1524 de absolvenți ai școlilor postliceale de pregătire ale Ministerului Afacerilor Interne au devenit de astăzi polițiști, jandarmi, pompieri sau polițiști de frontieră.
Este un moment cu o încărcătură emoțională aparte cu atât mai mult cu cât reprezintă începutul unei noi etape în viața fiecăruia dintre ei, precum și asumarea responsabilității unei cariere în slujba oamenilor.
Le mulțumesc în mod special părinților tinerilor absolvenți care le-au cultivat în familie valorile necesare unei astfel de cariere și care i-au îndrumat și susținut pe tot parcursul școlarizării lor.
Am încredere că perioada de pregătire le-a oferit cunoștințele teoretice și practice necesare pentru a face față situațiilor din teren, dar îi îndemn, totodată, să fie în continuare deschiși, dornici să se perfecționeze și să învețe din experiența colegilor mai vechi din structurile unde își vor desfășura activitatea.
Cariera pe care au îmbrățișat-o nu este una ușoară, ci este una plină de provocări, care uneori poate implica riscuri și sacrificii, multe ore petrecute în condiții dificile, departe de cei dragi. Dar vreau să-i asigur că această muncă vine și cu multe satisfacții – le oferă șansa de a fi în sprijinul oamenilor, al comunităților din care fac parte.
Știu că așteptările sunt mari, atât din partea viitorilor lor superiori sau din partea colegilor, cât mai ales din partea cetățenilor, a celor care se uită către angajații MAI cu încredere și cu speranța că le vor fi mereu alături. Față de aceștia au datoria să nu-i dezamăgească, să dea dovadă de implicare și profesionalism de fiecare dată când sunt chemați să intervină, în misiuni de ordine publică sau în situații de urgență.
Personal, ca cetățean și ca ministru al Afacerilor Interne, aștept rigoare profesională, fermitate în aplicarea legii și respect față de cetățeni.
Tinerii care intră acum în rândurile MAI trebuie să știe că este important să dea dovadă de probitate morală în orice moment și în orice acțiune întreprinsă, fie ea în plan profesional sau personal. O acțiune neonorantă nu doar că le pune în pericol cariera, pentru care au depus atât de mult efort, ci poate amenința încrederea oamenilor în această instituție, zădărnicind, totodată, eforturile celorlalți colegi.
Am convingerea că uniforma pe care o îmbracă astăzi, ce poartă inscripționate emblema armei pe care o reprezintă și Drapelul României, le va aminti mereu de responsabilitatea pe care o poartă, dar și de onoarea de care se bucură.
De astăzi, cei 1.524 de tineri absolvenți intră pe porțile unei instituții puternice, cu o istorie însemnată, dar, în același timp, într-o instituție dinamică și performantă, atât pe plan intern, dar și pe plan internațional, ca partener credibil al celor mai importante alianțe din lume.
Oportunitățile de carieră pe care le oferă ministerul nostru nu sunt deloc de neglijat, dar doar de ei depinde dacă vor transforma aceste oportunități în cariere de succes.
Din partea mea și a conducerii MAI există deschidere și o preocupare permanentă pentru a asigura funcționarea în cele mai bune condiții și la cele mai înalte standarde a acestei instituții. Angajamentul nostru este unul ferm și devotat, dar este nevoie de implicarea fiecăruia dintre angajații ministerului pentru a face tot acest mecanism să funcționeze coerent în slujba cetățenilor.
Îmi doresc ca tinerii care ni se alătură astăzi să înțeleagă rolul pe care îl au în sistemul nostru instituțional și să-și asume cu responsabilitate atribuțiile care le vor fi încredințate.
Le urez mult succes în această nouă etapă a vieții lor, în speranța că entuziasmul pe care îl simt cu toții astăzi nu îi va părăsi niciodată în carieră!