Teme de interes pentru eficientizarea activității Ministerului Afacerilor Interne

Astăzi, 17 ianuarie, ministrul afacerilor interne Ion Marcel Vela a susținut o conferință de presă la sediul MAI, în care a prezentat două proiecte de acte normative puse în dezbatere publică și care vizează cartea electronică de identitate și circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.

În ceea ce privește emiterea cărților de identitate electronice, se va simplifica modul în care cetățenii români vor putea circula în afara României, în spațiul Uniunii Europene. De asemenea, va asigura funcționalitatea de card de sănătate, prin înscrierea în CIP a unui certificat digital, care va fi emis de MAI și care va permite titularului să se autentifice în platforma informatică din asigurările de sănătate.

Noile documente vin cu elemente suplimentare de securitate și cu garanții că persoana care îl prezintă este în fapt titularul acestuia.

Producerea noilor acte de identitate se va realiza, centralizat, de către Compania Națională „Imprimeria Națională”.

Cărțile electronice de identitate vor simplifica mult relația cetățenilor români, inclusiv a celor cu domiciliul stabil în străinătate,  cu autoritățile naționale și cu cele din alte state.

Totodată, se creează posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărți de identitate simple, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică. Această carte de identitate simplă nu va conține un CIP ori date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Dar, acest tip de carte, fără CIP, nu va putea fi folosită pentru a ieși din țară.

 

Săptămâna viitoare, pe 21 ianuarie 2020, Ministerul Afacerilor Interne va organiza și o dezbatere publică privind acest proiect, la care pot participa cei interesați și care pot trimite propuneri de îmbunătățire a proiectului.

Cu privire la circulația trotinetelor pe drumurile publice, MAI a elaborat un proiect de Ordonanță a Guvernului care va modifica și completa Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea trotinetelor electrice pe drumurile publice prin care se urmărește creșterea nivelului siguranței rutiere și prevenirea accidentelor în care sunt implicate trotinete electrice. Proiectul stabilește norme de conduită obligatorii pentru conducătorii de trotinete electrice.

Conform statisticilor de la nivelul Poliției Române, în perioada 2016 – 2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice, soldate cu un deces, 37 răniți grav și 156  răniți ușor.

Miercuri, 22 ianuarie 2020, Ministerul Afacerilor Interne va organiza și o dezbatere publică privind acest proiect, la care pot participa cei interesați și care pot trimite propuneri de îmbunătățire a actului legislativ.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, ministrul Ion Marcel Vela a abordat și subiectul reorganizării și eficientizării activității Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor aflate în subordonare sau coordonare.

Prin acest demers, se dorește creșterea siguranței la nivel național, precum și oferirea de servicii de calitate de care să beneficieze cetățenii români. Pentru realizarea acestui deziderat, au fost solicitate propuneri de la toate entitățile care pot avea o contribuție semnificativă, respectiv: structurile ministerului, organizațiile sindicale, profesionale și angajați cu experiență.

În acest sens, la nivelul MAI s-a constituit un grup de lucru care a demarat analiza propunerilor formulate, fiind stabilite principiile pe care se va fundamenta procesul de eficientizare, cum ar fi:

–       eficientizarea serviciilor publice oferite cetățenilor;

–       eliminarea suprapunerilor de competențe între structurile din cadrul ministerului;

–       descentralizarea deciziei la nivelul structurilor;

–       debirocratizarea fluxurilor decizionale prin consolidarea procesului de digitalizare.

 

În următoarea etapă, până la sfârșitul lunii ianuarie 2020, vor fi finalizate propunerile de proiecte care urmează să fie supuse dezbaterilor.

În acest proces, au fost solicitate puncte de vedere de la organizațiile similare din Uniunea Europeană, prin rețeaua de atașați de afaceri interne români din statele membre, respectiv atașaților de afaceri interne străini din România.

 

Regăsiți mai jos link-urile de unde puteți descărca înregistrările audio-video ale conferinței de presă.

https://wetransfer.com/downloads/3a8d9e1ebf01e650f38ff3dfb888878820200117125245/2f7d4032166086f4004204506a13594520200117125245/45d26a

https://wetransfer.com/downloads/f8b6b87acad2bbb91d14f1c67fafe14920200117140317/226e79163d5ee80f3029febef5a0e18720200117140317/044b79


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 207 autori de infracțiuni. Detalii aici

25 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 22.500 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 637 de permise de conducere. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut