Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la ședința cu structurile de ordine publică și situații de urgență ale MAI: „Avem un bun național care se cheamă Sistemul Național Integrat de Intervenții în Situații de Urgență. Vă informez că nu va fi desființat în mandatul meu, va fi dezvoltat, ca și până acum”

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Situații de urgență.

Aici văzând puțin ce s-a întâmplat în ultimele două luni, pare că situația de urgență imediată este apărarea sistemului nostru integrat. Pentru că apărarea acestui sistem înseamnă apărarea vieții și siguranței cetățenilor.

Eu vă instructez domnule secretar de stat coordonator să continuați să apărați acest sistem, utilizând mijloacele legale, administrative, făcând propuneri, dacă e nevoie de făcut propuneri, mediatic, prin comunicare. Avem un bun național care se cheamă Sistemul Național Integrat de Intervenții în Situații de Urgență.

Eu vă informez că nu va fi desființat în mandatul meu, va fi dezvoltat, ca și până acum.

În același timp, reamintesc o temă pe care am mai discutat-o, zona de prevenție, continuați acolo să îmbunătățești lucrurile sub aspect calitativ, verificați sub aspectul integrității, că totul se desfășoară conform legii și faceți în plus și un efort de comunicare, pentru că pe partea de prevenție care înseamnă autorizări, verificări, monitorizări, etc. fie înainte de darea în funcțiune a unui obiectiv economic, fie după, prin natura lor măsurile pe care uneori le impuneți sunt de restrângere a activității, de închidere, de refuz al deschiderii unei activități.

Nu sunt lucruri care bucură cetățeanul și atunci e nevoie de un efort de comunicare, de a explica, de a arăta, de a asculta contra argumente, dar în orice caz de a aplica legea. Și faceți acest efort, explicați de ce luați anumite măsuri, de ce prevederile legale impun anumite măsuri și așa mai departe. Adică în niciun caz să nu transformăm, cum să spun, să sărim dintr-o extremă în alta sau să jucăm în două extreme, fie să lăsăm garda jos și să se desfășoare operațiuni fără respectarea normelor de securitate și încălcarea legii și se produc tragedii, fie să trecem în extrema cealaltă și să abuzăm de anumite lucruri sau să refuzăm să primim argumente acolo unde poate acțiunea noastră nu a fost corectă și să restrângem activitatea economică.

Aici, ca în multe alte lucruri, media este virtutea. Da, deci aplicăm legea în litera și spiritul ei, dar și comunicăm foarte bine în partea de prevenție.

Zona de intervenție, către IGAV am o instrucțiune.

Finalizați pregătirea și exercițiile pentru punerea în valoare a resurselor pe care le aveți. Avem dotări excepționale la nivel european. Se uită alții cu invidie la noi, pot să vă spun, mai ales în materie de avioane, elicoptere.

În ce privește activitatea internațională, sunt de acord să o continuăm, exportăm securitate în ceea ce privește intervenția la situații de urgență, exportăm expertiză, suntem o țară pe care alte țări se bazează, dar sigur totdeauna având permanent grijă să rămânem cu forțe arhisuficiente în țară. Și având întotdeauna grijă aş putea să spun să nu uite cei pe care îi ajutăm, să nu uite.

Digitalizarea.

Pe digitalizare o să facem o ședință specială. Acest minister este una din cele mai digitalizate instituții din administrația românească, pot demonstra acest lucru și în interior, dar și către cetățean, servicii către cetățean și doresc ca în următoarele două, maxim trei săptămâni să facem o ședință, poate mai restrânsă ca participare, având în vedere tema foarte nișată, cu structurile care au atribuții în finalizarea unor programe foarte importante și utile pentru cetățeni care țin, în general, de obținerea de acte, de documente, modificarea lor, autorizații și așa mai departe.

Și vom prezenta atunci unde suntem cu digitalizarea Ministerului Afacerilor Interne, ce am dat în folosință către cetățeni, ce operăm în interior, ce suntem pe cale să finalizăm, poate până atunci și finalizăm două-trei instrumente care sunt în lucru.

Bugetul.

La fel, vom avea o ședință specială în septembrie. Nu uitați, doar vă reamintesc execuția bugetară şi pe fonduri europene și pe fonduri naționale. E un criteriu de evaluare a eficienței activității departamentelor și a conducătorilor.

În ce privește Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” pot să vă informez că în urmă cu mai multe luni am inițiat discuții și deja se cristalizează un proiect de reforma.

De asemenea, am autorizat o vizită a conducerii Academiei la Academia de Poliție a Biroului Federal de Investigații al Statelor Unite  – FBI, la Quantico, pentru un schimb de experiență şi în scurt timp vom finaliza și acest concept cu privire la liniile directoare de dezvoltare a Academiei de Poliție.

Este o instituție cheie pentru viitorul Ministerului Afacerilor Interne și a armelor sale.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut