La data de 4 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au pus în executare 14 mandate de percheziție domiciliară.
Activitățile au fost desfășurate în municipiul Oradea, la imobilele reprezentând sediul unei societăți comerciale și la domiciliul unui bărbat, de 44 de ani, din municipiul Oradea, județul Bihor, reprezentant de drept al societății, cercetat pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, dar și în localitățile Oradea, Sânmartin, Tășad, Biharia, Tileagd și Talpoș, din județul Bihor, la imobilele reprezentând sediile a nouă societăți comerciale și domiciliile reprezentanților acestora, cercetați pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare și spălare a banilor.
Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2020 – 2024, în calitate de reprezentant de drept al respectivei societăți din Oradea, ce activează în domeniul transportului de mărfuri, ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societății diverse documente de achiziție (facturi/bonuri fiscale) fictive, fără justificare economică sau comercială, simulând astfel achiziții fictive de carburanți auto de la o societate comercială, din municipiul București, de aproximativ 3.200.000 de lei, în scopul diminuării bazei impozabile și sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, în cuantum de 916.233 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
De asemenea, din activitatea infracțională a reieșit că, în perioada 2019 – 2024, reprezentanții ai nouă societăți comerciale cu sediul în județul Bihor, ce activează în domeniul transportului auto de mărfuri sau persoane, ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societății diverse documente de achiziție (facturi/bonuri fiscale) fictive, fără justificare economică sau comercială, care nu reflectă operațiuni reale, simulând astfel achiziții fictive de carburanți auto de la aceeași societate comercială, din municipiul București, de aproximativ 7.000.000 de lei, în scopul diminuării bazei impozabile și sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, în cuantum de aproximativ 1.500.000 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Prejudiciul total, estimat până în acest moment al cercetărilor, prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, este de aproximativ 2.416.233 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
În urma celor 14 percheziții domiciliare, au fost descoperite și ridicate înscrisuri, documente financiar contabile și telefoane mobile.
Totodată, au fost puse în aplicare 10 ordonanțe de ridicare a documentelor financiar – contabile, de la societățile ce asigurau conducerea evidenței contabile pentru cei 10 agenți economici cercetați.
Ca urmare a investigațiilor efectuate în timpul desfășurării celor 14 percheziții domiciliare, polițiștii de la investigarea criminalității economice au obținut date care au condus la identificarea persoanelor care ar fi pus la dispoziția administratorilor celor 10 societăți, documentele și bonurile fiscale fictive, astfel că, în seara de 4 iulie a.c., au mai fost efectuate alte 3 percheziții domiciliare, în municipiul Oradea și localitatea Sânmartin, județul Bihor, la domiciliile, respectiv reședința a doi bărbați, de 35 și 31 de ani.
În urma celorlalte 3 percheziții domiciliare, au fost descoperite și ridicate două telefoane mobile, un laptop, o casă de marcat electronică – fiscală, role de hârtie termică, utilizate la casa de marcat fiscală, bonuri fiscale și ștampile cu datele de identificare ale societății din municipiul București.
La finalul perchezițiilor, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare 1 mandat de aducere, bărbatul de 44 de ani, din municipiul Oradea, fiind condus la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în vederea audierii.
În vederea recuperării prejudiciului adus bugetului general consolidat al statului, în valoare totală de peste 2,4 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra a 3 terenuri și 2 imobile, precum și poprirea sumelor de bani deținute în conturile bancare de persoanele cercetate, cuantumul total al bunurilor sechestrate ridicându-se la valoarea prejudiciului cauzat.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliței Române, precum și de suportul analitic al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor – Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Oradea.
Activitățile din data de 4 iulie 2024 au beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Serviciului Criminalistic Bihor și al inspectorilor Direcției Antifraudă Oradea.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.