Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu,  cu ocazia Zilei Naționale a Comemorării Victimelor Holocaustului din România

În data de 9 octombrie, când marcăm Ziua Holocaustului, reflectăm nu doar asupra tragediilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ci și asupra responsabilității pe care o avem pentru a ne asigura că astfel de atrocități nu se vor mai repeta niciodată.

Recunoașterea greșelilor trecutului este semnul maturității unei națiuni, o parte esențială din fundamentul pe care s-a construit România modernă și puternică.

Dar, această zi nu este doar despre a ne aminti, ci și despre a învăța. Cunoașterea adevărului istoric este esențială – nu doar pentru a face dreptate victimelor, ci și pentru a ne asigura că atrocități precum pogromurile de la Iași, Dorohoi sau deportările în Transnistria nu vor fi uitate. Nu putem permite ca aceste pagini întunecate să fie distorsionate sau manipulate. Predarea în școli a cursului „Istoria Evreilor. Holocaustul” este un pas important nu doar pentru a familiariza tinerii cu cultura și tradițiile evreilor din România, ci și pentru a promova valorile fundamentale ale democrației, libertății și identității. Educația este cheia pentru ca generațiile viitoare să înțeleagă gravitatea acestor evenimente și să fie pregătite să lupte împotriva urii și intoleranței.

Din păcate, trebuie să recunoaștem că umbrele trecutului nu au dispărut complet. Extremismul, xenofobia și antisemitismul reprezintă amenințări reale în lumea noastră de astăzi. Vedem cum aceste forțe periculoase continuă să dezbine comunități, să răspândească violență și să submineze valorile democratice pentru care am luptat atât de mult. Tocmai de aceea, avem datoria să respingem cu fermitate orice manifestare de ură, indiferent de formă, și să apărăm drepturile și libertățile fundamentale ale fiecărui cetățean.

România de astăzi este un stat european modern, un stat care și-a asumat trecutul pentru a construi un viitor mai bun. Este un stat care recunoaște că doar prin unitate, educație și cunoașterea adevărului putem preveni ca tragediile trecutului să se repete. Instituțiile statului, precum și fiecare dintre noi, avem responsabilitatea de a proteja valorile democratice, de a promova toleranța și de a combate orice manifestare de extremism.

Aducem astăzi un omagiu victimelor Holocaustului din România, ne exprimăm adânca noastră compasiune pentru supraviețuitori și îi onorăm acei oameni curajoși care, în fața unei cruzimi inimaginabile, au riscat totul pentru a salva vieți. Aceștia sunt exemple de umanitate în cea mai pură formă, și trebuie să ne inspire mereu.

Fie memoria victimelor Holocaustului Binecuvântată!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultate înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Misiunile salvatorilor din ultimele 24 de ore. Detalii aici

Misiunile pompierilor din acest sfârșit de săptămână. Detalii aici

Bunuri de peste 300.000 de euro, descoperite de polițiști și procurori. Citește mai mult

Angajații MAI au gestionat peste 4.500 de intervenții de ordine publică și situații de urgență. Detalii aici

Cooperare polițienească internațională pentru combaterea criminalității. Citește mai mult

Acțiuni ale Poliției Române, în unitățile de învățământ și în zona acestora. Detalii aici

Sari la conținut