În această dimineață, structurile specializate ale Inspectoratului General al Poliției Române desfășoară 67 de percheziții domiciliare

În această dimineață, structurile specializate ale Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș-Severin, desfășoară 67 de percheziții domiciliare în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.

Probatoriul administrat a relevat că, în perioada 2022 – iunie 2024, gruparea, formată din peste 37 de persoane, cetățeni români și străini și 7 grupuri de firme, însumând 31 de societăți comerciale ar fi acționat pe teritoriul României, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți.

Acțiunile procurorilor D.I.I.C.O.T. se desfășoară în coordonare cu cele ale procurorilor D.N.A., care efectuează cercetări într-o cauză penală ce are ca obiect comiterea unor infracțiuni de corupție aflate în legătură directă cu infracțiunile cercetate de procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș-Severin.

Din investigațiile efectuate a rezultat că, pentru un aviz de muncă, migranții ar fi plătit între 500 – 1.000 de euro, iar, cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5.000 – 6.000 de euro pentru o persoană.

Acțiunea de azi beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timişoara, Oradea, Alba-Iulia, Cluj, Craiova, Piteşti, Bucureşti și al serviciilor de combatere a criminalității Arad și Sibiu, precum și al polițiștilor Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, I.T.P.F. Timişoara, jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiş, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și al specialiștilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara.

Suportul de specialitate este asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din I.G.P.R. și Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

 

 

În ultimele 24 de ore:

32 de persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI.

200 autori de infracțiuni au fost prinși în flagrant de polițiști și jandarmi.

29.301 verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Principalele misiuni desfășurate de angajații Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore, au fost:

  • menținerea ordinii și liniștii publice;
  • prevenirea și combaterea infracționalității de orice fel;
  • creșterea gradului de siguranță rutieră;
  • acordarea asistenței medicale de urgență;
  • supravegherea și controlul frontierei de stat.

Astfel, efectivele MAI au intervenit la 4.881 evenimente

  • 3.104 pentru menținerea ordinii publice
  • 1.777 situații de urgență

 

Ordine și siguranță publică

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 200 autori de infracțiuni, care au săvârșit 213 fapte penale.

Au fost depistate 27 de persoane urmărite național sau internațional față de care s-au luat măsurile legale.

Pentru 78 de persoane au fost luate măsuri preventive.

În total, ieri pe teritoriul României, au fost semnalate 1.079 de posibile infracțiuni.

Polițiștii și jandarmii au constatat 8.766 de fapte care au perturbat ordinea și liniștea publică. În toate aceste cazuri, intervențiile au fost imediate și ferme pentru liniștea cetățenilor care ar fi putut fi afectați. În acest sens, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3 milioane de lei.

Totodată, polițiștii au salvat o persoană rătăcită în medii ostile vieții.

 

Verificări cu aplicația eDAC

Aplicația eDAC își dovedește utilitatea și eficiența: 29 de alerte au fost semnalate ca urmare a celor 29.301 de verificări efectuate, dintre care:

  • o persoană urmărită,
  • 2 persoane căutate (dispărute)
  • 8 persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară;
  • 8 obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probă în cadrul procedurilor penale.

 

Siguranță rutieră

Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 482 de conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.

Exemple: față de 68 dintre șoferi s-a luat măsura reținerii permisului de conducere, pentru fapte de o gravitate majoră, respectiv 62 pentru conducere sub influența alcoolului și 6 pentru conducere sub influența drogurilor sau a altor substanțe interzise.

De asemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile publice 237 de autovehicule care nu prezentau siguranță în trafic. Astfel, certificatele de înmatriculare ale acestora au fost retrase până la remedierea problemelor constatate.

 

Traficul la frontiere

Polițiștii de frontieră, în ultimele 24 de ore, au efectuat controlul documentelor pentru 79.930 de persoane, care au intrat în țara noastră.

Totodată, au tranzitat granița, pe sensul de intrare în țară, 25.547 de mijloace de transport.

3.679 de polițiști de frontieră au acționat cu 938 de mijloace de mobilitate, din care 2.215 la supravegherea frontierei și 1.317 la controlul de frontieră efectuat în punctele de trecere.

Nu s-a permis intrarea în țară a 24 de cetățeni străini și nu s-a permis ieșirea din România unui număr de 6 cetățeni, din diferite motive legale.

Au fost depistați 35 de migranți ilegali.

Au fost reținute în vederea confiscării bunuri în valoare totală de 204.013 lei.

Au fost constatate 35 de infracțiuni, din care 10 la controlul frontierei, 8 la supravegherea frontierei și 17 în zona de frontieră.

S-au aplicat 98 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 77.120 de lei.

 

Situații de urgență

Pompierii au prevenit producerea unor incendii prin identificarea a 462 deficiențe la obiectivele verificate, care reprezentau un pericol pentru cetățeni. Măsurile dispuse au avut termen imediat pentru ca eventuale tragedii să nu se întâmple.

Salvatorii au desfășurat 1.419 misiuni pentru acordarea asistenței medicale, dintre care 64 au fost pentru stingerea de incendii și 7 pentru descarcerare.

Pe parcursul intervențiilor, pompierii au salvat 15 persoane.

 

Aviație

9 aeronave au fost ridicate de la sol, pentru:

  • misiuni aero-medicale / S.M.U.R.D.;
  • misiuni de monitorizare a traficului rutier.

În urma misiunilor aero-medicale, piloții Inspectoratului General de Aviație au salvat 16 persoane.

 

Servicii publice pentru cetățeni

În ultimele 24 de ore au fost eliberate 2.918 permise de conducere și au fost înmatriculate 6.584 de vehicule.

De asemenea, 2.784 de persoane au susținut examenul pentru obținerea permisului de conducere:

         – 1.601 proba teoretică

         –  1.183 proba practică

Au fost emise 6.738 de pașapoarte simple electronice, 469 de pașapoarte simple temporare și 552 de documente pentru cetățenii străini.

Pentru 173 de persoane a fost suspendat dreptul la liberă circulație ca urmare a comunicărilor instanțelor de judecată. Au fost aplicate 87 de sancțiuni contravenționale.

Reamintim că cetățenii pot obține on-line cazierul judiciar și istoricul sancțiunilor rutiere, iar programarea la permise, înmatriculări și pașapoarte se poate face on-line.

 

Imigrări și situația cetățenilor din Ucraina

În cursul zilei de luni, au fost acordate 192 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, fiind emise în total din data de 18.03.2022 și până în prezent 164.088 de astfel de permise de ședere.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale IGI este de 23,4%.

***

Tags

Poliția Română 

Jandarmeria Română 

Poliția de Frontieră 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență 

Inspectoratul General pentru Imigrări

Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne 

***

Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percheziții la persoane cercetate pentru trafic de droguri de risc și mare risc. Detalii aici 

33.409 verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

467 de conducători auto au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol. Detalii aici 

Peste 150 de autori de infracțiuni prinși în flagrant de efectivele MAI. Detalii aici 

Sari la conținut