Moderator: Bogdan Chirieac
Invitat în studio: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne
Moderator: Bună ziua, stimați telespectatori! Suntem în regim de breaking news la DCNews, DCNews TV. Alături de mine în studio ministrul de Interne, vicepremierul Guvernului României, domnul Cătălin Predoiu. Bună ziua, domnule ministru! Înainte de orice vă mulțumim foarte mult că ați reușit să ajungeți în redacția noastră. Am vrut să venim noi la minister, fiindcă avem informații, într-adevăr de breaking news, dar traficul din București ne împiedica să ajungem la la timp, așa că ați avut drum către Prahova, unde sunteți și candidat și ați oprit aici. Vă mulțumesc încă o dată, e un interviu neprogramat, este în exclusivitate, este de breaking news, repet. Deci, domnule ministru, intrăm direct în subiect și înțeleg că nici nu puteți sta foarte mult, fiindcă aveți diverse activități.
Cătălin Predoiu: Nu știu dacă e breaking news, dar intrăm în subiect.
Moderator: Este de breaking news. Deci, premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că Austria va ridica veto-ul vizavi de admiterea României în spațiul Schengen terestru. Am văzut că șeful europarlamentarilor români, domnul Victor Negrescu, anunță trei scenarii posibile.
Cătălin Predoiu: Europarlamentarilor socialiști.
Moderator: Socialiști.(…) E o personalitate importantă în Parlamentul European domnul Victor Negrescu, fără doar și poate și îl cunoaștem cu toții. De asemenea, dumneavoastră ați anunțat că…
Cătălin Predoiu: Ce spuneați că a anunțat domnul Negrescu, altă declarație decât cea pe care am văzut-o ieri?
Moderator: Domnul Negrescu a anunțat că există trei scenarii posibile.
Cătălin Predoiu: Credeam că a mai apărut vreuna.
Moderator: Nu, domnul Negrescu a anunțat că există trei scenarii posibile: scenariul rapid, scenariul mijlociu și scenariul pe termen lung.
Cătălin Predoiu: Știu, știu, știu.
Moderator: Cel rapid ar fi exact când a spus și premierul, ridicarea în cursul zilei de astăzi sau foarte, foarte repede a veto-ului austriac, ceea ce ar însemna intrarea imediată a României în Schengen terestru. Dumneavoastră ați anunțat ieri că… dumneavoastră, care sunteți artizanul intrării României în Air Schengen, împreună cu echipa pe care o aveți și Schengen maritim, că sunteți pe drumul cel bun.
Cătălin Predoiu: Și președintele, și premierul, mai mulți.
Moderator: Da, sunteți pe drumul cel bun. Suntem pe drumul cel bun în privința admiterii în Schengen terestru. Urma să aveți o întâlnire, sper că mai este, cred că pe 20 noiembrie, la Budapesta, la nivelul miniștrilor de Interne și JAI-ul de pe 11 decembrie.
Cătălin Predoiu: 22 noiembrie.
Moderator: 22 noiembrie…
Cătălin Predoiu: 21-22 o sa fie.
Moderator: 21-22, deci chiar înainte de primul tur al alegerilor. Deci, domnule ministru, este normal să vă întrebăm ce se întâmplă, ce ați vorbit cu omologul dumneavoastră austriac de care depinde ridicarea veto-ului la Schengen terestru pentru România și Bulgaria, domnul Karner? Când ați vorbit cu domnul Karner ultima oară?
Cătălin Predoiu: O să spună telespectatorii că v-am spus, că v-am confirmat că vorbesc destul de des, ultima oară am vorbit astăzi.
Moderator: Astăzi ați vorbit cu Karner. Și? Se ridică, cum am fost anunțați. Eu văd o știre de breaking news.
Cătălin Predoiu: Ca să îmbrac tot expozeul dumneavoastră, dosarul Schengen este un dosar de interes de țară, din punctul meu de vedere.
Moderator: De maxim interes.
Cătălin Predoiu: De aceea, eu am încercat și cred că într-o măsură bună am reușit să îl feresc de orice fel de polemici politice și cumva să-l țin scos din zona de competiție normală politică, mai ales atunci când apare un succes sau un pas înainte, un progres. Când e vorba de un dosar care întâmpină dificultăți, în general nu e competiție la asumarea acelui dosar. Competiție e în situația în care el merge bine și, slavă Domnului, merge bine. De aceea eu nu vreau să comentez alte decizii politice, cu tot respectul, alte discuții sau declarații politice pe marginea dosarului, cu tot respectul pentru aceste declarații și pentru cei care le fac. Sigur, prim-ministrul are, prin forța împrejurărilor, un avantaj, în sensul că e la curent cu ceea ce fac miniștrii din cabinet.
Moderator: Dar aveți o colaborare bună cu primul ministru.
Cătălin Predoiu: Fără îndoială și am mai confirmat lucrul acesta.
Moderator: Și dânsul a confirmat acest lucru public.
Cătălin Predoiu: Eu, la rândul meu, am avantajul că nu sunt nevoit să fac speculații sau predicții, ci știu care e starea lucrurilor și vorbesc direct despre aceast dosas în termeni de realitate din teren. Ieri am vrut să semnalez faptul că dosarul, deși are o perspectivă bună, este încă în lucru. Se coace, aș putea să spun, adică se discută, se negociază, se pregătesc ședințe, se schimbă idei. Staff-urile lucrează între ele, comunică, nu e un dosar care stă și din când în când este reluat, este un dosar care permanent este în lucru. Săptămânal se lucrează ceva în acest dosar de Interne, de Externe, adică de ministerele de linie care acționează. La nivel politic, de asemenea, discuții, președintele are discuții politice, premierul are discuții politice, colegii din PPE, din PNL au discuții politice, probabil că și socialiștii au discuții politice, toată lumea lucrează, deci e un dosar care, așa cum am spus, eu cred că, în ansamblu, România l-a abordat foarte responsabil. Acum, care e stadiul lui? Inclusiv dimineață am discutat cu domnul Karner.
Moderator: E anunțată o conferință de presă a domnului Karner în cursul zilei de astăzi.
Cătălin Predoiu: Un interviu, mai bine spus.
Moderator: Un interviu, deci e o declarație publică.
Cătălin Predoiu: Speculații cum că s-ar ridica acest veto astăzi și așa mai departe… acum toată lumea speculează. Din câte am discutat cu domnul Karner, dânsul văzuse declarația mea de ieri și a spus, cam asta e ceea ce reflectă dosarul, deci a fost o declarație foarte bună. Este ceea ce știm și noi.
Moderator: Puteți reaminti declarația telespectatorilor?
Cătălin Predoiu: Am spus, ieri, câteva lucruri. Unu: colaborarea este foarte bună. Faptul că am coborât migrația spre zero în România este decisiv, cel mai important argument. Faptul că avem programe bilaterale cu toți vecinii noștri și un program bilateral cu Austria pe combaterea migrației ilegale este, de asemeni, un argument puternic. Faptul că noi am declarat că vom menține politicile de combatere a migrației ilegale și după intrarea în Schengen cu frontiera terestră, este, de asemenea un argument puternic. Faptul că suntem gata să utilizăm de toate procedurile Schengen după intrarea în Schengen cu frontiera terestră, inclusiv controale la frontieră, atunci când se impun pentru protecția propriilor cetățeni, e, de asemenea, un argument puternic, deci până acum am numărat șase argumente puternice care au adus dosar în stadiul în care el se află. Toate aceste argumente nu au căzut din cer.
Moderator: N-au căzut, dar ce se va întâmpla?
Cătălin Predoiu: A fost muncă în spatele lor.
Moderator: Vor fi luate în seamă, fără îndoială că…
Cătălin Predoiu: De aceea suntem pe un drum pozitiv, cum a spus și ministrul Karner, cum am spus și eu…
Moderator: Deci suntem pe un drum pozitiv.
Cătălin Predoiu: Cum au spus și alți colegi din politică pe care i-ați citat, suntem pe un drum pozitiv, adică suntem pe un drum pozitiv, suntem pe direcția corectă, suntem destul de aproape, dar nu s-a luat încă nicio decizie, ca să fie limpede, în acest moment. Sau cel puțin până acum două ceasuri, când am vorbit eu, și am vorbit în mod special, noi avem convorbiri, ca să înțelegeți, avem convorbiri periodice.
Moderator: Dumneavoastră și omologul austriac Karner.
Cătălin Predoiu: Da, vorbim și la fel cu colegul bulgar, la fel cu colegul maghiar, la fel Comisia Europeană, am discutat și cu domnul Bruner, deci aceste convorbiri, eu am propus și cu bucurie să acceptați acest sistem de lucru de a avea periodic, avem, n-avem treabă, noi ne auzim la telefon. Că treabă avem, dar vreau să spun. În plus, ori de câte ori se impune, imediat ne schimbăm două mesaje, ne stabilim o oră, deci nici nu o mai luăm prin cabinete, vorbim direct.
Moderator: Cum e normal în Uniunea Europeană.
Cătălin Predoiu: Cel puțin pe anumite dosare, adică nu pe toate dosarele astea așa, că nu mai ai timp după aceea, unde anumite lucruri se procesează, evident, pe birocrația normală.
Moderator: Și atunci.
Cătălin Predoiu: Dar, acesta e un dosar sensibil pe care se vorbește pe firul scurt.
Moderator: Ce spuneți dumneavoastră…
Cătălin Predoiu: Ceea ce spun este că încă nu s-a luat o decizie.
Moderator: Așa.
Cătălin Predoiu: Și că întâlnirea de la Budapesta este, va fi decisivă.
Moderator: Deci de abia 21-22, întâlnirea de la Budapesta, va fi întâlnirea decisivă.
Cătălin Predoiu: Da.
Moderator: Astăzi, când vorbim, nu s-a luat nicio decizie, doar că România e pe drumul cel bun.
Cătălin Predoiu: Da! Și lucrăm foarte bine cu colegii austrieci. Și cu colegii austrieci, și cu cei sârbi, și cu cei maghiari, pentru că aici toată povestea, noi…
Moderator: Întâlnirea de la, fac precizările acestea, întâlnirea de la Budapesta 21-22 este cu colegul dumneavoastră…
Cătălin Predoiu: Sandor Pinter, care deține președinția rotativă Ungaria, da.
Moderator: Domnul Karner din Austria, ministrul de Interne, dumneavoastră din România și colegul din Bulgaria.
Cătălin Predoiu: Și o să fie o cvadrilaterală, să spunem.
Moderator: Și va fi o decizie luată la Budapesta, așteptați o decizie la Budapesta.
Cătălin Predoiu: Va fi, dacă vreți în oglindă ce a fost la Brdo în Slovenia anul trecut, unde acolo am avut o trilaterală: Austria-Bulgaria-România și pot să vă spun că da, în acea trilaterală, unde miniștrii, asistați de echipele lor, au avut o discuție foarte aplicată și deloc ușoară, pe alocuri tensionată, dar care, în final, s-a soldat printr-un anunț făcut de ministrul Karner cu privire la Air Schengen. Dânsul evocase în presă, în prealabil, posibilitatea, faptul că Austria studiază Air Schengen, studiază, ia în calcul, asta nu înseamnă o decizie. Dar acolo, după întâlnirea de la Brdo din Slovenia, în urma discuției pe care am avut-o, unde noi am discutat un pachet de măsuri compensatorii care au speriat la un moment dat, dar s-a dovedit că nu era nimic de speriat acolo, nu era nimic din ce România nu făcea deja și nu era nimic din ce nu era în avantajul cetățeanului român, respectiv o protecție la frontieră mai severă, investiții în protecția la frontieră, patrule mixte și așa mai departe. Deci, după ce s-au discutat aceste măsuri, ministrul austriac, delegația austriacă a spus Da, avem încredere, suntem convinși pe ce rezultate avem și pe ce mai punem în aplicare, pășim către o decizie la Air Schengen. Cred că la fel se vor discuta și aici, la Budapesta, o serie de măsuri de consolidare a siguranței cetățenilor noștri.
Moderator: Deci, din partea omului care chiar face acest lucru posibil, ministrul de Interne al României, Cătălin Predoiu, vă așteptați la o decizie la Budapesta, care în 21-22 noiembrie, care ar trebui materializată la JAI-ul de pe 11 decembrie de la Bruxelles.
Cătălin Predoiu: Eventual un Coreper înainte, dar vă spun că asta e ca posibilitate, eu ceea ce spun cu certitudine e un singur lucru, că la Budapesta vor fi discuții foarte importante aplicate, cred hotărâtoare. Ce va fi după, nu știu, nu pot ști.
Moderator: În JAI trebuie să se voteze în unanimitate, practic.
Cătălin Predoiu: Da, JAI-ul va fi precedat de această întâlnire, va fi precedat, probabil de un COREPER, adică tehnic. Scenariile astea, ați indicat trei acolo, putem face politic câte scenarii doriți, tehnic sunt un număr limitat de scenarii pentru că atâtea proceduri sunt. Și poți să spui, avem procedura unu, procedura doi, procedura trei, astea sunt scenariile. Sigur că nu pot fi altele, dar din punct de vedere al substanței dosarului, al discuțiilor de la masa de convorbiri, pot apare multe ipoteze.
Moderator: În cazul în care deciziile.
Cătălin Predoiu: Acolo discutăm de tot ce se întâmplă la frontieră, ce se întâmplă cu returnările, ce se întâmplă cu migrația secundară, ce se întâmplă cu…nu numai cu cei noi. Vedeți când vorbim în România de migrație ilegală ne închipuim pe cineva care vrea să sară gardul la frontieră și e prins sau nu e prins de grăniceri. În primul rând, așa cum am spus, noi, la granița, am ridicat un baraj tehnologic, nu numai uman. Adică avem drone, avem instalații de supraveghere noaptea, avem senzori, avem centre de împărțire a informațiilor, anticipăm din țările din amonte, ca să spun așa, fluxurile migratorii. Lucrăm cu colegii din două, trei țări până ca migrantul să ajungă în România, schimbăm informații cu privire la rețele de traficanți. Adică până la frontieră noi desfășurăm lucrurile…
Moderator: Astea sunt, evident, chestiunile tehnice pe care le stăpâniți dumneavoastră și echipa de la Ministerul de Interne.
Cătălin Predoiu: Dar ceea ce mai este, de asemeni, preocupant este situația migrantului ajuns legal în România, de exemplu, sau în Bulgaria și care ulterior, deși are permis de ședere în România, permis de muncă în România, pleacă mai departe în alte țări și e recuperat acolo și verificat în sistemul SIS Schengen și se descoperă că a plecat din altă țară. Din ce țară? Țara X sau țara Y. Astea sunt probleme tehnice care se discută între toate țările, inclusiv între țările noastre. Sunt multe discuții care vor avea loc, nu e doar ne dați voie, nu ne dați voie. Nu e doar despre criterii tehnice.
Moderator: Deci decizia politică se ia în funcție de niște criterii tehnice.
Cătălin Predoiu: Și de niște realități din teren și de felul în care reușim să menținem această protecție a frontierelor.
Moderator: În cazul în care s-ar lua decizia in JAI-ul de la Bruxelles că România și Bulgaria sunt primite inclusiv în Schengen terestru, când s-ar putea întâmpla acest lucru? Știu că la Air-Schengen a durat 3 luni de zile, atât a fost nevoie pentru ca liniile aeriene să…
Cătălin Predoiu: A fost o problemă privind calendarul…
Moderator: Da. Aeroporturile să se pregătească, să te tragă la poarta Schengen, nu la poarta non Schengen.
Cătălin Predoiu: Și o serie de măsuri de pus în aplicare până atunci, dar, mă rog, în principal acela a fost.
Moderator: Anticipați că lucrul acesta s-ar putea întâmpla, probabil, tot în primăvara viitoare?
Cătălin Predoiu: Nu subminez poziția acum în negocieri, să dau un termen sau altul. Vom discuta atunci, la momentul respectiv.
Moderator: Deci, deocamdată rămânem declarația, cum să spun, exactă, tehnică, dar și politică, este declarația dumneavoastră făcută în cursul zilei de ieri, pe care ați reamintit-o astăzi.
Cătălin Predoiu: Cu o subliniere poate pentru întâlnirea de la Budapesta, pentru că da, într-adevăr, și în urma discuției pe care am avut-o astăzi cu domnul ministru Karner, pot să trag concluzia că la Budapesta va fi o întâlnire importantă și probabil dificilă, dar vom vedea.
Moderator: Deci Budapesta, discuția hotărâtoare la Budapesta în 21-22 noiembrie, cu 2 zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din România, deci va fi o încărcătură uriașă din punctul ăsta de vedere.
Cătălin Predoiu: Da, dar nu uitați ce am declarat la început. Eu văd acest dosar ca pe un dosar de țară, al nostru, al tuturor. Nu e al ministrului x sau ministrului y.
Moderator: Da, foarte bine că îl vedeți așa. După care, după terminarea alegerilor, va fi pe 11 decembrie JAI-ul, spuneați că va fi și un COREPER înainte, nu e stabilită data, dar probabil va fi înainte de turul doi al prezidențialelor.
Cătălin Predoiu: Da, vom vedea, vom discuta…
Moderator: Între 1 și 8 decembrie. Fiindcă am vorbit de…
Cătălin Predoiu: Ce mai vreau să spun este că este enorm de multă muncă în spate, să știți, care nu e doar a miniștrilor. Încă o dată folosesc prilejul să mulțumesc tuturor celor care, din Interne, Externe, de peste tot, care lucrează în acest dosar și să invit pe toți colegii din politică să-l privească în acest fel, ca pe un dosar de interes național, ca pe un dosar pe care toți suntem datori să-l protejăm prin ceea ce declarăm, prin ceea ce facem, prin modul în care discutăm. Va conta orice și știu că mulți, și parlamentari și europarlamentari, au discuții, pun o vorbă bună.
Moderator: Păi, e un efort comun.
Cătălin Predoiu: E un efort comun.
Moderator: Conduceți o echipă multidisciplinară și pluri politică, ca să spunem așa, fiindcă vă bazați și pe alte ministere.
Cătălin Predoiu: Da, și nu văd pe nimeni adversar în povestea asta…
Moderator: Nici nu este nimeni adversar.
Cătălin Predoiu: Dar e important totuși să ne armonizăm puțin și să dozăm lucrurile.
Moderator: Și credeți că declarațiile politice făcute în acest moment nu ajută negocierile de pe 21-22?
Cătălin Predoiu: După cum am spus, nu vreau să intru în polemici de acest gen. Fiecare e liber să-și facă propriile declarații, evident. Le face poate în funcție de anumite strategii, anumite tactici pe care le întrevede, inclusiv din perspectiva unor discuții bilaterale. Eu tot ce pot să spun, spun în dreptul a ceea ce facem noi. Și știu că întâlnirea de la Budapesta va fi importantă. Asta e tot ce știu în acest moment. Mai știu că frontieriștii noștri lucrează, zi și noapte, ca să menținem acest nivel, să-l îmbunătățim pentru că acolo e garanția că avem argumente. Și poliția judiciară, nu numai frontieriștii, și cooperarea polițienească. Au contat foarte multe lucruri, e un mozaic întreg de măsuri în spate, că nu e doar o simplă discuție: stiți, când ne dați și nouă drumul în Schengen? Nu așa se pun lucrurile.
Moderator: Știu că aveți un program extrem de încărcat, o ultimă întrebare, domnule ministru. Trei rânduri de alegeri, sunt alegeri de maximă importanță, inclusiv la 5 ani odată, prezidențiale, la 4 ani, o dată, parlamentarele. Mai important decât asta, nu poate fi decât peste încă 20 de ani în România. Ministerul de Interne este pregătit pentru aceste alegeri?
Cătălin Predoiu: Da, fără îndoială. Sigur, instituția cheie aici în acest domeniu al organizării alegerilor este Autoritatea Electorală Permanentă, dar și Ministerul de Interne are zone, porțiuni din acest proces electoral unde are responsabilități. Da, ne pregătim, am fost pregătiți și la alegerile precedente, vom fi și în acestea. E important ca și publicul să știe ce atribuții avem fiecare dintre instituții. Noi vom comunica pe această temă. Principiul de bază este legalitate și echidistanța politică. Ministerul de Interne nu se va implica în alegeri decât pe baza acestui principiu.
Moderator: Deci, practic anunțați neutralitatea politică a Ministerului de Interne.
Cătălin Predoiu: Este ceea ce impun legea și Constituția, nici nu e de discutat acest lucru, nici nu se discută. Ceea ce e important, de asemenea, este să ne facem eficient treaba și să comunicăm foarte bine, pentru că am observat la alegerile precedente, în anumite comunități au fost așteptări legate de anumite proceduri care nu erau neapărat în sarcina Ministerului de Interne, anumite dificultăți care au apărut și care nu țineau neapărat de atribuțiile Ministerului de Interne. Sunt mai multe instituții implicate în acest proces electoral, fiecare are zona lui de competență.
Moderator: Ministerul de Interne, însă, este o instituție cheie.
Cătălin Predoiu: Da, prin Prefecturi și sigur, prin asigurarea ordinii publice în țară și va fi foarte complicat, mai ales pe 1 Decembrie, pentru că va fi o presiune enormă, că avem manifestări legate de ziua națională, cu forțe mobilizate pentru păstrarea ordinii publice și simultan avem procesul electoral, unde iară trebuie să avem forțe mobilizate pentru păstrarea ordinii publice. E o provocare, dar ne vom achita de ea. Ne-am pregătit.
Moderator: Practic, consemnăm în acest interviu fulger pe care mi l-ați acordat, repet, în termeni jurnalistici, neutralitatea absolută a Ministerului de Interne.
Cătălin Predoiu: Și profesionalism am cerut și voi cere în continuare în minister, și unde nu există astfel de profesionalism sau unde… vedem că nu există echidistanță, vom interveni. Schimbăm oameni, luăm măsuri. Vom respecta legea și Constituția.
Moderator: Declarația aceasta va fi la fel de urmărită precum declarația privind spațiul Schengen. Vă mulțumim foarte mult pentru participarea la acest interviu fulger, domnule ministru, stimați telespectatori. Știre de breaking news, ultimele noutăți reale vizavi de admiterea României în Schengen terestru și faptul că Ministerul de Interne anunță prin vocea ministrului său neutralitatea politică absolută, conform legii și Constituției, în cele trei rânduri de alegeri care urmează de aici în două săptămâni de zile.