În această dimineață, 12 iunie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale, împreună cu polițiștii Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi – Poliția Sectorului 3, pun în executare 17 mandate de percheziție domiciliară și opt mandate de aducere, în Municipiul București și județul Ilfov, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de furt, tâlhărie calificată, lipsire de libertate în mod ilegal, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de tranzacții financiare în mod fraudulos și tăinuire.
Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că mai mulți bănuiți identificau persoane vătămate, de regulă cetățeni străini, pe care le conduceau în incinta a două societăți comerciale, sub pretextul consumului de alcool, în compania unor diverse persoane.
Ulterior, profitând de starea vulnerabilă a acestora, cauzată de efectul consumului de alcool, le-ar fi manipulat telefoanele mobile sau cardurile bancare, efectuând mai multe tranzacții financiare sau procedau la transferarea unor sume de bani prin intermediul unor aplicații de banking, către diferite conturi.
Din cercetări, s-a stabilit că în unele cazuri bănuiții ar fi sustras sau ar fi deposedat, prin violență, persoanele vătămate de anumite bunuri, inclusiv prin lipsirea de libertate în mod ilegal a acestora.
În vederea administrării materialului probator, în această dimineață, 12 iunie 2024, sunt puse în executare 17 mandate de percheziție domiciliară și 8 mandate de aducere.
După efectuarea perchezițiilor, persoanele bănuite vor fi conduse la audieri, în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de de furt, tâlhărie calificată, lipsire de libertate în mod ilegal, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de tranzacții financiare în mod fraudulos și tăinuire.
Acțiunea a beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Capitalei, precum și de Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.