Structurile Ministerului Afacerilor Interne au intensificat în acest week-end acțiunile desfășurate în stradă pentru creșterea nivelului de siguranță pe drumurile publice și pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor comise cu violență și a celor referitoare la droguri.
La nivelul întregii țări au fost desfășurate peste 1.100 de acțiuni și 1.857 de filtre la care au participat aproximativ 6.310 de polițiști de la mai multe structuri, precum ordine publică, investigații criminale, transporturi, rutieră, acțiuni speciale, dar și jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali.
Pentru identificarea conducătorilor auto care pot reprezenta un pericol pe drumurile publice, polițiștii rutieri au efectuat 14.838 de testări cu dispozitivele etilotest/alcooltest, iar 1.637 de șoferi au fost verificați cu aparatele care semnalează consumul de substanțe psihoactive.
Echipajele de poliție rutieră au reținut 1.282 de permise de conducere dintre care 220 pentru consum de alcool la volan și 58 pentru consum de substanțe interzise.
De asemenea, au fost reținute 542 de permise pentru depășirea vitezei legale și au fost retrase 637 de certificate înmatriculare.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au constatat 712 infracțiuni, dintre care 12 pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, 64 pentru conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere, 87 pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice și 60 pentru conducerea sub influența unor substanțe psihoactive. Totodată, au fost constatate 71 de infracțiuni prevăzute de legislația anti-drog.
Angajații MAI au aplicat 17.368 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de peste 6,2 milioane lei, cele mai multe dintre acestea ( 13.241) fiind aplicate de polițiști ca urmare a săvârșirii unor abateri la regimul rutier. 3.892 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru depășirea limitelor de viteză și 198 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. Totodată, au fost aplicate 3.175 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
În plus, au fost depistate 20 de persoane date în urmărire națională și internațională și au fost identificate 32 de vehicule furate.
Structurile MAI au desfășurat la nivelul întregii țări activități de prevenire și consiliere prin care aproximativ 6.600 de cetățeni au primit recomandări cu privire la cele mai importante măsuri de protecție pe care trebuie să le ia pentru a nu deveni victime ale unei infracțiuni și au fost consiliați cu privire la efectele negative ale consumului de droguri.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus ca în perioada următoare, să fie intensificate misiunile de combatere și prevenire a infracționalității pentru a crește gradul de siguranță publică.