Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Drapelului Național al României

Astăzi, 26 iunie, celebrăm Ziua Drapelului Național al României, un simbol al identității și unității noastre naționale. Drapelul tricolor al României, alcătuit din culorile albastru, galben și roșu, este un martor al istoriei și un simbol al valorilor naționale.

Ele apar pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe stemele heraldice. Tricolorul ca simbol al națiunii românești își face apariția la începutul secolului XIX, odată cu mișcarea de renaștere națională a României. Este de remarcat prezența celor trei culori în picturile de pe drapelul revoltei conduse de Tudor Vladimirescu.

În 1834, domnitorul Alexandru D. Ghica a introdus pentru prima dată tricolorul ca steag de luptă, iar Revoluția de la 1848 a întărit semnificația acestuia, conferindu-i simbolistica Dreptății și Frăției. În 1859, odată cu Unirea Principatelor, tricolorul a devenit simbolul oficial al noii națiuni, reunind culorile celor două principate: roșu și albastru pentru Moldova, albastru și galben pentru Țara Românească.

Constituția din 1866 a României stipula la articolul 124: „culorile Principatelor Unite sunt Albastru, Galben și Roșu”. Mihail Kogălniceanu a subliniat importanța acestuia: „Drapelul tricolor așa cum este astăzi nu este doar drapelul Unirii Principatelor. Este mult mai mult: este însuși drapelul naționalității române din toate țările locuite de români.”

De-a lungul timpului, ordinea și dispunerea culorilor au suferit mici modificări, dar tricolorul a rămas un simbol constant al unității și identității românești. A fost asociat cu ideea de libertate în timpul Războiului de Independență din 1877 și cu Unitatea românilor în timpul Primului Război Mondial.

Astăzi, tricolorul este un simbol al demnității, curajului și speranței. Sub flamura tricoloră generații de români, inclusiv militari și polițiști, jură credință României și își asumă să apere țara chiar cu prețul vieții. Iar mulți au împlinit acest jurământ prin sacrificiul suprem!

Ziua Drapelului Național al României este despre patriotism, dar nu ca accesoriu purtat la butonieră în zi de sărbătoare, ci ca simț al datoriei fiecăruia dintre noi, mărturisit zilnic prin tot ceea ce facem, indiferent de domeniul de activitate, pentru ca ceilalți, comunitatea, România să prospere și să evolueze. A fi patriot, a cinsti drapelul și a onora memoria celor care s-au jertfit să îl apere sunt reperele fundamentale ale unei atitudini construite din respectul pentru România, respectul pentru locul ei pe harta Europei și în lume.

La mulți ani, România! La mulți ani, Drapelului nostru național!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Îmbunătățirea capacității de intervenție în situații de urgență a MAI: trei noi șalupe multirol au intrat în dotarea IGSU. Detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 149 de autori de infracțiuni. Detalii aici

22 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 21.602 verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 532 de permise de conducere. Detalii aici

Statutul polițistului, modificat prin Ordonanță de Urgență adoptată astăzi, 28 iunie 2024. Detalii aici

Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, 28 iunie 2024, Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne. Detalii aici

Perioada de înscriere pentru posturile scoase la concurs în poliția română, prelungită până la data de 7 iulie 2024, detalii aici

Sari la conținut