Cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Copilului marcăm o zi plasată într-un registru trist, Ziua Internațională a copiilor dispăruți.
Tragedia dispariției unui copil este de neconceput, nu doar pentru cei apropiați, ci pentru întreaga comunitate.
Tocmai de aceea este crucial să ne protejăm copiii și viitorul, iar Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile responsabile, se află în prima linia în această luptă pentru salvarea de vieți.
La nivelul Poliției Române, există legislație adaptată conform cerințelor europene și tratatelor internaționale, iar mecanismele de reacție sunt bine delimitate, prin sisteme realizate să răspundă oricăror provocări.
În acest sens, apreciez munca profesioniștilor, care demonstrează motivare, implicare și atitudine umană în fiecare caz pe care îl au de gestionat.
Evaluarea unei situații, fără a subestima sau minimaliza evenimentul sau fără a exagera sau reacționa excesiv, având în față oameni sub efectul unei emoții puternice, confirmă valoarea și importanța acțiunilor. Toate acestea sub presiunea timpului!
Fiecare situație este unică și diferită, tocmai de aceea reacția trebuie văzută și evaluată separat, astfel încât să avem cele mai profesioniste abordări.
Un rol deosebit de important îl are societatea civilă, prin toți actorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor adevărate drame umane.
Munca de prevenire și informare are, de asemenea, un rol esențial în astfel de situații, în special pentru că analiza statistică a datelor înregistrate, coroborat cu partea de anchetă socială, conturează viziunea de interior asupra acestor fapte.
Suntem datori să veghem la siguranța copiilor noștri, avem o responsabilitate enormă față de întreaga comunitate pentru că suntem garanți ai respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE