Reuniune a Comitetului de monitorizare a implementării Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane

În continuarea eforturilor asumate de autoritățile române, în parteneriat cu cele din Statele Unite ale Americii, pentru lupta împotriva criminalității organizate, în special împotriva traficului de persoane, astăzi, 07.07.2020, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc cea de-a IV-a reuniune a Comitetului de monitorizare a implementării Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane (S.N.I.T.P.).

La reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătății, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Întâlnirea de lucru a fost condusă de chestor șef de poliție Bogdan Despescu, secretarul de stat în MAI, în calitate de coordonator al Comitetului de monitorizare.

Subiectele cuprinse în agendă au avut în vedere stadiul implementării Planului Național de Acțiune 2018-2020 și stabilirea calendarului pentru elaborarea noului Plan Național de Acțiune 2021-2022.

Pornind de la angajamentul ferm exprimat în spațiul public cu ocazia publicării T.I.P. Report a Departamentului de Stat al SUA de către ministrul afacerilor interne, ministrul justiției, procurorul general cu privire la necesitatea consolidării eforturilor de prevenire și combatere a traficului de persoane, precum și a asistenței acordate victimelor acestor infracțiuni, au fost purtate discuții tehnice cu privire la aspectele semnalate în rapoartele internaționale, elaborate atât de Departamentul de Stat al S.U.A. (T.I.P. Report), cât și de O.S.C.E. (Reprezentantul special și coordonator pentru combaterea traficului de persoane), Consiliul Europei (G.R.E.T.A.) și Comisia Europeană (Biroul Coordonatorului European Anti-Trafic).

Scopul întâlnirii a fost stabilirea unor acțiuni concrete, precum și asumarea responsabilităților la nivelul fiecărei instituții, prin prezentarea unor măsuri de remediere, inclusiv în ceea ce privește recomandările cuprinse în rapoarte, ținând cont de context și provocările actuale. De asemenea, s-a subliniat necesitatea menținerii unui dialog deschis cu ONG-urile.

Pentru eficiență și menținerea unui ritm crescut al acțiunii conjugate al autorităților implicate, s-a stabilit necesitatea realizării de evaluări frecvente în funcție de evoluția situației ce vizează traficul de persoane, și nu doar semestrial, cum este în prezent.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, pentru protejarea cetățenilor la peste 4.000 de evenimente. Detalii aici

Percheziții domiciliare la persoane cercetate pentru mai multe fapte de criminalitate organizată. Detalii aici

Recomandări și prevederi legale pentru circulația pe drumurile publice în siguranță, în contextul sezonului rece. Detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Misiunile desfășurate de salvatori în ultimele 72 de ore. Citește mai mult

Noua sesiune de admitere la școlile MAI, parte a măsurilor pentru reducerea deficitului de personal. Citește aici

Salvatorii SMURD, campioni mondiali la competiția 𝐖𝐨𝐫𝐥𝐝 𝐑𝐞𝐬𝐜𝐮𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐥𝐥𝐞𝐧𝐠𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, organizată în Portugalia! Detalii aici

Pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 4.215 evenimente

Sari la conținut