Peste 680 de persoane aflate în pericol, în Marea Mediterană, au fost salvate de polițiștii români de frontieră, în colaborare cu partenerii internaționali

Începând cu data de 17.03.2023, Poliția de Frontieră Română a avut detașate în misiune, în Marea Mediterană, în cadrul operațiunii Frontex „THEMIS 2023”, două nave PFR care se vor întoarce în țară la mijlocul lunii mai.

Nava maritimă de patrulare MAI 1106, aflată în misiune în Catania, a asigurat sprijin în cadrul a patru evenimente care au condus la salvarea de vieții omenești, pe mare, în cazul a patru pescadoare ce aveau un număr impresionant de migranţi la bord (aproximativ 2.000 de persoane). Peste 600 dintre migranţi au fost transbordați la bordul navei române, polițiștii de frontieră români acordându-le asistență.

De asemenea, șalupa de supraveghere și control portuar MAI 3066, detașată în Pantelerria, a detectat și interceptat două ambarcațiuni gonflabile și una din lemn, care navigau spre marea teritorială a Republicii Italiene. Polițiștii de frontieră români au salvat 78 de persoane aflate în pericol și le-au acordat asistență medicală.

Ulterior, toate persoanele au fost preluate de autoritățile italiene, iar mijloacele navale ale Poliției de Frontieră Române și-au reluat misiunile în cadrul operațiunii Frontex.

Cele două nave ale Poliției de Frontieră din România au sprijinit autoritățile italiene în controlul fluxurilor migraţioniste la frontierele maritime ale Uniunii Europene și au executat misiuni de supraveghere și de interceptare a unor ambarcațiuni.

Din 17 Mai până în 6 Septembrie 2023, misiunea Poliției de Frontieră din România, în Marea Mediterană, va fi continuată de alte trei ambarcațiuni.

Polițiștii de frontieră români vor executa misiuni de patrulare, supraveghere, căutare și salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă externă.

Se va avea în vedere întreprinderea de măsuri comune cu ceilalți parteneri europeni pe linia controlului fluxurilor migraţioniste, la frontierele maritime ale spațiului comunitar, creșterea eficienței schimbului de date și informații între autoritățile de aplicare a legii, precum și a schimbului de experiență între polițiștii de frontieră europeni.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut