Prevenirea și combaterea contrabandei cu țigări – prioritate a structurilor MAI

România se situează pentru prima dată în ultimii 15 ani, sub media comerțului ilegal cu țigări din Uniunea Europeană, record la care şi-au adus aportul într-o mare măsură Poliţia de Frontieră Română și Inspectoratul General al Poliției Române prin acțiunile întreprinse pe parcursul anului 2022.

Contrabanda cu ţigări, inclusiv cu produse contrafăcute, în prezent este evaluată ca fiind unul dintre cele mai serioase riscuri la adresa securităţii la frontiere, cauzând pierderi de milioane de euro pentru bugetul României și bugetele statelor membre ale UE.

Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar şi permanent al Ministerului Afacerilor Interne atât prin demersuri instituționale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanți ai societății civile.

În anul 2022, pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu bunuri, Poliția de Frontieră a constatat 92 de infracţiuni de natură economico – financiară şi 443 de infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, valoarea bunurilor confiscate fiind de 315,8 milioane lei.

În urma misiunilor desfăşurate în zona de competenţă, au fost reţinute în vederea confiscării 4 milioane de pachete cu ţigări, cu o valoare aproximativă de 67 milioane de lei, peste 27.700 kg tutun, 23.830 kg tutun narghilea. Au fost identificate şi destructurate cinci grupuri organizate  constituite în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 62 de persoane.

La nivelul Poliției Române, în cursul anului 2022, au fost înregistrate 782 de dosare penale în care sunt cercetate 1.045 de persoane.

Ca urmare a activităților efectuate au fost confiscate peste 56 milioane de țigări și 32.528 kg tutun, fiind aplicate 908 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.665.650 lei.

În anul 2022, conform studiului Novel Research, au fost marcate două recorduri istorice în evoluția pieței ilicite cu țigări în România, astfel;

  • a fost înregistrat cel mai scăzut nivel anual al comerțului cu țigări provenite din piața neagră (7,1%)
  • cel mai mic nivel al pieței ilicite înregistrat într-o lună de cercetare (6,1%), respectiv luna iulie.

Cea mai întâlnită metodă folosită de contrabandiști pentru a introduce țigările în România rămâne în continuare trecerea acestora peste “frontiera verde” de către cărăuși, în general prin locuri greu accesibile polițiștilor de frontieră, transportate  până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport.

O altă metodă des întâlnită este reprezentată de introducerea ilegală a țigărilor în România prin ascunderea acestora în mijloacele de transport, Una dintre cele mai utilizate este „metoda capac”, care constă în ascunderea pachetelor de țigarete printre alte categorii de mărfuri sau ascunderea în locașuri special amenajate, precum pereți dubli, rezervoare duble etc.

Organizarea pe teritoriul României a unor fabrici clandestine de țigarete este o altă metodă de operare în acest domeniu, doar în anul 2022, structurile MAI  reușind să desfiinţeze mai multe astfel de fabrici. Cu acest prilej au fost identificate importante cantităţi de ţigarete, linii de fabricare şi ambalare, precum şi diverse materiale utilizate în fabricarea ţigărilor.

Din punct de vedere al măsurilor adoptate pe linia combaterii contrabandei cu țigări și a evaziunii fiscale, menționăm următoarele:

  • intensificarea acţiunilor informativ-operativ şi cercetarea calificată a cazurilor înregistrate;
  • documentarea temeinică a activităților ce urmează a fi derulate, stabilirea zonelor de risc, sarcinilor și responsabilităților forțelor implicate, modalităților și a timpilor de acțiune în scopul eficientizării misiunilor operative derulate;
  • constituirea de echipe mixte de lucru din reprezentanți ai Poliției de Frontieră, Direcției Generale a Vămilor și Direcţiei Generale Antifraudă, în scopul investigării cauzelor complexe, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor competente să supravegheze activitatea de cercetare penală;
  • evaluarea periodică a activităților desfășurate în domeniul contrabandei în scopul identificării vulnerabilităților și adoptării de măsuri eficiente de prevenire și combatere a riscurilor.

Exemple:

Ţigări de contrabandā în valoare de peste 11 milioane de lei, depistate de Garda de Coastă

În data de 23.06.2022, poliţiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au oprit pentru control, în localitatea Ovidiu, județul Constanța, un camion cu remorca, la volanul căruia se afla un cetățean român, descoperind în semiremorcă 400 de baxuri ce conţineau 200.000 de pachete cu ţigări, fără timbru fiscal, în valoare de aproximativ 3.000.000 lei.

În continuarea cercetărilor, derulate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în data de 24.06.2022, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au efectuat percheziții domiciliare în localitatea Săcele, unde au descoperit 560.000 de pachete cu ţigări diferite mărci, de proveniență Duty-Free, în valoare de 8.400.000 lei.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanta, pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, iar întreagă cantitate de ţigări, în valoare de 11.400.000 lei, a fost ridicată în vederea confiscării.

Ţigări de contrabandă în valoare de peste 2 milioane de euro, descoperite într-un tir, în spatele unui „capac” din cutii de portocale

La data de 21.12.2022, în jurul orei 3.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru a intra în țară, la volanul unui autocamion, un cetățean român, în vârstă de 40 de ani. Şoferul transporta, conform documentelor prezentate, portocale pe ruta Bulgaria-Ungaria.

În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra mijlocului de transport. Astfel, în compartimentul pentru marfă, au fost descoperite ascunse, în spatele cutiilor cu portocale (metoda capac), 968 de baxuri ce conţineau 484.000 de pachete cu ţigări, diferite mărci.

Țigările, în valoare totală de peste 2 milioane de euro, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

Grup infracțional organizat, care înființase o fabrică clandestină de țigări – destructurat

La datele de 12.07.2022 și 14.07.2022, efective din cadrul IGPF și IGPR, sub coordonarea DIICOT, au efectuat 20 de percheziții domiciliare pe raza județelor Ilfov, Iași, Suceava, Botoșani și Bistrița Năsăud în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, compus din cetățeni români și ucraineni, specializat în activități de producere clandestină de țigarete. În acest scop, membrii grupului au înființat pe raza județului Iași o fabrică de țigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producție foarte performantă.

În urma perchezițiilor au fost confiscate 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de țigări, fără timbru fiscal de acciză,.

În cursul zilei de 12.07.2022 a fost indisponibilizat un autocamion în care erau transportate țigări contrafăcute, încărcate de la fabrica clandestină din județul Iași, disimulate prin metoda capac, ocazie cu care au fost depistate 480 baxuri a câte 80 cartușe fiecare bax, totalizând astfel un număr de 384.000 pachete țigări.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut