Interviu al inspectorului general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Cornel-Laurian Stoica, cu privire la condițiile de călătorie în contextul aderării României la Spațiul Schengen, valabile începând cu 31 martie 2024

Emisiunea „În fața națiunii“

Moderator: Radu Tudor

Invitat în platou: Cornel Laurian Stoica – inspector general al Poliției de Frontieră

 

Radu Tudor: E un eveniment extrem de important, în noaptea de sâmbătă spre duminică, România intră în Schengen cu frontierele aeriene și porturile. (…)

Ce se schimbă începând de noaptea de sâmbătă spre duminica, în primul rând pentru cetățenii români care zboară sau merg cu vaporul în spațiul Schengen?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Aș vrea sa încep prin a spune că acest moment, data de 31 martie 2024, este un moment istoric pentru România și pentru români, care vor înțelege și, cu siguranță, vor simți că începând cu data de 31 martie, când vor călători în spațiul Schengen, practic, nu o sa mai efectueze controlul de frontieră. Din zona publică vor trece spre controlul de securitate și apoi cu documentele de călătorie și card de îmbarcare vor merge direct către poarta de îmbarcare, fără să mai fie controlați.

Radu Tudor: Deci fac doar controlul acela de securitate prin cadrul… în aeroport… și în port este la fel același sistem, un control personal…

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Practic, măsurile de securitate sunt luate la bordul navei, și armatorul, și la bordul navei se asigură că persoanele sunt în siguranță.

Radu Tudor: Am văzut că statisticile oficiale ale Politiei de Frontieră arată că, anul trecut, au fost 12 milioane de intrări și ieșiri pe cale aeriană în România.

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Chiar mai mult, pot să vă spun. Au fost 23 de milioane de pasageri pe toate cele 17 aeroporturi și undeva la 14 milioane de pasageri, chiar pe aeroportul Henri Coandă – Otopeni. Din totalul acestor pasageri, într-o statistică, avem undeva la 70% pasageri care au zburat spre spațiul Schengen, cum spuneam, și 30% spre non Schengen.

Radu Tudor: Deci pentru câteva milioane bune de români, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, va fi mai ușor. După controlul de securitate, cu actul de identitate și cu cartea de îmbarcare direct la avion.

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Da, este adevărat. Exact asta spuneam și eu. Dar trebuie să știm că în zona de terminal Schengen, practic, în toate terminalele, vor fi patrule mixte de polițiști și jandarmi care vor veghea și vor avea grijă la siguranța noastră. Practic, vor face controale în baza unei analize de risc. Dacă sunt persoane suspecte, persoane care știm că sunt date în urmărire, control judiciar și așa mai departe.

Radu Tudor: Și ce se întâmplă în momentul în care, să zicem, aveți o informație că o persoana ridică niște suspiciuni? Ce posibilități, aveți să verificați pe loc actele de identitate, si anume, buletinul, pașaportul, cartea de intrate sau chiar viza pe care o are?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: La nivelul Ministerului Afacerilor Interne și Poliției de Frontieră, împreună cu celelalte arme, s-a dezvoltat o aplicație pe un terminal mobil, adică un telefon, un dispozitiv, care se numește EDAC si cu care colegii mei si ceilalți colegi din celelalte arme pot verifica documentele persoanei si vor observa dacă documentul este dat, pierdut, furat, dacă este una și aceeași persoană, dacă există o alertă pe numele persoanei. Iar în momentul în care vor identifica această persoană o vor conduce în linia a doua de control pentru a lua masurile legale.

Radu Tudor: Puteți să ne arătați cum funcționează acest sistem? Deci este instalat un soft pe un telefon mobil al polițistului?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Da, softul este  pe acest dispozitiv, care este un telefon mobil. Avem, și o să încerc să vă arăt și dumneavoastră, un model de act de identitate,  în care polițistul va pune documentul sub camera dispozitivului, va selecta motivul pentru care  va face verificarea. După selectare va apăsa butonul verificare, va aștepta câteva secunde, nu foarte multe, 1-2 secunde.

Radu Tudor: Timp în care se verifică în baza de date?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: În toate bazele relevante de date atât naționale, vreau sa precizez, cât și Sistemul Informatic Schengen și va primi răspunsul prin…

Radu Tudor: Deci dacă e un act de identitate din Germania aveți posibilitatea să verificați și în baza de date din Germania?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Da. În Sistemul Informatic Schengen și vom primi răspunsul la verificări imediat 1-2 secunde, după cum ați văzut. Mai mult, daca documentul de identitate are si cip, se poate verifica inclusiv cipul, adică, practic semnătura electronica cu absolut toate datele. Ce se întâmplă? Polițistul va apăsa din nou pentru cip, va apropia documentul, va aștepta 1-2 secunde, după cum observați și va primi rezultatele imediat, ținând apropiat documentul de telefon.

Radu Tudor: Acest terminal, acest telefon, va fi în dotarea tuturor polițiștilor de frontiera sau și a altor structuri din MAI?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Acest dispozitiv va fi în dotarea Poliției de Frontieră, Poliției Naționale, Jandarmeriei, colegilor de la Imigrări și, nu numai în aeroporturi, în toată țara. Fiecare instituție a achiziționat aceste dispozitive pe care le va folosi, inclusiv Poliția Rutieră.

Radu Tudor: Ne va fi mai ușor aici, în aeroporturile românești, și o să vedem harta cu toate aeroporturile care vor intra începând de sâmbătă noaptea în spațiul Schengen. București, Craiova, Constanța, Tulcea, Bacău, Iași, Suceava, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Arad, Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Sibiu, Brașov și cele patru porturi din zona Constanța. Tot acest areal devine spațiul Schengen pentru călători, pentru români va fi mult mai ușor. Ce se va întâmpla cu acele persoane care vin din afara spațiului Schengen, pe teritoriul nostru?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Cu siguranță, cei care vin din zona non Schengen vor fi verificați la controlul manual, cabinele de control în fiecare aeroport pe care îl avem pe hartă și se vor verifica condițiile așa cum sunt prevăzute. Vreau sa precizez că vom face același control pe care îl aplicăm la București ca celelalte state, Frankfurt, Paris, Schiphol, Olanda. Pentru că suntem stat membru Schengen cu drepturi depline, adică colegii noștri, așa cum ne bazăm noi pe controlul de frontieră într-un stat membru Schengen, așa se vor baza si ei.

Radu Tudor: Ce se întâmplă cu cetățenii români care zboară într-o destinație non Schengen?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Cetățenii români și cetățenii europeni care zboară într-o destinație în Schengen vor fi verificați la cabinele de control sau la porțile automate, așa cum avem facilități pe sensul de ieșire din aeroportul Otopeni.

Radu Tudor: Deci, chiar daca eu sunt cetățean Schengen, dacă plec, de exemplu în Turcia, trebuie să merg prin ghișeul Poliției de Frontieră?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Prin ghișeul de Poliție de Frontieră sau în aeroportul Otopeni prin porțile automate, este o facilitate foarte repidă.

Radu Tudor: E obligația mea, eu trebuie să știu în calitate de român, de pasager, că trebuie să mă duc la Poliția de Frontieră sau deja sunt fluxuri create în aeroporturi?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Fluxurile au fost create în toate aeroporturile, partea de infrastructură a cuprins, pe de o parte, administratorii aeroportului. Și vă asigur că toate aceste lucruri sunt îndeplinite la momentul la care vorbim. Deci practic, România este pregătită cu aeroporturile și porturile să intre în Spațiul Schengen.

Radu Tudor: Unde se pot interesa, domnule chestor de toate aceste detalii, de toate aceste informații, românii care vor sa acceseze un site ?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Practic, în momentul de față pe site-ul Poliției de Frontieră la numărul 9590 al Poliției de Frontieră și totodată de câteva zile am făcut diferite clipuri și bineînțeles, în mass-media, am transmis, prin care am informat practic românii cum pot călători în Spațiul Schengen.

Radu Tudor: Deja mai mulți telespectatori care se uita la noi, în special la dumneavoastră, îmi transmit întrebări concrete, domnule chestor, care e procedura când un copil pleacă cu avionul în vacantă cu unul dintre părinți?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: În spațiul Schengen ? Sau în afara spațiului Schengen ?

Vorbim de Spațiul Schengen. Practic nu s-a schimbat absolut nimic față de actual. Practic trebuie să aibă documentul celuilalt părinte, adică să aibă de la notar documentul sau prin hotărâre judecătorească prin care i-a fost încredințat copilul spre creștere si educare.

Radu Tudor: Și către o destinație non Schengen, aceeași regulă ?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Aceeași regulă, doar vreau să vă spun diferența, către o destinație non Schengen este un control sistematic. Practic, este obligatoriu să se prezinte la controlul de frontiera, iar aici este în baza unei analize de risc. Practic, colegii mei în aeroporturi vor face controale inopinate și va fi în această analiză de risc prevăzută.

Radu Tudor: Vă așteptați, domnule chestor ca, odată introdusă această măsură luată, această decizie excepțional de bună pentru România de aderare la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene, mai mulți români să utilizeze căile aeriene decât căile terestre, așa cum se întâmplă acum. Mai mulți români merg cu mașina către Vestul Europei, dar văzând că va fi mai ușor cu avionul, vă așteptați să crească fluxul prin aeroporturi ?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Aș putea să vă spun că da, având în vedere că este o facilitate, este mult mai ușor și practic înțelegem cu toții așa după cum vedem că aeroportul este un mijloc de transport foarte rapid. Noi ne-am luat măsuri, practic absolut toți și suntem pregătiți să facem fată și unui flux mai mare de pasageri.

Forțele Ministerului Afacerilor Interne au fost suplimentate pe zona aeroportului pentru a asigura un climat de ordine publică, un control acolo unde este nevoie de control, cum vă spuneam pe zona de non Schengen, încât să facem față chiar unui flux mai mare de pasageri.

Radu Tudor: Credeți că decizia din noaptea de sâmbătă spre duminică ne va aduce un plus de încredere în fața partenerilor noștri din Uniunea Europeana ca acest proces sa fie complet până la finalul anului?

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Aș putea să spun că avem acest plus de încredere, pentru că această decizie s-a luat, așa cum spuneam, nu de pe o zi pe alta. Partenerii externi și Agenția Frontex și ceilalți parteneri cu care am colaborat pe parcursul timpului și colaborăm în continuare au foarte mare încredere in noi.

Din acest motiv au și participat din diferite motive. Avem o prezență Frontex în România, de ofițeri Frontex de la Europol, colegii, așa cum va spuneam, colaborează foarte bine cu noi în diferite spețe, dosare pe care le-am instrumentat împreuna.

Ba mai mult și din diferite state din Spațiul Schengen, au foarte mare încredere în noi. Asta spunând faptul că și noi, la rândul nostru, am dat către Agentia Frontex anul trecut, vă dau un exemplu, peste 380 de ofițeri Frontex. Sunt polițiști români care lucrează pe aeroporturile din Spațiul Schengen și care verifică împreună cu colegii lor documente și ajută la identificarea persoanelor care pot folosi documente false falsificate.

Radu Tudor: Sunt convins de toate aceste demersuri. Nu știu, ca cetățean român care a stat la niște cozi imense la începutul anilor 90 pentru a obține o viză, de exemplu, să iau o viză de Belgia să merg la cartierul general al NATO, ca român care am prins cu bucurie și eliminarea vizelor acum, trăiesc acest moment extraordinar, în care nici măcar nu trebuie să mai prezinți un act de identitate la ghișeul Poliției de Frontieră, ci pleci de acasă, ți-ai făcut controlul de securitate, să nu ai metale, să nu ai lichide interzise și te duci direct la avion? Asta este o creștere extraordinara în importanța statutului de cetățean român și din această perspectivă cred că calitatea pe care o aveți si de specialist al Uniunii Europene în misiunile acestea de control al frontierei vă dă dreptul să tragem împreună o concluzie.

Credeți că România va deveni un stat mai sigur și pentru cetățenii ei și pentru turiștii care vin din afară, sau credeți că aceasta deschidere, această eliberare a frontierelor, relaxarea frontierelor, ne va aduce și mai multe necazuri, pentru că unii pot să spună, bun și dacă sunt indivizi certați cu legea prin Franța vor ajunge mai ușor în România, de exemplu.

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Aș vrea să vă asigur cu siguranță că România este un stat sigur și pe toți cetățenii României. Vreau să vă spun ca în mecanismul de cooperare, măsurile compensatorii pe care le aplicăm și le vom aplica de aici încolo, suntem obligați, așa cum spune si Codul Frontierelor Schengen și cum bine știm am făcut-o și până acum. Vă asigur și pe această cale că România este un stat sigur, nu vom avea probleme de natură, ordine publică sau alte probleme, mai multe sau mai puține față de alte state.

Da, bine ați spus, sunt și evaluator Schengen al Comisiei Europene și am văzut și în alte state cum se aplica acest acquis comunitar și cu siguranță know-how, cunoștințele le-am adus acasă și le-am implementat.

Radu Tudor: Domnule chestor Cornel Stoica, inspector general al Poliției de Frontieră, mult succes, sper că toți românii să se bucure de această chestiune extraordinară și sper să ne revedem anul acesta să discutăm despre eliminarea controalelor la frontieră pe zona terestră.

Inspector general Cornel Laurian Stoica, chestor de poliție: Așa cum am spus, este un moment istoric și vreau să spun că îl trăiesc și eu. Momente când a trebuit să mă prezint, să-mi iau viza, și știu acele sentimente și îmi doresc și eu, la fel ca toți românii să intrăm cu frontierele terestre și vreau să vă asigur că știm ce trebuie să facem și vom face pentru a face și acest pas 2 pentru a intra cu frontierele terestre.

Radu Tudor: Mulțumesc foarte mult pentru prezența dumneavoastră și pentru toate aceste explicații. E un moment istoric, spune chestorul Stoica. E o satisfacție pentru noi românii.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 207 autori de infracțiuni. Detalii aici

25 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 22.500 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 637 de permise de conducere. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut