Persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița, au documentat activitatea infracțională a 7 persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și mare risc.

Din materialul probator administrat a reieșit faptul că, în perioada ianuarie 2022 – 1 iunie 2024, în județul Dâmbovița, ar fi fost constituit și ar fi acționat un grup infracțional organizat, pe o structură de tip piramidal, coordonat de către un lider, în scopul desfășurării de operațiuni de cultivare, vânzare și transport de droguri de risc (canabis) și de mare risc (cocaină).

Cercetările efectuate au condus la constatarea că liderul grupului infracțional, în scopul comercializării rapide de droguri și pentru păstrarea anonimatului, ar fi înființat, pe o platformă de comunicare online, grupul cunoscut sub denumirea de „Iarbă dulce”.

De asemenea, acesta ar fi coordonat și ar fi desfășurat activități de vânzare de canabis și cocaină, prin intermediul altor persoane cercetate, iar, în perioada septembrie 2023 – 1 iunie 2024, ar fi înființat și întreținut, cu sprijinul membrilor grupului, într-un imobil aflat în proprietatea sa, o cultură de canabis.

În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate la data de 1 iunie 2024, în clădirea (formată din mai multe corpuri), situată în orașul Pucioasa, deținută de liderul grupului infracțional organizat, au fost descoperite 6 plantații de canabis indoor, formate din 8.797 de plante, în diverse stadii de dezvoltare, sădite în ghivece, instalații complexe de ventilare, încălzire și udare, pentru întreținerea culturilor, peste 600 de recipiente de diverse dimensiuni conținând substanțe de fertilizare, diverse cantități de fragmente vegetale, o presă destinată obținerii rezinei de canabis, utilaje pentru împachetat și vidat, stații de emisie-recepție și dispozitive anti-interceptare, pistoale și o pușcă tip air-soft, înscrisuri, sume de bani în lei și euro, precum și alte mijloace de probă.

În vederea asigurării continuității activității ilicite, 4 dintre persoanele cercetate ar fi locuit în aceeași clădire, într-o zonă amenajată în acest scop.

La data de 2 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița au dispus reținerea a 7 persoane, pentru 24 de ore

Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dâmbovița a dispus arestarea preventivă a celor 7 persoane, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Ploiești, luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița, Serviciului Criminalistic Dâmbovița și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut