În cursul zilei de ieri, 09 septembrie, la nivel național, pompierii au gestionat 1.958 de misiuni pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni destinate protecției comunităților.
În ultimele 24 de ore, salvatorii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 341 de incendii izbucnite în diverse zone ale țării. În acest interval, numărul arderilor de vegetație a fost în continuare unul ridicat, înregistrându-se 275 astfel de intervenții, în urma cărora suprafața afectată însumează mai bine de 2.000 ha de teren.
Reamintim cetățenilor faptul că în România, arderile de vegetație sunt interzise prin lege. Nerespectarea acestei interdicții se sancționează sever. Pentru persoanele fizice, amenzile variază între 7.500 și 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, între 50.000 și 100.000 de lei. Aceste măsuri au fost implementate pentru a descuraja practicile periculoase și pentru a proteja atât mediul și siguranța publică.
Totodată, ieri, echipajele operative au gestionat și alte 229 de misiuni pentru protecția comunităților, cum ar fi deblocarea și salvarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții, accidente din domeniul CBRN și alte situații de urgență.
Concomitent cu aceste tipuri de acțiuni, echipajele SMURD au intervenit în 1.388 de misiuni pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora aproximativ 1.400 de persoane au fost asistate medical.
În ceea ce privește avertizarea populației, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 8 mesaje RO-ALERT, 6 dintre acestea semnalând prezența animalelor periculoase (urși), în localități din județele BZ, BN, MS, SV și VN, iar 2 au vizat existența unor degajări mari de fum ca urmare a incendiilor de amploare produse în localități din județele MH și MS.
Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri. Consultați sursele oficiale de informare unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.
Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență (https://fiipregatit.ro) și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play.