Ceremonia de semnare a protocolului de colaborare între Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și organizația Justice and Care – România a avut loc astăzi, 03 februarie 2021, la sediul MAI.
La eveniment au participat: domnul chestor general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat pentru ordine și siguranță publică din Ministerul Afacerilor Interne, Excelența Sa, domnul Ambasador Andrew James NOBLE, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în România, doamna Corina Moțoc, directorul executiv al organizației Justice and Care – România, și domnul comisar-șef de poliție Maximilian Nicolae, directorul A.N.I.T.P.
Protocolul vizează atât cooperarea în domeniul prevenirii traficului de persoane, cât și al sprijinirii victimelor, urmând să fie derulate acțiuni comune în vederea conștientizării pericolului traficului de persoane, sprijinirii repatrierii victimelor cetățeni români din Marea Britanie, facilitării accesului victimelor la serviciile de asistență, precum și încurajării participării victimelor în procesul penal.
Evenimentul reprezintă, de asemenea, o continuare a demersurilor de întărire a colaborării cu ambasadele principalelor țări de destinație pentru victimele traficului de persoane, cetățeni români.
“În calitate de Coordonator al Comitetului de Monitorizare a Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane, apreciez rolul deosebit de important al organizațiilor neguvernamentale în lupta anti-trafic. Protocolul semnat astăzi este rezultatul unei dialog deschis între instituțiile statului și reprezentanții societății civile și exprimă convingerea noastră că numai un parteneriat consistent și coerent poate asigura o reacție unitară și solidă la amenințările acestui fenomen. […] Avem multe de învățat unii de la alții, iar MAI își manifestă, încă o dată, întreaga deschidere spre cooperare cu parteneri interni și internaționali, a declarat cu aceasta ocazie Bogdan Despescu, secretar de stat MAI.
”România este un partener important în lupta împotriva traficului de persoane și mă bucur să văd că subiectul este unul de maximă relevanță pe agenda bilaterală, atât la nivel politic, cât și la nivel operațional. Semnarea protocolului de colaborare dintre ANITP și Justice and Care confirmă acest lucru și demonstrează că sectorul non-guvernamental stă la baza societății noastre, iar eforturile organizațiilor precum Justice and Care joacă un rol esențial în combaterea traficului de persoane. Le doresc mult succes și îmi exprim, încă o dată, susținerea și deschiderea spre noi colaborări”, a subliniat la rândul sau Andrew Noble, Ambasador UK.
”Justice and Care este o organizație neguvernamentală britanică, care luptă împotriva traficului de persoane, atât în Marea Britanie, cât și global, de peste un deceniu. Începând de anul acesta, prima fundație Justice and Care din altă țară europeană va funcționa în România. Este semnul nu doar al marilor provocări deja existente, dar și al unui mare potențial de a participa activ, substanțial, coordonat și coerent la răspunsul împotriva fenomenului. Așteptăm cu nerăbdare sa începem să lucrăm alături de autorități și de celelalte ONG-uri care deja activează în domeniu și să contribuim la combaterea traficului de persoane și a sclaviei moderne, în special prin proiecte centrate pe victimele acestui fenomen”, a spus Crina Moțoc, director executiv Justice and Care.
”Protocolul semnat astăzi cu Justice and Care reprezintă o continuare firească atât a demersului nostru de dezvoltare a cooperării cu societatea civilă cât și a colaborării excelente și de lungă durată cu Ambasada Regatului Unit la București”, a arătat Maximilian Nicolae, director ANITP.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian BODE, a salutat inițiativa încheierii protocolului de cooperare, care se înscrie în cadrul concepției strategice a MAI de dezvoltare a parteneriatului cu organizațiile neguvernamentale. Totodată, a urat succes părților implicate în acest parteneriat pentru atingerea obiectivelor stabilite.