 28.000 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC

Aproape 5.000 de intervenții ale angajaților MAI, pentru siguranța cetățenilor, în ultimele 24 de ore

Sari la conținut