Direcția Generală Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale, în parteneriat cu Direcția Generală Comunicații și Tehnologia Informației va implementa în perioada următoare proiectul „IS 11A_01 Sprijin în implementarea noii arhitecturi a sistemelor europene de informații și securitate (SINASEI)”, finanţat din Programul Național 2021-2027 Securitate Internă.
Acest demers se înscrie într-un proces amplu ce are ca scop dezvoltarea cu succes la nivel național a sistemelor europene de informații și securitate.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă coordonarea activităților desfășurate de structurile MAI pentru îndeplinirea sarcinilor ce revin României pentru asigurarea interoperabilității sistemelor de informații privind securitatea și frontiera la nivelul UE.
Proiectul este structurat pe două componente și anume:
- O componentă dedicată dezvoltării unei aplicații informatice prin care se va simplifica și eficientiza raportarea lunară a activităților din Planul de Acțiune ce stă la baza Masterplanului aferent dezvoltării noii arhitecturi a sistemelor de informații pentru securitate și frontieră, în România.
- O componentă dedicată Eurodac, în contextul implementării sistemelor europene de informații conform graficului european, în vederea conștientizării personalului din cadrul MAI cu atribuții în domeniu, precum și a publicului, cu privire la noutățile aduse de Regulamentul (UE) 2024/1358 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 mai 2024 privind instituirea sistemului „Eurodac”.
Scopul proiectului este de a consolida sistemul decizional și de a asigura coordonarea implementării noii arhitecturi a sistemelor de informații europene.
Rezultatele pe termen lung ale proiectului vizează: un sistem eficient de monitorizare și raportare, precum și un nivel ridicat de conștientizare în rândul personalului PR, PFR și IGI și structurile teritoriale prin sesiuni de pregătire, vizite de studiu și materiale informative.
Perioada de implementare este de 18 luni, în intervalul 5 august 2024 – 4 februarie 2026, iar valoarea bugetului aprobat este de 4.936.738 lei, din care 3.702.553,50 lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 1.234.184,50 lei finanțare națională.
Finanțarea nerambursabilă asigurată din Programul național Securitate internă – www.fed.mai.gov.ro și din bugetul național, în baza Deciziei de finanțare încheiată cu Autoritatea de management Afaceri interne, Direcția Fonduri Externe Nerambursabile din Ministerul Afacerilor Interne.