Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA: Guvernul României a demonstrat o intensificare generală a eforturilor de combatere a traficului de persoane față de anul trecut

Ministerul Afacerilor Interne salută publicarea Raportului Departamentului de Stat al SUA, Trafficking in Persons 2024, care evidențiază progresele semnificative realizate de România în combaterea traficului de persoane.

ASPECTE POZITIVE

Printre aspectele pozitive menționate se numără:

  • Investigarea unui număr crescut de cazuri de trafic și condamnarea mai multor traficanți.
  • Înființarea unei unități de investigații financiare în cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate pentru a combate criminalitatea organizată, inclusiv traficul de persoane.
  • Adoptarea de proceduri pentru identificarea și referirea potențialelor victime minore ale traficului în școli și implementarea unui nou Mecanism Național de Identificare și Referire (MNIR).
  • Modificarea legislației pentru a spori măsurile de protecție pentru victimele traficului în timpul procedurilor penale și adoptarea unui ordin executiv care permite plata anticipată a cheltuielilor de urgență pentru victime.
  • Demararea unui nou program de formare în școlile de poliție pentru identificarea proactivă a potențialelor victime ale traficului.
  • Înființarea unei comisii speciale anti-trafic în Parlament pentru analiza cauzelor infracțiunii și elaborarea legislației relevante.
Recomandări pentru consolidarea luptei împotriva traficului de persoane

În același timp, Departamentul de Stat al SUA face şi o serie de recomandări pentru consolidarea eforturilor în combaterea traficului de persoane, printre care:

  • Investigarea tuturor acuzațiilor de complicitate, abatere și neglijență în rândul autorităților și tragerea la răspundere penală a oficialilor complici, inclusiv a autorităților locale din domeniul aplicării legii și al serviciilor sociale.
  • Asigurarea aplicării rapide a justiției prin respectarea termenelor premergătoare procesului pentru a evita ca termenele de prescripție să submineze eforturile de combatere a traficului.
  • Creșterea finanțării și îmbunătățirea coordonării serviciilor de protecție pentru a asigura că toate victimele primesc asistență, inclusiv îngrijire medicală și consiliere psihologică.
  • Alocarea de fonduri ONG-urilor pentru extinderea serviciilor integrate pentru victime, adăposturi și alte forme de asistență personalizată.
  • Identificarea proactivă a victimelor prin implementarea completă a noului Mecanism Național de Sesizare și depistarea indicatorilor de trafic în rândul populațiilor vulnerabile, inclusiv romi, solicitanți de azil, migranți și copii din instituții guvernamentale.
  • Consolidarea eforturilor de monitorizare și prevenire a exploatării sexuale a copiilor, în special în instituțiile de stat, și aplicarea legislației privind munca copiilor în zonele rurale.

Ministerul Afacerilor Interne își reafirmă angajamentul de a continua eforturile, în cooperare cu celelalte instituții responsabile, în vederea combaterii traficului de persoane și îmbunătățirii protecției și asistenței oferită victimelor acestui flagel.

**

Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percheziții la persoane cercetate pentru trafic de droguri de risc și mare risc. Detalii aici 

33.409 verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

467 de conducători auto au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol. Detalii aici 

Peste 150 de autori de infracțiuni prinși în flagrant de efectivele MAI. Detalii aici 

Sari la conținut