Siguranța copiilor, prioritate a Ministerului Afacerilor Interne și a societății civile

Colaborarea dintre autorități, societatea civilă, părinți și elevi este soluția pentru a realiza un climat de siguranță pentru copii și tineri. Aceasta este concluzia mesei rotunde organizate de Ministerul Afacerilor Interne, ieri, 2 septembrie 2024.

MAI și structurile subordonate au propus un parteneriat cu societatea civilă pentru a eficientiza măsuri pentru protejarea minorilor și tinerilor.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Ne propunem să lansăm un efort pe termen lung, deci nu va fi o simplă conferință și este și acesta un început în cadrul căruia să înțelegem mai bine ce putem face noi mai mult din perspectiva dumneavoastră și în același timp să înțelegeți și dumneavoastră mediul școlar, elevi, părinți, profesori, care este modalitatea de exprimare a Ministerului Afacerilor Interne, care sunt limitele noastre de intervenție, unde avem nevoie de dumneavoastră și să ne punem pe treabă împreună de data asta.”

Acest mod de acțiune este unul care a salvat deja vieți, motiv pentru care intensificarea colaborării este o modalitate sigură de creștere a gradului de siguranță pentru copii.

Cătălina Surcel, Asociaţia Telefonul Copilului:

Aș dori să apreciez, în mod deosebit, colaborarea cu Ministerul Afacerilor Interne pentru cazurile în care copiii erau la limita dintre viață și moarte. Şi sunt zeci de mii de astfel de cazuri. Vorbim despre aproape 20 de ani de activitate. Așadar, sunt multe cazuri în care diferența a făcut-o colaborarea dintre Asociația Telefonul Copilului şi Ministerul Afacerilor Interne.

Nu pot să nu atrag atenția asupra numărului tot mai mare de tentative de suicid în rândul copiilor. Lucrurile sunt grave. Desigur, sunt vieți pe care le-am salvat împreună, dar cumva trebuie să facem în așa fel încât să prevenim astfel de inițiative ale copiilor care, practic, le pot lua viața.

Este foarte bine, în primul rând, că vorbim despre asta și este foarte bine că putem să ducem mai departe aceste mesaje fiecare dintre noi. Şi cu siguranță vor ajunge acolo unde trebuie!

Măsurile gândite de Ministerul Afacerilor Interne nu se l,imitează la activități în școli, fiind abordat planul general în privința prevenirii violenței și a infracțiunilor împotriva minorilor.

Chestor general Bogdan Despescu, secretar de stat MAI:

Apreciem că, nu numai școala, nu numai în mediul școlar trebuie să acționăm, este nevoie de o acțiune în toate palierele de activitate, siguranța copiilor depinde de tot ce înseamnă activități ale autorităților și toate aceste activități trebuie să se desfășoare în parteneriat, fie că vorbim de prevenirea violenței sub toate formele ei, fie că vorbim de consumul, traficul de droguri, de traficul de persoane, de ceea ce înseamnă siguranța rutieră, și nu în ultimul rând, foarte important este pericolul care vine din mediul online, acest pericol, pe care nu îl putem vedea decât în momentul în care avem o consecință, și de aceea cred că mesajul specialiștilor este cel mai important, pentru că acest mesaj trebuie să ne facă să înțelegem cum putem să acționăm, să avem o eficiență.

Cu prilejul mesei rotunde organizate ieri, 2 septembrie 2024, a fost lansată și campania realizată de Poliția Română cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor, intitulată „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, destinată conștientizării minorilor asupra faptului că pasivitatea în fața agresiunilor și infracțiunilor însemnă încurajarea acestui fenomen.

Spotul realizat pentru această campanie este accesibil la următorul link:


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut