Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, ANITP lansează campania națională “Drumul spre libertate”, o inițiativă ce prezintă experiența reală a unei victime a traficului de persoane și modul în care aceasta a reușit, în cele din urmă, să își refacă viața. Campania urmărește creșterea gradului de conștientizare a populației vulnerabile, cu privire la cele mai utilizate metode de recrutare folosite de traficanți, în special metoda Loverboy.

La nivelul ANITP (Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane) există o preocupare constantă pentru creșterea gradului de informare, conștientizare și sensibilizare a publicului, în cursul anului 2023 fiind organizate aproximativ 1.700 de activități preventive cu peste 120.000 de beneficiari direcți. În cadrul demersurilor preventive, au fost implementate și campanii de prevenire a traficului de minori, un exemplu în acest sens fiind reprezentat de campania națională “Siguranța ta nu e o joacă!”, derulată în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului.

Totodată, ANITP desfășoară campania națională „Distracție în siguranță!”, cu scopul de a informa adolescenții și tinerii prezenți la evenimente publice de mare anvergură (ex. festivaluri de muzică, festivaluri de film, activități sportive), despre implicațiile traficului de persoane și modalitățile de evitare a potențialelor riscuri.

De asemenea, în acest an, a debutat colaborarea cu Fundația Vodafone, sub forma dezvoltării unei secțiuni anti-trafic în cadrul aplicației Bright Sky.  Aplicația recent actualizată, include, astfel, un ghid de prevenție a fenomenului traficului de persoane, care conține informații despre cum se manifestă acest fenomen, ce categorii de persoane sunt în risc să devină victime, cum se pot proteja de traficanți, unde se poate solicita ajutor.

Pentru a îmbunătăți capacitatea de a identifica și de a oferi sprijin  potențialelor victime, de la începutul anului și până în prezent au fost desfășurate peste 80 de sesiuni de instruire, adresate unui număr de aproximativ 2.900 de specialiști – procurori, polițiști, judecători, inspectori de muncă etc.. În anul precedent, au fost instruite  aproximativ 10.000 de persoane în cadrul a peste 500 de sesiuni.

O atenție sporită a fost acordată proceselor de instruire și formare a polițiștilor implicați în combaterea traficului de persoane, fiind organizate sesiuni specializate cu privire la interacțiunea cu minorii, victime ale traficului de persoane, precum și la detectarea traficului sexual online prin utilizarea unor sisteme informatice de ultimă generație.

Protejarea celor vulnerabili, în special a copiilor și adolescenților, a reprezentat o preocupare continuă a autorităților române, la nivelul anului 2022 fiind luate măsuri pentru operaționalizarea a 42 de camere de audiere speciale pentru minorii victime ale traficului, precum și pentru adoptarea unui Plan de Acțiune standardizat, legat de metodologia de audiere mai prietenoasă a minorilor, pe durata desfășurării procedurilor penale. Măsurile care vizează siguranța copiilor au fost adoptate și în sfera informativ-preventivă, la nivelul ANITP fiind înregistrați peste 100.000 de beneficiari ai activităților preventive, din rândul elevilor, studenților și tinerilor.

Progresele înregistrate de autoritățile române în domeniul îmbunătățirii procedurilor de identificare a victimelor traficului de persoane și a facilitării referirii lor către furnizorii de servicii specializate au culminat cu finalizarea unui amplu proces de actualizare a Mecanismului Național de Identificare și Referire. Scopul principal al acestui proces a fost acela de a asigura victimelor un sprijin cât mai integrat și adaptat nevoilor și situațiilor individuale pe care le întâmpină, rezultând în adoptarea noului Mecanism Național, la finalul lunii ianuarie 2023 prin Hotărârea Guvernului.

Totodată, în anul 2023, Agenția a manifestat o preocupare constantă pentru sprijinirea și suportul emoțional al victimelor traficului pe parcursul procedurilor penale, precum și pentru referirea acestora către furnizorii de servicii specializate. Monitorizarea asistenței acordate victimelor, reprezintă un proces constant și menit să asigure accesul victimelor la măsuri de protecție adecvate și adaptate nevoilor identificate.

***

Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în anul 2013, reprezentând un îndemn la acțiune pentru contracararea traficului de persoane, ce vizează depistarea abuzatorilor, protejarea categoriilor vulnerabile de copii, femei și bărbați împotriva exploatării, precum și susținerea și reintegrarea victimelor.

La nivelul României, autoritățile acordă o importanță deosebită luptei împotriva traficului de persoane, iar eforturile pentru reducerea amplitudinii acestui fenomen sunt considerabile. Astfel, structurile Ministerului Afacerilor Interne au dat dovadă de un angajament real în cooperarea cu alte instituții implicate în lupta anti-trafic, precum și cu societatea civilă și cu partenerii externi în vederea identificării unor soluții concrete și în oferirea unui răspuns integrat la problematica prevenirii și combaterii traficului de persoane.

La nivel guvernamental, au fost înregistrate progrese în ceea ce privește procesul de cooperare polițienească internațională, cele 15 echipe comune de investigație cu partenerii europeni beneficiind de un grad crescut de apreciere pe segmentul combaterii traficului de persoane.

Pentru protejarea cetățenilor români, dar și pentru identificarea rapidă și pedepsirea făptuitorilor, la nivelul ANITP există o puternică implicare în crearea și dezvoltarea de parteneriate cu principalele țări europene în care sunt identificate victime ale traficului de persoane de origine română.

În cadrul reuniunilor Comisiei mixte româno-spaniole, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Poliția Română și Poliția Spaniolă au stabilit necesitatea unei campanii de conștientizare comune, derulate simultan în România, ca țară de origine, și în Spania, ca țară de destinație pentru victimele traficului de persoane, cetățeni români. De asemenea, România și Marea Britanie au semnat un Plan comun de acțiune pentru lupta împotriva traficului de persoane.

Totodată, având în vedere că România devine o țară atractivă pentru cetățenii străini din afara spațiului european, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, ANITP desfășoară constant evenimente dedicate colaborării cu reprezentanțele diplomatice/oficiilor consulare ale cetățenilor terți aflați pe teritoriul României, precum Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, India, Pakistan, Vietnam, Maroc și Egipt.

În ceea ce privește activitățile operative, în cadrul acțiunilor EMPACT JOINT ACTIONS DAYS din acest an au fost identificate 1426 de potențiale victime și 138 de suspecți traficanți de persoane au fost reținuți în urma operațiunilor conduse de România și Austria și coordonate de Europol.

La nivel național, ANITP a dezvoltat o rețea de peste 80 de parteneriate cu instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale sau reprezentanții sectorului privat, printre care Organizația Salvați Copiii, Asociația Telefonul Copilului, Fundația Vodafone, Compania Națională Aeroporturi București, FIHR – Federația Industriei Hoteliere din România – FIHR, Platforma OLX, Asociația Aeroporturilor din România, Teatru Arte Dell’Anima, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Incubator Social, Camera Notarilor București, Federația Sindicală Familia. De asemenea, ANITP susține  activ cooperarea cu platforma de organizații neguvernamentale ProTECT, o rețea constituită din peste 20 de organizații specializate în prevenirea, protecția, asistența victimelor, proceduri penale, civile, lobby și advocacy pentru inițiative cu un impact mai mare în lupta împotriva traficului de persoane.

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut