Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a primit astăzi vizita unei delegații din Germania, condusă de domnul Holger Münch, președintele Oficiului Federal de Poliție Judiciară (BKA) din R.F.Germania. În cadrul întâlnirii au fost abordate teme importante pentru ambele părți, precum combaterea traficului de droguri, a traficului de persoane, a traficului de arme și cooperarea polițienească între România și Germania.
Ministrul Predoiu a evidențiat cooperarea polițienească foarte bună cu autoritățile germane, subliniind în context că parteneriatele solide între agențiile de aplicare a legii consolidează siguranța colectivă. Astfel, ministrul român al Afacerilor Interne a menționat că lupta împotriva criminalității organizate, a traficului de droguri, traficului de persoane, migrației ilegale, ce reprezintă priorități ale mandatului său, nu se poate realiza în mod eficient fără o cooperare strânsă la nivel european și internațional.
În paralel cu aspectele de natură operativă, Cătălin Predoiu a evidențiat calendarul frecvent de contacte politice la nivel înalt, cel mai recent exemplu fiind vizita la București a ministrului german federal de Interne, doamna Nancy Faeser, din data de 16 aprilie 2024, sau întâlnirile curente în contextul participării la Consiliile JAI.
„Prioritățile MAI în domeniul ordinii și siguranței publice stabilite anul trecut la începutul mandatului sunt combaterea traficului și consumului de droguri, a migrației ilegale și traficului de persoane, aderarea la Spațiul Schengen și lansarea unor procese de reformă instituțională a Poliției Române. Am alocat în domeniul combaterii drogurilor peste 300 de noi posturi în structurile specializate și un buget de investiții de 1 miliard de lei, în cadrul Foii europene de parcurs în combaterea drogurilor. Criminalitatea organizată acționează transnațional și transfrontalier. Combaterea eficientă a criminalității transfrontaliere, inclusiv în materie de trafic de droguri și migrațiune ilegală, trafic de persoane, presupune o cooperare polițienească internațională intensificată. Relația cu Germania este esențială pentru noi și dorim să o dezvoltăm în continuare. Mulțumim pentru sprijinul acordat Poliției Române și pentru susținerea Germaniei pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Discuțiile de astăzi cu Președintele BKA vor da un nou impuls acestei cooperări, inclusiv sub aspect operativ. Am instructat Poliția Română să intensifice cooperarea cu BKA în combaterea traficului de droguri, a migrației ilegale și a traficului de persoane”, a declarat ministrul Predoiu.
În cadrul discuțiilor, partenerii germani au recunoscut standardele înalte ale Poliției Române și au evidențiat importanța cooperării în combaterea tuturor formelor de criminalitate organizată transnațională în actualul context geopolitic cauzat de războiul din Ucraina.
Președintele Oficiului Federal de Poliție Judiciară a salutat cooperarea foarte bună derulată cu omologii români și a indicat priorități similare în domeniul afacerilor interne. Și în cazul Germaniei, o preocupare majoră o constituie traficul de droguri, astfel că autoritățile germane derulează o cooperare intensificată cu statele membre. Domnia sa s-a referit și la criminalitatea informatică, o amenințare internațională în creștere, care trebuie abordată comprehensiv/holistic și eficient, similar traficului de arme. Cooperarea națională și internațională între diferitele autorități de aplicare a legii este un factor important de succes în combaterea criminalității.
Un alt subiect important abordat în cadrul reuniunii l-a constituit promovarea intereselor UE în cadrul diverselor agenții internaționale de cooperare polițienească judiciară, precum INTERPOL. Agenția se află într-un moment important al activității sale, cu schimbări preconizate a avea loc la mai multe niveluri de management și reprezentare, astfel că o coordonare pe subiectele de interes comun a fost salutată.
Legat de dosarul Schengen, ministrul Predoiu a reafirmat obiectivul României de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne subliniind faptul că România asigură un nivel ridicat de siguranță cetățenilor proprii, protejează adecvat frontierele și gestionează eficient migrația, exemplificând scăderea valorilor de migrație ilegală cu aproximativ 83% la frontierele României. În acest scop, țara noastră colaborează eficient cu Bulgaria, Ungaria și Serbia.
“Am construit efortul diplomatic al MAI pentru aderarea la Spațiul Schengen pe scăderea radicală a migrației ilegale la frontierele României și pe intensificarea cooperării polițienești internaționale. Poliția Română este o instituție respectată de partenerii săi pentru profesionalism și eficiență. România este una dintre cele mai sigure țări din Europa din punct de vedere al ordinii și siguranței publice, realitate confirmată și de partenerii BKA. Anul trecut am făcut un pas important prin aderarea la Schengen cu frontierele maritime și aeriene. Vom continua, alături de partenerii noștri, eforturile pentru aderarea și cu frontierele terestre. Istoria Spațiului Schengen confirmă că statele care de-a lungul vremii au aderat mai întâi cu una sau două frontiere, au aderat la scurt timp, inevitabil, complet. Procesul de aderare a României la Spațiul Schengen este ireversibil, odată început, atât timp cât menținem standardele la care am ajuns în combaterea migrației ilegale.”.
Partea germană a reafirmat sprijinul pentru aderarea deplină a României la Spațiul Schengen.
Din delegația Ministerului Afacerilor Interne au făcut parte secretarii de stat Bogdan Despescu și Cătălin Necula, și Inspectorul General al Poliției Române, Benone Marian Matei.
BKA (Bundeskriminalamt) este Oficiul Central de Poliție Judiciară din Germania, responsabil pentru combaterea infracționalității grave și organizate sub toate formele acesteia (droguri, fraudă cibernetică, spălare de bani, arme și muniții etc), a terorismului, criminalității cibernetice și a oricăror infracțiuni cu valențe transnaționale. De asemenea, mandatul său acoperă și subiecte mai ample, precum investigarea crimelor împotriva umanității. BKA oferă sprijin agențiilor de aplicare a legii la nivel de land, coordonând eforturile naționale și internaționale pentru combaterea criminalității.
BKA funcționează ca un punct național central de contact pentru INTERPOL, EUROPOL și SIS
***
Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.