Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat Poliției Române intensificarea activităților pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, stabilind principalele priorități pentru acest an și începutul anului viitor astfel încât, alături de celelalte autorități responsabile, să fie atins obiectivul național asumat de reducere a numărului de decese şi vătămări grave, cauzate de accidente rutiere, cu cel puțin 50% până în anul 2030.
Ședință de analiză a stadiului măsurilor pentru drumuri mai sigure
Joi, 5 septembrie 2024, a avut loc o ședință de analiză a stadiului demersurilor solicitate anterior de conducerea MAI pentru creșterea siguranței pe drumurile publice, la care au participat reprezentanți ai Poliției Române, precum și specialiști IT și de management operațional.
În cadrul ședinței au fost discutate măsuri pentru reducerea riscului rutier și implementarea soluțiilor pentru scăderea numărului de victime cauzate de acestea, în conformitate cu strategiile existente. S-a discutat, totodată, despre necesitatea regândirii fluxurilor de lucru interne și dezvoltarea de noi proiecte inovatoare, care să fie implementate în sistem pilot la nivelul județelor, și ulterior extinse la nivel național.
De asemenea, s-a dispus continuarea demersurilor pentru digitalizarea serviciilor din domeniul poliției rutiere, cu accent pe integrarea acestora în portalul de servicii online al M.A.I. (HUB), concomitent cu eficientizarea activității în teren a polițiștilor rutieri, prin utilizarea tehnologiilor moderne din dotare. În context, vor fi continuate demersurile pentru accesarea fondurilor europene atât în cadrul PNRR, cât și prin finanțare din Programul Transport 2021-2027.
De asemenea, s-a solicitat să fie realizată o verificare generală a mijloacelor de semnalizare rutieră și a lucrărilor în carosabil, având în vedere venirea sezonului rece.
Prevenire și responsabilizare
Pentru creșterea gradului de informare și responsabilizare a participanților la trafic, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a cerut să fie inițiate campanii privind principalele reguli de circulație a căror încălcare a cauzat producerea de accidente rutiere grave, precum și să fie organizate reuniuni, împreună cu celelalte autorități și societatea civilă, pentru găsirea celor mai bune soluții, în cadrul unei efort comun necesar, pentru a reduce numărul de accidente cu consecințe grave.
Priorități pentru următoarele luni pentru îmbunătățirea interacțiunii cu cetățeanul
Conducere MAI a stabilit următoarele priorități pentru Poliția Rutieră până la finalul anului 2024:
- Programarea online, în vederea testării cunoașterii regulilor de circulație pentru reducerea perioadei de suspendare;
- Aplicația eSAR – pentru primirea sesizării și preluarea înregistrărilor audio-video transmise de un participant la trafic ce a surprins comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
- Digitalizarea metodei de întocmire a proceselor-verbale (proiect-pilot inițiat deja în 3 septembrie 2024).
Totodată, pentru prima parte a anului 2025, s-a dispus extinderea sistemului informatic în ceea ce privește tamponările.
Polițiști cât mai bine pregătiți
Conducerea MAI a atras atenția asupra importanței nivelului de pregătire a polițiștilor rutieri și a solicitat să se asigure reinstruirea și pregătirea continuă a tuturor efectivelor.