Siguranța copiilor este una dintre prioritățile Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate.
Într-o perioadă cu multe provocări și tentații, inclusiv în spațiul virtual, asigurarea unui mediu sigur pentru copii este esențială. Cei mici trebuie să recunoască situațiile de risc și cum să reacționeze adecvat în fața acestora.
Pe măsură ce elevii se pregătesc să se bucure de zilele libere, Ministerul Afacerilor Interne intensifică măsurile și acțiunile pentru a asigura un mediu sigur și prevenirea evenimentelor nedorite.
Încurajăm părinții să discute cu copiii regulile de siguranță și să le reamintească minorilor importanța acestor reguli.
Recomandări generale
Una dintre măsurile de siguranță este păstrarea ușii încuiate la locuință, iar în lipsa unui adult este recomandat ca un minor să nu dialogheze cu persoane străine.
Le recomandăm celor mici să fie precauți atunci când se joacă și mai ales să nu se îndepărteze prea mult de părinți sau de persoanele care îi însoțesc. Este important să nu accepte cadouri și invitații de la persoane necunoscute și să evite locurile izolate.
De asemenea, părinții trebuie să fie precauți atunci când copiii navighează pe internet sau platformele de socializare. Este recomandată instalarea unor programe de acord parental pentru a evita ca minori să cadă victime ale unor infractori sau să acceseze platforme cu conținut nepotrivit pentru vârsta lor.
Recomandări privind drumețiile și activitățile în natură
Pentru a ne asigura că drumețiile și excursiile în zonele de munte se vor încheia fără incidente vă recomandăm să aveți toate informațiile necesare despre traseul și locurile pe care urmează să le vizitați. Totodată, asigurați-vă echipamentul și îmbrăcămintea adecvate condițiilor de drum și meteo.
Vă recomandăm să nu vă abateți de la traseele stabilite și marcate pentru a nu risca să ajungeți în zone necunoscute sau frecventate de animale sălbatice. Evitați scurtăturile și nu deteriorați marcajele și indicatoarele turistice. În funcție de vârsta și experiența copiilor, asigurați-vă că aceștia sunt supravegheați permanent. Este recomandabil să îi învățați pe cei mici să respecte regulile de comportament în natură și să îi încurajați să protejeze mediul înconjurător.
Trebuie să aveți în vedere că traseele montane sunt o adevărată provocare și un test de rezistență pentru începători, astfel că este foarte important să alegeți un traseu cu un grad de dificultate scăzut și în care să includeți momente de repaus.
În caz de accident, cereți imediat ajutor apelând numărul unic de urgență 112. Vă reamintim că apelul de salvare trebuie să conțină cât mai multe informații, inclusiv locația persoanelor aflate în dificultate, numărul și starea victimelor.