În continuarea cercetărilor desfășurate de către polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, într-un dosar penal privind fapte de înșelăciune, prejudiciul fiind de 1.700.000 de lei, în cauză au mai fost efectuate și alte activități de cercetare și de urmărire penală, în vederea probării activității infracționale.
Cercetările și investigațiile desfășurate au condus către alte două persoane, bănuite de săvârșirea infracțiunilor, un bărbat, în vârstă de 47 de ani, respectiv o femeie în vârstă de 50 de ani.
Astfel, la data de 19 septembrie 2024, au fost puse în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și Județul Ilfov, fiind identificate și ridicate mai multe înscrisuri, telefoane mobile, medii electronice de stocare a datelor, calculatoare.
De asemenea, au fost identificate bunuri în valoare de 200.000 de lei, asupra cărora au fost instituite măsuri asiguratorii.
Bănuiții au fost depistați și conduși la audieri.
În baza probatoriului administrat, cei în cauză au fost reținuți pentru 24 de ore, ulterior, față de bărbat fiind dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile, iar față de femeie, instanța a dispus măsura arestului la domiciu.
În cauză, la data de 17 aprilie a.c., au fost puse în executare 20 de mandate de percheziție domiciliară și 9 mandate de aducere, în Municipiul București și județele Ilfov, Galați, Dâmbovița, Brașov și Giurgiu. Cinci persoane au fost reținute pentru 24 de ore, ulterior, față de acestea instanța a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.
În fapt, în cursul anului 2023, bănuiții ar fi indus în eroare 12 persoane vătămate (societăți comerciale ce funcționează în București și în județul Ilfov), cu privire la posibilitatea de a le achita contravaloarea unor mărfuri prin emiterea de instrumente de plată (CEC-uri și bilete la ordin), pentru care nu ar fi asigurat disponibilul la momentul ajungerii la scadență.
Din cercetări, s-a stabilit că prejudiciul cauzat este de aproximativ 1.700.000 de lei.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Capitalei.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.