Moderator: Radu Șerbănescu
Invitat în direct prin telefon: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne
Radu Şerbănescu:
Austria deschide României ușa către Schengen. În prima fază țara noastră ar urma să intre în spațiul Schengen cu aeroporturile și abia apoi cu frontierele terestre. O veste foarte importantă, așadar e informația zilei. De asemenea, în direct cu noi domnul ministru de interne, Cătălin Predoiu. Bună seara!
Cătălin Predoiu:
Bună seara!
Radu Şerbănescu:
Explicați-ne puțin, că ne-a luat prin surprindere această veste. Ați discutat de mai multă vreme, cum s-a întâmplat?
Cătălin Predoiu:
Pentru noi, deci declarația nu a fost surprinzătoare, o așteptam. Principala relevanță politică a acestei declarații este faptul că Austria, în fine, și-a schimbat poziția. Deci nu a mai fost acea poziție inflexibilă în această declarație și este o poziție schimbată.
Radu Şerbănescu:
Ați avut discuții în ultima perioadă cu partea austriacă și poate în legătură cu acele condiții?
Cătălin Predoiu:
Au avut loc discuții permanente toate lunile prealabile acestei declarații. Contactul a fost permanent și la nivel de Minister de Interne și la nivel de Minister de Externe și în continuare vor fi aceste discuții pentru că negocierile continuă.
Radu Şerbănescu:
Spuneți-ne, exact, la ce să ne așteptăm? Ce urmează în următoarele luni, domnule ministru, în privința Schengen?
Cătălin Predoiu:
Încă o dată subliniez că principala importanță politică a acestei declarații, faptul că în sfârșit avem o schimbare de poziție. Cei care sunt implicați în proces înțeleg foarte bine care este relevanța. De acum înainte se intră pe un teren al discuțiilor tehnice și vor avea loc aceste discuții și cu ocazia forumului Salzburg, în Slovenia, unde era planificat să avem această discuție, la nivelul Consiliului JAI și în plan bilateral. Și, mai departe, tot ce pot să spun este că vom continua și eu și toți cei implicați în aceste negocieri să muncim și să sperăm că românii vor avea parte de o bucurie de sărbători. Sperăm acest lucru. Dar încă suntem în plin proces de negociere.
Radu Şerbănescu:
Adică nu e sigură?
Cătălin Predoiu:
Adică e un proces de negociere în curs și se discută pe mai multe planuri și dialog bilateral cu Austria și în trilateral cu Bulgaria și în cvadrilateral cu Comisia Europeană și multilateral cu toate statele membre ale Uniunii Europene, fiecare implicat în felul lui în aceste discuții. Noi ne-am preocupat să menținem…
Radu Şerbănescu:
Vă întreb pentru că ați văzut ce a scris premierul Ciolacu pe Facebook, din păcate, astăzi nu l-am văzut și într-o declarație, dumnealui a zis gata, am spart gheața. Austria e de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Adică lucrurile par clare din mesajul premierului: Austria ne arată verde pentru ridicarea granițelor aeriene.
Cătălin Predoiu:
Este vorba de o poziție care vizează această primă frontieră, dar discuția este mult mai amplă. Repet, a fost inițiată încă din întâlnirea pe care am avut-o cu domnul Karner în 23 august, la Viena. Și prima etapă, primul obiectiv, a fost să normalizăm această comunicare și să trecem dintr-o formă de dialog care nu ducea nicăieri, un dialog al culpabilizării și al refuzului inflexibil. Am trecut, la un dialog constructiv reciproc.
Radu Şerbănescu:
Ca să fie mai clar. Sigur, acum ce știm dincolo de evidențe, și anume că Austria are o poziție mai flexibilă. Dincolo de asta, mai e ceva sigur?
Cătălin Predoiu:
Marele pas a fost să trecem de la nu, la da, dar să vedem în ce condiții. Este un pas. Și știu că au fost și declarații, mai ales din opoziție, care au spus că e prea puțin și că noi trebuie să obținem automat, totul, dintr-o dată. Invit pe toată lumea să citească anexa la Tratat privind implementarea condițiilor.
Radu Şerbănescu:
Condițiile respective, că ați menționat condițiile, le văd telespectatorii noștri acum, pe ecran de la consolidarea frontierelor externe, triplarea Frontex în zona bulgaro-turcă, asta nu ne vizează pe noi, până la acei migranți ilegali din Austria să se implice și România. Sunt condiții agreate cu țara noastră? Dumneavoastră știți despre ele?
Cătălin Predoiu:
Sunt condiții care îmi sunt cunoscute și pe care urmează să le discutăm. Parte dintre ele, putem observa cu ochiul liber, sunt chestiuni care ajută inclusiv securizarea României și a teritoriului național, deci sunt lucruri care ne folosesc și nouă să întărim frontiera. De aici, mai departe, trebuie să discutăm. Trebuie să ne obținem cu toții autorizările necesare în țările noastre. Vorbim și de state membre, vorbim și de Comisia Europeană.
Radu Şerbănescu:
Vreuna dintre condiții care pe care o respingeți, nu știu, poate cea cu primirea de migranți?
Cătălin Predoiu:
Evident că nu o să fac acum nicio declarație care să antameze aceste discuții. Dacă am ajuns în acest punct, am ajuns și pentru că am comunicat echilibrat, exact cât trebuie la momentul oportun, ca să nu periclităm negocierile noastre, care au fost purtate pe parcursul acestor luni.
Radu Şerbănescu:
Dacă lucrurile merg bine, puteți să ne dați și un timeline? Austriecii, într-o solicitare făcută de colegii mei, spuneau că eventual în primăvară, pentru că până atunci nu s-ar putea pune problema renunțării la acele controale pe aeronave, pe avioane, pe Air Schengen, să-i spunem așa, însă mai rămâne și Schengen terestru, acolo unde ne doare pe noi mai tare. Aveți vreun timeline aici?
Cătălin Predoiu:
Pentru noi este important să existe o decizie unică în acest an. De aceea am şi spus că sperăm ca toţi românii să aibă parte de acestă bucurie cu ocazia Sărbătorilor. Momentele la care se împlineşte efectiv în teren această decizie rămân în discuţie, dar important e, repet, să ajungem la un compromis, inclusiv la nivelul Consiliului JAI în această lună. Mai sunt etape de parcurs. În primul rând, prima etapă importantă este votul din Parlamentul olandez, discuția din Parlamentul olandez, mandatul pe care guvernul olandez îl va primi legătură cu reformele din Bulgaria, pe Justiție. Este prima etapă, dacă vreţi. După aceea, în paralel, sigur se vor desfășura aceste discuții, care includ și pe colegii noștri bulgari.
Radu Şerbănescu:
Puteţi să ne dezvăluiți ce anume a făcut Austria să își flexibilizeze poziția?
Cătălin Predoiu:
Noi, pe parcursul acestor luni, am încercat să arătăm că este mult mai avantajos să trecem la această măsură, să aplicăm aquis-ul Schengen în România, din toate punctele de vedere, inclusiv economic pentru toate țările, şi nu numai în România și Austria, şi orice țară care are investiții aici, în România, țară din Europa, parteneri strategici. Toţi care au interese economice în România au de câștigat dacă noi aplicăm aquis-ul Schengen, în condițiile în care am demonstrat, ca țară, că putem proteja frontiera de migrația ilegală. Avem printre cele mai scăzute cifre de migrație ilegală din Europa.
Radu Şerbănescu:
La acel Forum Salzburg, din Slovenia, mergeți cu discuții cu termenul 2024 pentru o integrare completă în Schengen?
Cătălin Predoiu:
Noi, la Forumul Salzburg mergem ca să vedem exact ceea ce vor partenerii noștri din Austria. Avem deocamdată o declarație de presă. Declarația de presă nu este un document oficial și o poziție oficială. O să iau act de această poziție când mă voi întâlni cu domnul Karner, la Ljubljana, în două zile.
Radu Şerbănescu:
Deci nu mergeți cu 2024 în buzunar, să zic așa.
Cătălin Predoiu:
Încă o dată, nu antamez, acum, nimic în discuție publică. Tot ce trebuie să facem este să luăm act de poziția oficială, de detaliile acestei poziții din punct de vedere tehnic. Apoi vom veni acasă, vom discuta, ne vom sfătui. România își va lua deciziile la toate etajele de decizie politică și administrativă și continuăm.
Radu Şerbănescu:
Vă mulțumesc foarte mult, domnule ministru!