Pompierii salvatori au avut o zi intensă ieri (04.06.2024), asigurând intervenția la peste 1.700 de situații de urgență înregistrate în întreaga țară.
În acest interval de timp, echipajele SMURD au derulat 1.394 de misiuni, dintre care 1.391 pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și 3 pentru descarcerare. În urma acestor intervenții, peste 1.400 de persoane au fost asistate medical.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 62 de incendii izbucnite la nivel național, prevenind extinderea flăcărilor la vecinătăți și limitând pagubele materiale.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, colegii noștri au intervenit la 250 de operațiuni în sprijinul comunităților, printre care se numără salvarea persoanelor din medii ostile vieții și alte situații de urgență care puteau pune în pericol viața și bunurile cetățenilor.
În intervalul 04.06.2024, ora 07.00 – 05.06.2024, ora 07.00, în contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă, s-au înregistrat efecte în 15 localități din 6 județe (BC, BN, BT, HR, SV și VS), unde echipajele operative au acționat pentru evacuarea apei din 5 case, 1 anexă, 19 curți, 1 beci, de pe 1 stradă, cât și pentru degajarea a 7 copaci prăbușiți pe carosabil.
❗ În această perioadă, din cauza grindinei, în localitatea Săsarm din județul Bistrița-Năsăud au fost afectate aproximativ 240 de gospodării, fără a fi înregistrate victime. Pagubele produse locuințelor au constat în avarierea acoperișurilor, ferestrelor și a izolațiilor exterioare.
❗ De asemenea, în localitatea Răcăciuni din județul Bacău din cauza acumulării de apă și aluviuni pe carosabil, traficul rutier pe DN 2 s-a desfășurat cu dificultate pe o bandă de mers.
În ceea ce privește avertizarea populației, în acest interval, au fost transmise 44 de mesaje RO-ALERT pentru informarea cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție. Cele mai multe dintre acestea (33) au semnalat posibilitatea producerii unor efecte ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase, în localități din județele BC, BN, BT, BR, BZ, CJ, CV, IS, MM, MS, NT, SJ, SV, TM, VN și VS.
În continuarea, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.
Pentru a afla mai multe informații utile despre cum să preveniți sau cum să reacționați în cazul producerii unei situații de urgență, accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU, disponibilă, gratuit, din App Store și Google Play!