Participarea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la emisiunea „În fața ta” – Digi 24

Participarea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la emisiunea „În fața ta” – Digi 24

 Moderatori:     Claudiu Pândaru

                               Florin Negruțiu

 Invitat: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne

Claudiu Pândaru:

Bună ziua! Bun găsit o nouă ediție a emisiunii ”În fața ta”. Invitatul de astăzi este ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Bun găsit, domnule ministru, mulțumim că ați venit.

Cătălin Predoiu:

Bună ziua!

Claudiu Pândaru:

Alături de mine, ca de fiecare dată, Florin Negruțiu. Bun găsit, Florin!

Claudiu Pândaru:

Domnule ministru, o să discutăm puțin despre ceea ce dumneavoastră, la un moment dat, anunțați a fi o reformă a acestei instituții – Poliția Română.

Înainte de asta, v-aș invita să dezbatem, pentru că vă uitați, cu siguranță, și câteva situații punctuale și să vedem dacă ele pot fi încadrate într-un fenomen sau ce explicații sunt pentru ele. Cu siguranță ați văzut, a apărut recent în spațiul public, am difuzat și aici, la Digi 24, niște imagini absolut înfiorătoare. O să-i rog pe colegi să difuzeze, mă rog, parțial, ceea ce se poate difuza și sunt niște imagini care vă pot afecta emoțional pe dumneavoastră, pe cei de acasă, sunt imagini din primăvară, din Giurgiu, de la un centru pentru copii orfani, unde un polițist bate copiii, îi și înjură, le vorbește într-un mod degradant, pur și simplu este autoritatea uniformei îndreptată în mod violent împotriva unor copii. Ați văzut aceste imagini? N-au cum să nu te revolte.

Cătălin Predoiu:

Fără îndoială, sunt revoltătoare. Într-adevăr, este un eveniment produs în luna aprilie a acestui an, din câte am fost informat, care a și avut o reacție instituțională din partea Inspectoratului de Poliție Giurgiu, respectiv a fost sesizat Parchetul pentru infracțiuni de purtare abuzivă a respectivului polițist și declanșate și proceduri disciplinare. În fine, dincolo de aspectul procedural absolut obligatoriu într-un astfel de caz, după părerea mea, de principiu, ca ministru, evident că nu văd o intervenție a Poliției și în general, a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, decât încadrată în lege, adică nici cu neglijență, nici cu exces, nici cu purtare abuzivă, trebuie găsită acea intervenție, acel dozaj dacă vreți, între mijloace tehnice, forța fizică și proceduri…

Florin Negruțiu:

Dumneavoastră ați văzut acest polițist, domnule ministru?

Cătălin Predoiu:

Dacă pot să-mi duc până la capăt ideea… Care să conducă la o intervenție în limita legii, fără să afecteze drepturile și libertățile cetățenilor, de principiu. Dacă lucrurile se produc altfel, există proceduri pentru astfel de situații și ele trebuie imediat activate. În final, și cu asta am încheiat și vă ascult cu mare atenție, trebuie făcut și un efort de comunicare. E un lucru pe care l-am subliniat în ultima perioadă structurilor din Minister. Aștept să iasă Poliția Română să comunice mai mult, în frunte cu conducerea ei, conducerile inspectoratelor și să explice ce, cum, în ce fel și ce reacții au la situații de acest gen.

Florin Negruțiu:

Ați văzut acest polițist pe imagini, ați văzut cum se comportă, spuneți-ne cum ar fi trebuit să se comporte ca la carte acest polițist și a doua întrebare este: Nu-i învață nimeni să se poarte, după regulament?

Cătălin Predoiu:

Evident că ar trebui să se comporte fără să facă exces de forță, fără să folosească acele cuvinte, fără să producă ceea ce pare, clar, o infracțiune, dar asta rămâne să fie stabilit de instanță, după ancheta procurorului. Ați ridicat a doua chestiune, respectiv calitatea procesului de pregătire și asta este o discuție mai largă, care implică nu numai Academia de Poliție, nu numai școlile de agenți, ci implică în discuție problema modului de recrutare, deficitul de personal și de ce s-a ajuns la astfel de cazuri, care, subliniez, sunt izolate, totuși.

Pot să dau cifre în ansamblul acțiunii structurilor Ministerului Afacerilor de Interne. În ultimii ani, s-a produs o penurie, dacă îmi este permis termenul, de personal, în rândurile, nu numai ale Poliției, și a tuturor structurilor MAI.

Florin Negruțiu:

Au ieșit la pensie, s-au pensionat anticipat?

Cătălin Predoiu:

Da, în mare, e vorba de pensionări anticipate, deficitul de personal e undeva în medie de 20 % pe toate structurile. Asta înseamnă că sunt structuri unde avem 30 % poate și mai mult, 25 %, media fiind 20 %. E vorba de aproximativ 35.000 – 40.000 de oameni, statisticile aici nu sunt foarte clare, pentru că fluctuează această situație, dar în orice caz, minim 35.000 de oameni puteți considera că în ultimii ani Ministerul Afacerilor Interne i-a pierdut, în sensul că au plecat din câmpul muncii.

Florin Negruțiu:

Și în locul lor ce ați pus?

 Cătălin Predoiu:

În locul lor s-a procedat în anii anteriori la un sistem de recrutare, așa numit din sursă externă,  care să acopere acest deficit de personal și sunt aproximativ 25.000 de oameni care au luat locul celor 35.000 plecați, 35.000 – 40.000 de oameni plecați la pensie, pentru că promoția Academiei însumează aproximativ 600 de cursanți.

Florin Negruțiu:

Deci se presupune că sunt 25.000 de oameni care nu sunt suficient de bine pregătiți, ca să nu spun prost pregătiți, ei venind din sursă externă și netrecând printr-un proces de profesionalizare clasic.

Cătălin Predoiu:

În momentul în care intră în sistem, ei nu sunt deloc pregătiți.

Florin Negruțiu:

Deci intră nepregătiți?

Cătălin Predoiu:

Intră într-un proces de pregătire și aici este și o vulnerabilitate, de care vorbeam și înainte de emisiune. Și anume că cei 35.000 care au plecat, au plecat la o vârstă de 45 – 50 de ani, deci în vârful carierei profesionale, cu maxim de experiență acumulată, maxim de expertiză și au plecat cu ea acasă, ca să spun așa. În locul lor au venit tineri, care nu au această expertiză și care nu au de unde să o ia de multe ori, pentru că această meserie nu se învață doar la curs, nu se învață doar în Academie sau în școala de agenți, se învață lângă cel care o știe. Această meserie, ca și altele de tip vocațional în domeniul justiției, avocatură și așa mai departe, „se și fură”.

Florin Negruțiu:

Și constatarea dumneavoastră, ca ministru, așa cum este și constatarea noastră, ca observatori, ca civili, este că, în ultimii ani, calitatea Poliției s-a degradat, s-a deteriorat și o vedem din acțiuni precum cele pe care le-am arătat mai devreme.

Cătălin Predoiu:

Haideți să facem o discuție aici, o reiau, dar era aici o întrebare pe care am scăpat-o și revin la aceasta.

Claudiu Pândaru:

Întrebarea era așa: A fost o greșeală din partea statului român și a guvernelor să le permitem celor care erau angajați ai MAI să se pensioneze devreme?

Cătălin Predoiu:

Hai să vedem de ce, de unde a plecat. A plecat de la două legi, în 2017, 2018 privind salarizarea și pensionarea. Deci, părerea mea, nu știu asta s-a dorit sau nu, că e greu să demonstrez intenția din spatele reglementării, sigur formal, intenția legiuitorului e scrisă în expunerea de motive, dar cert e că rezultatul a fost destructurarea nu numai a sistemelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ci în general, a tuturor sistemelor de ordine publică și siguranță națională, în Justiție, la fel, aceeași problemă.

Claudiu Pândaru:

Spuneați, cred că am auzit bine, nu știți dacă asta s-a dorit, destructurarea. La destructurare vă referiți când spuneți ”Nu știu dacă asta s-a dorit.”

Cătălin Predoiu:

Nu vreau să politizez subiectul, e prea serios ca să-l duc doar în zona politică, dar știm foarte bine că în acei ani s-au încercat tot felul de reglementări care să submineze și justiția și ordinea publică, în general. În zona aia au apărut acele legi care au fost o invitație propriu-zisă.

Claudiu Pândaru:

Se mai pot pensiona devreme?

 Cătălin Predoiu:

În momentul de față, da, dar încă o dată, ce vreau să subliniez, este că a fost un val atunci, deci oamenii au plecat pur și simplu, cu toată această expertiză acasă și nu-i putem condamna, aceste legi au fost o invitație la momentul respectiv.

Florin Negruțiu:

V-am întrebat dacă și dumneavoastră constatați, ca noi, că calitatea Poliției s-a degradat în ultimii ani.

Cătălin Predoiu:

Aici e și o chestiune de percepție. Ce vreau să spun? Dacă ne uităm la statistici, sunt numai în 2023, 384.000 de acțiuni pe zona de ordine publică, strict pe ordine publică, adică poliție în general, desfășurate de către structurile Ministerului Afacerilor Interne. 384.000 de acțiuni, asta înseamnă, în medie, 3.000 de acțiuni.

 Florin Negruțiu:

Pe zi?

Cătălin Predoiu:

3.000 de acțiuni pe zi. Sunt rezultate pe care pot să vi le citesc, vorbim de mii de acțiuni cu succes terminate cu inculpări și așa mai departe.

 Și dacă iei la o statistică și numeri, pui în cealaltă balanță, aceste cazuri, nu poți să tragi concluzia asta, n-ai cum s-o tragi, pentru că este evident că sunt cazuri izolate. Sunt cazuri care provoacă și emoții, pe lângă indignarea respectivă, absolut justificat și legitim. Deci, dacă o luăm statistic, n-am cum să subscriu la această concluzie.

Florin Negruțiu:

Sigur, domnule ministru, dar știrea este nu că Poliția respectă legea.

Cătălin Predoiu:

Da, se creează această percepție.

Florin Negruțiu:

…pentru că este în fișa postului, știrea este când poliția încalcă legea.

Cătălin Predoiu:

Exact.

Florin Negruțiu:

Și vă citesc a doua știre din Jurnalul Digi 24, caz revoltător la Iași, un polițist și un pompier sunt acuzați că ar fi întreținut relații intime cu minore în vârstă de 12 și 13 ani. În cazul unuia dintre ei, faptele oribile s-ar fi petrecut pe parcursul ultimilor trei ani. Deci?

Cătălin Predoiu:

Ca și în cazul de la Brașov, cu trafic de droguri, și alte cazuri de corupție…

Cosmin Negruțiu:

Momentele astea sunt cele care fac știri în România pentru că polițiștii ar trebui să te apere și să  respecte legea, nu să o încalce.

Cătălin Predoiu:

Evident! Dumneavoastră m-ați condus în zona unui răspuns de natură științifică, per ansamblu, a scăzut sau nu a scăzut calitatea? Ori acest lucru, după părerea mea, nu poate fi concluzionat, pentru că statisticile și numai statisticile, ci modalitățiile în care se desfășoară alte operațiuni complicate, terminate cu succes ar conduce către o altă concluzie.

Numai în vara asta, vă spun, pe lângă tragedia de la Vama Veche, au fost și alte cazuri-limită pe care polițiștii le-au finalizat cu succes. Analiza lor cu aceeași minuțiozitate, ar dezvălui și profesionalism, și inspirație, și fler, și știință, acolo. Dezbaterea acelor cazuri pe toate părțile sau destructurarea unor grupuri de crimă organizată, numai în ultimele trei luni sunt 44 de grupuri de crimă organizată destructurate, compuse din aproximativ 400 de persoane, anchete care nu sunt simple.

(…)

Claudiu Pândaru:

Ne-am întors ”În fața ta”, domnul Cătălin Predoiu este invitatul zilei de astăzi. Domnule Predoiu, un alt caz care iarăși a fost dezbătut în spațiul public intens. Aici, însă lucrurile sunt mult mai  gri, nu e deloc clar ce s-a întâmplat acolo și mă refer la cazul acestui tânăr de 30 de ani, un tânăr IT-ist, de 30 de ani din București, care, din ceea ce spun colegii dumneavoastră, consumase droguri și a fost chemată Poliția la trei noaptea pentru că alerga doar în lenjerie intimă, dezbrăcat pe stradă, în fața blocului unde locuia, se lovea, din ceea ce se vede pe imagini, singur, cu capul de mașini a fost chemată Poliția. Poliția l-a prins, l-a imobilizat, a fost chemată mai apoi Salvarea, a fost dus la Salvare. A stat în comă câteva zile și a murit.

Sunt foarte multe întrebări în acest caz. Pe de o parte, familia acestui tânăr susține că ar fi murit din cauza loviturilor aplicate de polițiști, colegii dumneavoastră, de la Secția 17 din Capitală. De partea cealaltă, Poliția spune că nu a fost vorba despre așa ceva.

E o anchetă în curs, sunt însă câteva semne de întrebare, deși aproape tot incidentul a fost filmat ori de camerele de supraveghere din zonă, ori de bodycam-ul, acea cameră pe care polițiștii o poartă, mai toți polițiștii o poartă acum, deci tot incidentul a fost filmat. Lipsesc niște momente importante, cum ar fi momentul în care polițiștii sau polițistul, o tânără polițistă, îl prinde pe acest tânăr de 30 de ani, acum decedat. Ce se întâmplă acolo? Ce informații aveți? Ce urmează să faceți?

Cătălin Predoiu:

Despre ce se întâmplă acolo, răspunsul e mai complicat decât la Giurgiu, la cazul pe care l-ați evocat în debutul emisiunii. Acolo era cât se poate de clar. Aici situația într-adevăr, este mai nuanțată, din ceea ce se vede la televizor și vă asigur că eu, ca ministru, în acest moment în care se desfășoară o anchetă penală, nu am cum să văd mai mult decât ceea ce se vede public, pentru că ancheta penală este în faza de confidențialitate, ca să spun așa. Dar nici nu vreau să mă ascund în spatele acestei proceduri, dar am spus-o de la început, îmi pare cu semn de întrebare, cel puțin, faptul că nu și-a pornit acel instrument de înregistrare a imaginilor, care este aplicat pe uniformă, așa-zisul bodycam, deci o cameră de luat vederi.

Cosmin Negruțiu:

Era obligatorie pornirea ?

Cătălin Predoiu:

Trebuia să pornească de la începutul intervenției și asta, cum să spun, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți polițiștii, pentru că o astfel de procedură îi protejează în primul rând pe dânșii de orice discuție legată de intervenție. Și mai mult de atât, sigur, sunt chestiuni legate de expertiză și toate contra-expertizele care înțeleg că se cer de către părți. Aici trebuie să fiu puțin mai rezervat, pentru că, repet, este ancheta această penală în curs, situația este complicată, dar ce vreau să subliniez și aici, dacă îmi permiteți: orice intervenție a Poliției trebuie încadrată în lege, nici cu neglijență, nici cu exces, abuz de putere, iar acest lucru ține de pregătirea profesională, de experiență și de un echilibru interior pe care orice polițist trebuie să îl aibă.

Nu e o meserie simplă de aceea este și atât de controversată, pentru că dă naștere multor discuții. Orice intervenție înseamnă utilizarea forței, de multe ori în situații-limită, repet, doar în situațiile limită. Există și o știință de a nu ajunge în acea situație limită, care se transferă, se învață, se exersează pe parcursul anilor și așa mai departe. În nici un caz, nu încurajez excesul de forță sau neglijența. În nici un caz! Și în final, ce vreau să spun, este că ori de câte ori apar astfel de situații, am cerut o transparență totală. Am cerut comunicare și cer în continuare Poliției Române, conducerii Poliției să comunice la timp, prompt, cu bună credință, să interacționeze cu societatea și să lămurească toate cazurile.

Claudiu Pândaru:

Vă invit, domnule ministru și pe cei de acasă și pe dumneavoastră, să vedem câteva fragmente din ce s-a întâmplat, din imaginile care au fost filmate în această seară și de pe camerele de supraveghere și bodycam-urile.

Cătălin Predoiu:

Cu precizarea că din ceea ce intuiesc nu sunt toate imaginile, probabil că sunt mult mai multe la dispoziția procurorilor.

Claudiu Pândaru:

Probabil. Astea sunt imaginile pe care le avem. Trebuie să-i avertizez pe cei de acasă că sunt niște imagini cu puternic impact emoțional. Sigur, am selectat doar anumite fragmente, cele care pot fi difuzate în spațiul public.

Claudiu Pândaru:

Imaginile, domnule ministru, sunt unele tulburătoare, de-a dreptul. Spuneați mai devreme așa: că ceea ce vi se pare în neregulă și că ar fi putut folosi lucrul ăsta pentru a se apăra, e că polițiștii sau nu toți polițiștii au pornit acele bodycam-uri.

Cătălin Predoiu:

Am spus că este singurul lucru pe care îl pot comenta, acel semn de întrebare, de ce?, cum s-a întâmplat?, de ce nu s-a filmat de la început cu această cameră? Dincolo de asta, îmi rezerv orice comentariu, pentru că realmente situația acolo este mai complexă. Este, evident, un caz care comportă o analiză sofisticată și în momentul ăsta numai procurorul poate s-o facă.

Claudiu Pândaru:

Nu veți ezita însă în cazul în care, acolo, se dovedește că ar fi o vină a Poliției, bănuiesc să treceți ca și în cazul de la Constanța, spre exemplu, la demiteri.

Cătălin Predoiu:

Vi s-a părut că am ezitat atunci? La fel, am așteptat concluziile anchetei și am luat măsuri și unele foarte drastice.

Claudiu Pândaru:

Ați cerut și acum o anchetă administrativă?

Cătălin Predoiu:

Se desfășoară o anchetă de către Parchet și, în paralel, sigur, am cerut o informare completă asupra acestei situații.

Claudiu Pândaru:

Deci, exact aceeași procedură pe care ați folosit-o și la Constanța.

Cătălin Predoiu:

Acum e mai simplu, dacă vreți, să îmi prezint poziția, pentru că atunci era prima dată și poate trebuia să spun, credeți-mă pe cuvânt, voi face ceea ce spun, dar cum am arătat acolo că n-am avut ezitări, evident, nu o să am nici aici, dar să așteptăm concluziile.

Claudiu Pândaru:

Domnule ministru, nici aici și nici în alte cazuri, nu știm un lucru: cine sunt traficanții care au vândut, spre exemplu, în acest caz, droguri, acestuia? Poliția se uită și acolo?

Cătălin Predoiu:

Poliția acționează structurat în materie de combatere a drogurilor și nu pleacă de la o întâmplare sau alta, de la un caz sau altul. Sigur că s-a investigat, inclusiv la Constanța, s-au identificat persoanele care au pus în circulație drogurile. Dar sunt adesea întrebat, dar cine sunt traficanții?

Să ne uităm la statistici: în ultimele trei luni de zile au fost destructurate 44 de grupuri de crimă organizată, parte dintre ele, în jur de 16-17 grupuri, făceau și trafic de droguri. Deci, ăia sunt traficanții. Aceste cifre pe care, dacă îmi permiteți, vi le și citesc și care înseamnă mult mai mult, nu numai cele 44 de grupuri, înseamnă sute de acțiuni operative, înseamnă mii de persoane inculpate, înseamnă desfășurări de forțe, înseamnă percheziții și confiscări de substanță. Spre exemplu, au fost în ultimele trei luni de zile, confiscate, în jur de 250 kg de droguri, au fost confiscate peste un milion de pastile, precursori, masă verde, desființate culturi. Toți cei care au operat aceste droguri sau precursori de droguri sunt trimiși la Parchet, se face anchetă. Aceștia sunt traficanții! Deci, vorbim de sute de persoane numai în ultimele trei luni de zile. Ei sunt traficanții.

Cosmin Negruțiu:

Am un rest de întrebare legată de ce am vorbit mai devreme. Spuneați că imaginile care au apărut în spațiul public nu sunt singurele?

Cătălin Predoiu:

Am spus presupun, pentru că am înțeles că sunt mai multe imagini la procurori și am înțeles din media asta.

Cosmin Negruțiu:

Există imagini filmate în care polițiștii îl bat pe acel tânăr ?

Cătălin Predoiu:

Eu nu am cunoștință că ar exista astfel de imagini, deci nu am această informație. Dacă ea există, este doar la procuror, dar eu oficial, ca ministru, nu am în acest moment informație oficială și neoficială, vă spun, că ar fi fost bătuți. Nu am informația, dar dacă ea există, cu certitudine, procurorul o va găsi. Și o va încadra legal. Și atunci, da, nu voi ezita să iau măsuri.

Cosmin Negruțiu:

Și acum să ne întoarcem la statistica pe care ați prezentat-o dumneavoastră.

Cătălin Predoiu:

Și încă ceva, dacă îmi permiteți. Ar trebui să ia măsuri până la mine și Poliția Română. Deci sunt încrezător că, chiar până să iau eu măsuri, vedeți dumneavoastră, e absolut firesc că există așteptare de la ministru, dar noi trebuie să învățăm să acționăm și sistemic, structurat. Asta încerc să transmit structurilor: să-și ia responsabilități ele și să pregătească profesional, să supravegheze intervenții, să treacă la intervenții și au răspuns corect la asta, sunt rezultate.

Cosmin Negruțiu:

Mi-ați ridicat aici o minge la fileu…

Cătălin Predoiu:

Dar să-și asume și situațiile critice, să le explice și să le aplice, să le încadreze legal.

Cosmin Negruțiu:

Cele 44 de rețele de trafic au fost destructurate…

Cătălin Predoiu:

În ultimele trei luni.

Cosmin Negruțiu:

După 2 Mai?

Cătălin Predoiu:

Nu, aici este, dacă vreți un paradox, pentru că toată lumea consideră trigger-ul acțiunilor respective, tragicul incident de la 2 Mai. Au fost acțiuni plecate în lunile iunie – iulie, cerute de mine imediat ce am ajuns în minister. Ele au ajuns la o maturitate treptat, după o lună, două – trei luni de anchetă și, evident, că acum pare cumva o reacție, abordarea Poliției fiind reactivă. Vă asigur că a fost proactivă. Sunt documentate aceste acțiuni, că au plecat din zona de timp iunie –  iulie, deci înainte de incident, au plecat unele și după.

Cosmin Negruțiu:

Înainte de 2 Mai, pur și simplu, traficanții de droguri își făceau business-ul liniștiți, fără să fie deranjați de nimeni. Iar acum, după 2 Mai, Poliția, Ministerul de Interne face o operațiune de PR.

Cătălin Predoiu:

Nu, nu pot fi de acord cu asta și pot combate cu argumente. Faptul că exista un fenomen îngrijorător, de acord. De aceea, încă de la Parlament, de la audierea pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne, am spus clar, asta e o prioritate. În Parlament, am spus textual și puteți verifica. Am spus parlamentarilor: la nici 1 km de acest loc, putem merge toți împreună, întâlnim orice școală doriți în cale, sunt droguri acolo. Acest lucru este inadmisibil pentru mine, inacceptabil, va fi o prioritate. Am spus-o în minister, am spus în cadrul IGPR-ului, am spus celebra frază care a fost citată trunchiat.

Cosmin Negruțiu:

Dacă vreți să explicați această frază și să dați tot contextul, pentru că s-a discutat foarte mult, pe această frază și au venit foarte multe reacții.

 Cătălin Predoiu:

Acestea frază, am pronunțat-o pentru prima dată în sediul IGPR, sunt zeci de oameni martori, în sediul IGPR, în care le-am spus: ”Domnilor, avem o problemă aici. Această luptă este pierdută în acest moment, din perspectiva mea, trebuie să ne organizăm și să o câștigăm, aveți resurse, aveți expertiză, sunt convins că o puteți face.” Am povestit despre acest lucru.

Cosmin Negruțiu:

Credeți că a fost o eroare, a fost o gafă să spuneți că a fost lupta pierdută?

Cătălin Predoiu:

Câtă vreme această temă nu era de dezbatere națională înainte, dar după ce am atras atenția asupra acestui fenomen, a devenit o temă, iată, pentru toată lumea, sigur, și în contextul tragediei de la 2 Mai, eu cred că n-a fost o eroare, pentru că, vedeți dumneavoastră, inclusiv aceste emisiuni și dezbateri, care arată că sunt droguri colo, dincolo în școli, pe străzi și așa mai departe, confirmă pe undeva concluzia mea. Poate a fost una dură, poate a fost una care nu place, e un adevăr, într-adevăr, supărător și poate că este exagerat, pentru că nu poți să spui că nu a existat succes în lupta antidrog și înainte de iunie – iulie, evident că au existat și astfel acțiuni.

Cosmin Negruțiu:

Spunți că a fost o exagerare retorică din partea dumneavoastră, și că, de fapt, lupta nu este pierdută?

Cătălin Predoiu:

Lupta nu-i pierdută, cătă vreme o dai. Eu am spus ca o constatare de moment și am spus: trebuie să ne organizăm mai bine, ca să câștigăm această luptă, adică să reducem acest trafic la cote decente, rezonabile, în sensul că acest fenomen este global, este foarte greu să spui că vreodată va fi redus la zero, dar nu este admisibil ce se întâmplă astăzi.

Asta a fost declarația mea și a fost o declarație și de îndemn, dacă vreți, și de biciuire a orgoliului polițiștilor de a-și asuma asertiv, mai puternic această luptă, cu mai multe forțe și facem și eforturi de reorganizare în acest sens.

Claudiu Pândaru:

Luăm o scurtă pauză, domnule ministru, ne întoarcem imediat.

(…)

Ne-am întors, ”În fața ta” continuă, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, este invitatul zilei de astăzi. Domnule ministru, aveți așa: aveți un raport recent, un bilanț recent al Poliției Române, în care apar niște date cel puțin îngrijorătoare – în cazul minorilor, primul consum de droguri a scăzut, ca vârstă, până în dreptul vârstei de 10 ani.

Cătălin Predoiu:

Da, înainte de a aborda acest subiect, dați-mi voie, totuși să continui pe tema lansată.

Claudiu Pândaru:

Vă rog.

Cătălin Predoiu:

Aș vrea să vă asigur și pe dumneavoastră și telespectatorii, că nu rămânem la faza de retorică. Adică, în urma acelei atenționări, structurile s-au pus în mișcare, pe de o parte. Pe de altă parte, luăm și măsuri instituționale, pentru că, evident, trebuie ranforsate forțele care se confruntă cu drogurile, Trebuie regândit puțin organizarea, trebuie integrat acest efort și cu faza de prevenire și de aceea am lansat planul acela de prevenție în școli, care până la urmă, nu este activitatea  centrală a Ministerului de Interne, e activitatea altor ministere, dar vom contribui și noi acolo. Deci nu, pur și simplu, am spus, e o problemă și ne lamentăm și cifrele arată…

 Florin Negruțiu:

Bun, am înțeles. După dumneavoastră, portul Constanța este o poartă de intrare a drogurilor în România?

Cătălin Predoiu:

Categoric. România este pe rută. Și ajung și la subiectul dumneavoastră încet, încet, adică întrebarea cu consumul, că e o veste proastă, într-adevăr, și vârsta a scăzut la începerea consumului. Pe de altă parte, haideți să vedem puțin în ce poză lucrăm. Piața europeană de droguri numără cam 85 de milioane de consumatori, 30 % din populația Europei, o piață financiară de aproximativ 30 – 40 de miliarde de euro. În acest context, România se află pe 3 rute. O rută de intrare a heroinei spre Europa de Vest, un punct de intrare pentru cocaina din Sud America și țările din America Latină, dar este și o țară de tranzit pentru drogurile sintetice și precursorii care pleacă spre Asia din Europa, fabricate în Europa.

Florin Negruțiu:

Și porțile de intrare care sunt?

Cătălin Predoiu:

Sunt punctele de frontieră și sunt pe direcția Constanța.

Florin Negruțiu:

Și în Constanța, în portul Constanța, câte droguri au fost confiscate în ultimii doi ani?

Cătălin Predoiu:

Vă spun, în ultimii 6 ani sunt 10.000 kg de droguri.

Florin Negruțiu:

Și în ultimii doi ani?

Cătălin Predoiu:

În ultimii doi ani, sunt mai puțin de 2.000, pe statistici. Eu am statistica în telefon, vă pot spune cu precizie.

Florin Negruțiu:

Pentru că era o știre că în ultimii doi ani nu s-a confiscat nici un gram de droguri în Portul Constanța.

Cătălin Predoiu:

Dacă îmi permiteți o s-o caut imediat și vă spun, dar până atunci, până găsesc această statistică, pentru că nu vreau să arunc cu cifre care nu sunt verificate, pot să vă spun că sunt și o serie de operațiuni care sunt și în curs, deci nu putem trage concluziile. O anchetă pe droguri, pe droguri de mare risc, cu grup infracțional organizat, cu conexiuni în străinătate, durează și 3 – 5 ani de zile. Deci, s-ar putea să avem surpriza ca, nu știu, ministrul de Interne, peste 3 ani de zile, să prezinte aici, la dumneavoastră, o mare operațiune care a condus la capturarea a tone de droguri în Portul Constanța și care să se fi desfășurat în zilele în care noi vorbim astăzi.

Florin Negruțiu:

Deci sunt lucruri pe care dumneavoastră le știți și nu puteți să le spuneți.

Cătălin Predoiu:

Nu le știu în detaliu, pentru că nu e dreptul meu să le știu în detaliu, dar știu că există operațiuni și cei care le desfășoară, se ocupă de ele, da.

Florin Negruțiu:

Dar dumneavoastră ați dispus măsuri suplimentare de protecție, de verificare în Portul Constanța, de când sunteți ministru?

Cătălin Predoiu:

Bineînțeles, asta spun, noi am stabilit o listă de priorități în interior, în sediul IGPR, adică eu nu m-am dus acolo doar să mă lamentez. M-am dus acolo să lucrez cu oamenii aceia, în care am încredere și care au pus în mișcare toate aceste operațiuni, numai pe droguri sunt 211 operațiuni lansate în ultimele trei luni, din iunie încoace, nu după 2 Mai.

Florin Negruțiu:

Concret, pentru Portul Constanța, ce ați dispus suplimentar?

Cătălin Predoiu:

Am dispus, în primul rând, intensificarea acestor anchete. Și în acest context, am aflat și, într-adevăr, că eram proaspăt în minister: ”Domnule, stați că nu e chiar așa, că nu se ocupă nimeni. Dar sunt operațiuni complexe și veți vedea că vor fi rezultate”. Dar am spus, ok, dincolo de ce faceți, haideți să vedem ce putem face mai mult, cum suplimentăm forțele. A apărut apoi acel incident tragic care m-a adus la concluzia că trebuie să regândim acolo toată organizarea, astfel încât să fim mai eficienți. Deci, lucrurile sunt într-o mare dinamică în minister și în structuri, în Poliție și nu numai. Și nu e vorba doar de Poliție, aici. Noi, predilect, vorbim de Poliție, evităm Poliția de Frontieră. Sunt 43 de milioane de oameni care au trecut frontiera României anul trecut, 43 de milioane. Sunt mii de migranți ilegali care încearcă să forțeze. Avem peste 200.000 de operațiuni de situații de urgență, pompieri cu tot, au fost 10.000 de oameni salvați, 216.000 de oameni au primit îngrijiri medicale sau ajutor medical de urgență.

Claudiu Pândaru:

Și totusi, domnule ministru, în Portul Constanța,  avem un scanner funcțional sau nu e niciunul?

Cătălin Predoiu:

Un scanner care a scanat anul ăsta 1.000 de containere.

Claudiu Pândaru:

O mie din câte? Că și aici, vedeți…

Cătălin Predoiu:

Este al Poliției, dar Poliția nu se ocupă de vamă. În continuare, vă spun, Poliția nu se ocupă de vamă. Eu nu vreau să dau Poliția deoparte și să o apărăm, pe clasicul obicei românesc, că azi dăm vina pe alții. Nu! Ar trebui sa vedem, fiecare și ce competențe are, pentru că și eu am întrebat, evident, cei cu acel scanner, funcționează, a funcționat, lucrează?

Florin Negruțiu:

Deci, ca să fim exacți, câte droguri s-au confiscat în ultimii doi ani în portul Constanța?

Cătălin Predoiu:

În ultimii doi ani sunt în jur de 9.000 și ceva de kilograme, dacă îmi permiteți să caut această… am foarte multe date, dar vă spun, din 2016 și în ultimii doi ani… vă dau până la sfârșitul emisiunii, o statistică completă. Am aici într-un fișier. Da, deci nu subscriu afirmației că în portul Constanța nu s-au capturat droguri, dimpotrivă. Continuăm și vă spun pe parcurs.

Claudiu Pândaru:

Heroina, cocaină. Astea sunt rutele pe care este România, pe harta acestor rute. Ce vedem însă, domnule ministru, este că tot felul de alți compuși sunt însă folosiți de români, de tineri, nu ajung să fie consumatori de la bun început de heroină sau cocaină, ci de droguri sintetice, de tot felul de combinații, care mai de care mai stranii și letale.

Cătălin Predoiu:

Vă aștept întrebarea.

Claudiu Pândaru:

Întrebarea este așa: Aveți o hartă și a acestor tipuri de droguri, pe care le urmăriți, dincolo de heroină și cocaină?

Cătălin Predoiu:

Înainte de a vă răspunde, să vă dau statistica pe care o am. Deci, în 2016, 2.308 kg de cocaină, 2019: 1.780 kg de cocaină, 2020: 1.309 kg de canabis, 1.078 kg pastile Captagon, 2021: 1.428 kg heroină, 2022: 24 tone pământ în care s-a pus cocaină, deci astea sunt cifrele. Însumate, dau aproape 10.000 kg, cum spuneam. Deci, încă o dată, datele contrazic puțin, nu puțin, puțin mai mult această teză, dar asta nu înseamnă că nu am făcut din Portul Constanța o prioritate.

Florin Negruțiu:

O prioritate?

 Cătălin Predoiu:

Da.

Florin Negruțiu:

Deci este prioritatea dumneavoastră în lupta drogurilor?

Cătălin Predoiu:

Constanța, în general, este o prioritate. Am văzut și această speculație care se face acum, pe marginea reorganizării Inspectoratului Județean Constanța, că ar fi doar o imagine de fațadă, de PR, cum ați spus dumneavoastră. Nu e în optica mea asta și, nu știu, cei care o fac, poate să invit cu modestie, cu decență, cu cât echilibru pot să fiu capabil în zona asta, să se uite puțin și ce am făcut la celălalt minister. Adică eu nu fac doar PR, nu asta e pasiunea mea, dimpotrivă, e punctul meu slab, dacă îmi permiteți o evaluare.

Florin Negruțiu:

La finalul lui 2023 vom vedea care este statistica pentru Portul Constanța.

Cătălin Predoiu:

Facem un bilanț și pentru 2023 și ce încep eu astăzi, în Ministerul de Interne, vă spun că trebuie proiectat ani de zile, pentru că am început niște schimbări pe multe planuri, nu numai operativ și conceptual, și organizațional și de mentalitate și de cultură organizațională. E muncă de făcut acolo.

Claudiu Pândaru:

Am ajuns spre finalul discuției noastre.

Cătălin Predoiu:

Poliția are o mapare, ca să vă răspund și la acea întrebare, problema este că tot apar și tot apar astfel de precursori. Problema este că trebuie complinit acest efort de combatere. Poliția asta face, e forță de combatere, trebuie făcută și educație, în paralel și cere prevenție.

Claudiu Pândaru:

Am ajuns spre finalul emisiunii noastre. Ceea ce vă invit acum să faceți este să răspundeți la chestionarul ”În fața ta”, sunt 10 întrebări. Florin, o să vă explice despre ce e vorba și o sa vi le spună.

Florin Negruțiu:

Sunt 10 întrebări scurte, v-aș ruga să ne dați niște răspunsuri la întrebări.

Cătălin Predoiu:

Este un fel de poligraf, nu?

Florin Negruțiu:

Exact. Întrebarea numărul unu: Ce ați fi ajuns dacă n-ar fi venit revoluția?

Cătălin Predoiu:

Cu certitudine, judecător, asta era dorința mea.

Florin Negruțiu:

Întrebarea, numărul doi: Omul căruia îi datorez cel mai mult în politică este…?

Cătălin Predoiu:

Sunt mai mulți, sunt doi – trei, aș putea spune Valeriu Stoica. Aș putea spune Călin Tăriceanu, care m-a adus în politică, dar aș putea spune în același timp și Traian Băsescu și Emil Boc. De ce nu, și Mihai Răzvan Ungureanu și toți premierii care m-au cooptat în aceste guverne.

Florin Negruțiu:

Întrebarea numărul trei: Klaus Iohannis este un președinte de nota …?

Cătălin Predoiu:

Undeva între 8 și 10, depinde de ce tip de analiză facem: de politică internă, politică externă… un anumit tip de abordare a relațiilor instituționale pe care vrea să le imprime și la care nu toată lumea, după părerea mea, a reușit să cupleze.

Florin Negruțiu:

Ați fi fost un profesor generos. Întrebarea, numărul patru: Cel mai mare regret de când am intrat în politică este…?

Cătălin Predoiu:

N-am spus la timp ceea ce am încercat să fac și uneori am și reușit, adică n-am comunicat.

Florin Negruțiu:

Întrebarea, numărul cinci: care este viciul dumneavoastră?

Cătălin Predoiu:

Cred că sunt, workaholic se cheamă. Ar trebui să-mi dau mai mult timp pentru reflecție și relaționare cu ceilalți. Îmi place prea mult să muncesc cu mine însumi și cu dosarul din fața mea.

Florin Negruțiu:

Întrebarea, numărul șase: Ați încercat vreodată, în țară sau în străinătate, o țigară cu marijuana?

Cătălin Predoiu:

Niciodată, niciodată! Sunt înverșunat împotrivă, pentru că știu ce face oamenilor. Sunt înverșunat și împotriva celor care o fac, nu care o consumă, care pun în operă așa ceva, pentru că ceilalți sunt victime, traficanții.

Florin Negruțiu:

Adevărat sau fals: Drogurile ușoare nu provoacă dependență?

 Cătălin Predoiu:

Fals! Provoacă! În timp, provoacă dependență.

Florin Negruțiu:

Întrebarea, numărul opt: Ca simplu cetățean, câtă încredere aveți în Poliție?

Cătălin Predoiu:

Acum, lucrând cu ei, e foarte mare. E paradoxal ce vă spun, oamenii ăștia așteaptă un drive, o direcție, pot fi mobilizați. Eu vorbesc de sistem ca ansamblu. Sigur dacă puneți acum imaginile cu domnul de la Giurgiu, o să spuneți că nu am deplinătatea facultăților. Nu despre acei polițiști vorbesc. Vorbesc despre cei cu care am văzut că se poate lucra, de la vârf până jos. Sunt oameni care, efectiv, consumă din ei pentru meseria asta, cei mai mulți dintre ei și am mare încredere în ei. Dar voi fi și riguros cu ei și sever cu ei și exigent cu ei, din dragoste pentru lege și pentru ei.

Florin Negruțiu:

Întrebarea, numărul nouă: Care este ultima amendă pe care ați plătit-o?

Cătălin Predoiu:

Am plătit o amendă, ca nu era neapărat a mea, să spunem așa, pentru o parcare neregulamentară, dar nu vreau să apun a cui e.

Florin Negruțiu:

Întrebarea, numărul 10: Ce vă spun oamenii care vă recunosc pe stradă?

Cătălin Predoiu:

Să știți că marea mea satisfacție este că niciodată, pe stradă, n-am fost, agresat este mult spus, dar n-am fost criticat, nu am fost abordat în termeni ostili. Niciodată. Fie am fost salutat, fie am schimbat cuvinte despre justiție. În general, oamenii s-au plâns. Deci, când oamenii m-au văzut pe stradă, cei care au interacționat cu mine, oameni care nu mă cunosc, deci vorbesc doar de cei care m-au abordat fără să mă cunoască personal, ci cunoscându-mă de la televizor, în activitatea publică. Bună ziua, bună ziua, domnul ministru cutare, cutare, cutare, cutare.

Dacă mai am două minute, vă spun o întâmplare care m-a marcat, poate cel mai mult în partea de Justiție și a și generat o acțiune instituțională. Eram în 2007, nu 2008 – 2009, într-o vizită de lucru, undeva, în țară, la o judecătorie, n-am să spun unde, m-am dat jos din mașină, judecătoria era într-o casă înconjurată de o curte frumoasă, cu flori, cu gărduț, care o marginea și vedeam dincolo de gard, în pridvor, toți magistrații adunați în robă, frumos cu flori. Le venea ministrul, nu, la ei în vizită?

Și am observat cum, din stânga, încearcă o doamnă în vârstă să ajungă la mine. Jandarmul a oprit-o, n-a vrut să-i dea drumul. Politicos, decent, dar n-a lăsat-o însă să meargă către mine. Am observat cu coada ochiului și i-am spus jandarmului care păzea curtea Judecătoriei să-i dea drumul doamnei, să se apropie și mi-a relatat un caz, o eroare judiciară, în care era, de fapt, acolo o adevărată conspirație. Erau implicate toate profesiile juridice. Îmi pare rău că trebuie să termin cu asta, dar ăsta-i adevărul, toate profesiile juridice: de la polițist, notar, avocat, era și un procuror implicat în plângerea doamnei, că era o plângere și judecată. Reclama o eroare judiciară cu iz de conspirație și în timp ce îmi povestea că își pierduse casa pe această, hai să spunem, montură juridică, plângea. Plângea și am oprit-o, am spus: ”Uitați, nu pot sta acum de vorbă cu dumneavoastră și o să vă dau un consilier care e cu mine, să vă dea numele, să vă ia numărul de telefon, intrăm în dialog, îmi faceți un memoriu și văd ce pot face.”

Și dânsa mi-a spus așa: ”Nu, domnule ministru, nu vă fac niciun memoriu. Pentru că știu că n-aveți ce le face singur. Dar am vrut și eu să spun cuiva din statul român și v-am văzut la televizor și mi-ați inspirat încredere și am vrut, pur și simplu, să mă descarc de această apăsare că cineva știe ce mi s-a întâmplat. Dar n-am să vă fac niciun memoriu.”

Și așa a fost, domnule, nu știu dacă era adevărat ce spunea sau nu, dar era credibilă, în orice caz, doamna plângea. M-a marcat în multe feluri și în felul în care am gândit să spun, așa relația cu profesiile juridice și mi-am impus, de atunci o exigență care nu mi-a adus deloc popularitate în rândurile profesiei.

Deci eu sunt judecat sau am fost pe parcurs ca fiind ostil uneia sau alteia sau prea exigent.

Dar, în același timp, a fost pentru mine o lecție timpurie, pentru că era la începutul mandatului, de responsabilitate și faptul că orice faci, are un efect acolo, în stradă, la oamenii care te văd și nu am să uit treaba asta. Am povestit acest lucru și în plenul Senatului, când am susținut la scurt timp o lege de întărire a răspunderii profesionale disciplinare a magistraților.

Claudiu Pândaru:

Mulțumesc. Luăm o pauză, domnule ministru, ne întoarcem pentru finalul discuției de azi.

(…)

Ne-am întors, ultima parte a emisiunii “În fața ta”. Invitatul de astăzi, ministrul de interne, Cătălin Predoiu. Domnule ministru, ați plecat de la Justiție, ați venit la Interne, unde sunteți mai confortabil?

Cătălin Predoiu:

Nu ești nicăieri confortabil. Dacă îți iei în serios această meserie de ministru, poate să-ți placă ce faci, dar confortabil nu este. Mi-a plăcut și acolo, descopăr și aici un orizont nou, este complet diferit. Dacă vreți să terminăm și pe un ton mai glumeț așa, m-a întrebat cineva deunăzi, care e diferența, nu unde sunt mai confortabil, ci care e diferența între una și alta? I-am spus, domnule, la Ministerul de Interne, parcă aș fi în Netflix, într-un serial în care fiecare zi înseamnă un nou episod. Cam așa e activitatea la Interne pe linia frontului.

Claudiu Pândaru:

Mulțumim foarte mult. Mulțumim mult pentru discuția de astăzi.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut