Peste 220.000 de persoane au participat, în condiții de siguranță, în ultimele zile la cele mai importante trei festivaluri, din punct de vedere al prezenței, care au avut loc la București, Constanța și Tg Mureș.
Misiunea de protejare a cetățenilor și menținere a ordinii publice, îndeplinită cu succes |
Având în vedere amploarea evenimentelor, structurile de ordine publică și de intervenție în situații de urgență și-au concentrat eforturile pe prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pe asigurarea intervenției rapide în sprijinul cetățenilor.
Acțiunile de prevenire și combatere au avut loc atât în locurile de desfășurare a evenimentelor publice, cât și în zonele din apropiere, parcări, restaurante și baruri.
Echipe operative formate din reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Poliției de Frontieră, Agenției Naționale Antidrog, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și ai Inspectoratului General pentru Imigrări au acționat proactiv, desfășurând activități pe mai multe paliere, la nivel național, în Aeroportul Internațional Henri Coandă, Centrul Istoric al Capitalei, precum și în gări și autogări care au legături directe cu orașele în care au avut loc festivalurile.
Specialiștii Agenției Naționale Antidrog au discutat cu peste 12.000 de persoane cu privire la efectele și riscurile asociate consumului de substanțe interzise, reducerea consecințelor negative asociate consumului, precum și modalitatea prin care pot cere sprijin în caz de urgență.
De asemenea, reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au informat aproximativ 9.000 de tineri despre cele mai utilizate metode de recrutare a victimelor, oferind sfaturi pentru evitarea situațiilor periculoase.
În ceea ce privește palierul de combatere, jandarmii, polițiștii, pompierii și autoritățile locale au aplicat 386 de sancțiuni contravenționale (272 amenzi, în valoare totală de aproximativ 320.000 de lei, și 114 avertismente).
Dintre acestea 260 de sancțiuni au fost aplicate la regimul rutier, (178 de amenzi, în valoare totală de peste 158.000 de lei) și 82 pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în valoare totală de peste 52.000 de lei.
Combaterea și prevenirea traficului și consumului de droguri, obiectiv prioritar |
O prioritate a acestor zile au fost misiunile de prevenire și combatere a consumului și traficului ilicit de droguri. Prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festivaluri 81 de persoane care aveau asupra lor substanțe interzise la deținere.
În această perioadă, la nivelul întregii țări au fost intensificate acțiunile împotriva traficului de droguri și au fost realizate capturi importante, cel mai relevant exemplu fiind confiscarea a peste 21.000 de comprimate ecstasy.
Acordarea asistenței medicale, în sistem integrat cu serviciile de ambulanță |
O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor participanților la festivaluri. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor din cadrul IGSU și al Serviciilor de Ambulanță au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:
– 133 traumatisme diverse (excoriații, contuzii etc.);
– 848 de cazuri cu afecțiuni medicale diverse (lipotimie, stări febrile, cefalee, hipertensiune arterială etc.).
Datorită măsurilor luate la nivelul MAI, inclusiv în parteneriat cu organizatorii, și a responsabilității dovedite de cetățeni, în timpul festivalurilor nu au avut loc evenimente negative care să afecteze buna desfășurare.
***
Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.